Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul görüşmelerinde konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"BM 77. Genel Kurulu'nun ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Dönüm noktası temasını son derece isabetli buluyorum. Toplantımızı dünyamızın birden fazla tehditle eş zamanlı olarak baş etmeye çalıştığı kritik dönemde gerçekleştiriyoruz.

Koronavirüste aldığımız derslerin en başta geleni küresel sorunların çözümünde uluslararası dayanışmanın önemiydi. Türkiye olarak hiçbir ayrım gözetmeden 161 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa destek sağladık. Yerli ve milli aşımız TURKOVAC'ı tüm insanlığın hizmetine sunduk.

Paris Anlaşması'nı geçtiğimiz yıl onayladık. 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma devrimimizi ilan ettik. BM Biyolojik Çeşitliliği'nin Korunması sözleşmesinde ev sahipliği yaparak öncü rol oynamayı sürdüreceğiz.

Salgında ağır darbe alan küresel ekonominin Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yeni şok dalgasına maruz kaldığını görüyoruz. Enerji, gıda, hammadde fiyatlarının oluşturduğu enflasyon baskısı tüm ekonomileri ve sosyal refahı menfi yönde etkilemektedir.

Gelişmeler enerji arz güvenliğini yeniden gündeme taşımıştır. Öteden beri enerji konusuna rekabet değil işbirliği alanı olarak baktık. Bölgesel ve küresel enerji güvenliğini destekleyen pek çok projeyi hayata geçirdik. Yaşanan süreç, gıda güvenliğini de riske atmıştır.

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı karanlık tabloyu umudun ışığıyla aydınlatabilmenin yegane yolu uluslararası işbirliği, dayanışmayı hakkaniyetli ve adaletli yaklaşımla güçlendirmektir. Ortak gündemle harekete geçmemiz gereken bir döneme girdik.

Türkiye olarak Rusya-Ukrayna savaşının meydana getirdiği sarsıntılarla mücadeleyle ortaya koyuyoruz. İlk günden bu yana savaşın kazananı adil barışın kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Yaşanan krizin çözümünde diyalog ve diplomasinin anahtar rolüne vurgu yapıyoruz.

Tarafları önce Antalya Diplomasi Forumu sonra İstanbul'da bir araya getirdik. Sayın Genel Sekreterle birlikte yürüttüğümüz yoğun çabalar neticesinde Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasını temin ettik. Bu gelişmeyi sağlayan İstanbul mutabakatının ikinci ayı dolarken sevkiyatın her geçen gün ivme kazanmasını memnuniyetle izliyoruz.

Tahıl arzının sürdürülmesinin sağlanmasında kritik öneme sahip bu mutabakat BM'nin son yıllarda imza attığı en büyük başarılardan biridir. Uluslararası camiadan medet umanların BM'ye besledikleri güven bu başarıyla yeniden tazelenmiştir."

Enflasyon baskısı dünya çapında tüm ekonomileri ve sosyal yaşamı etkilemektedir. Türkiye olarak öteden beri enerji konusunda rekabet değil işbirliği alanı olarak baktık. Kendi ihtiyacımızın yanında bölgesel olarak destekleyen pek çok projeyi hayata geçirdik. Yaşanan süreç, gıda güvenliğini de riske atmıştır.

21. yüzyılda dünya nüfusunun 5'te 1'inin açlıkla uğraşması izah edilebilir değildir.

İnsanlığın karşı karşıya kaldığı karanlık tabloyu aydınlatmanın yolu dayanışmayı adaletli bir yaklaşımla güçlendirmektir.

Sayın Genel Sekreter ile yürüttüğümüz çabalar neticesinde Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasını temin ettik. İstanbul Mutabakatı, BM'nin son yıllarda imza attığı en önemli iştir.

Türkiye'nin samimi barış çabalarına destek vermeye çağırıyorum. Diplomatik çözümü beraber bulmamız gerekiyor.

BM'yi kapsayıcı vasfına yakışan daha adil bir dünya için çözümler üretebilen, ortak iradenin vücuda getirildiği bir teşkilat olarak yeniden yapılandırmamız şarttır. Güvenlik Konseyi'nin daha işleyişe kavuşması refah arayışında önemli bir dönüm noktası teşkil edecektir.

Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya büyüktür gerçeğinin altını çizmeye devam edeceğiz. Tüm üye ülkelerden destek beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu barış odaklı olmuştur. Tüm dünyada var gücümüzle çalışıyoruz.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle...

 Salgın nedeniyle ağır yara alan küresel ekonomi Rusya-Ukrayna savaşıyla yeni bir şok yaşadı.

Tahıl koridoru mutakabatı BM'nin son yıllardaki en büyük başarılarından biridir.

Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafa da onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmamız gerekiyor.

Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafa da onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik çözüm bulmamız gerekiyor.

Suriye'nin kuzeyindeki 4 milyonu aşkın sivil güvenlik şemsiyemiz ve uluslararası yardımla hayata tutunuyor.

Yunanistan'ın göçmen zulmü artıyor.

 Yunanistan hukuksuz geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çeviriyor.

 Irak'taki ortamı istismar eden terör örgütlerinin ülkemizdeki eylemlerine asla müsaade etmiyoruz.

Libya'nın istikrarı tüm bölge için kritik önemdedir. BM'nin çabalarını destekliyoruz.

Editör: TE Bilişim