Dilay Oyuncak Yönetim Kurulu Başkanı Adil Özyiğit, Türkiye’de ciddi oyuncak üretimi olduğunu ve giderek büyüdüğüne söyledi. Bu üretimlerin devlet desteği aldığını da kaydeden Özyiğit, şunları söyledi:

“Türkiye bu üretimlerinin ciddi biçimde de ihracatını yapıyor. Çin’de halen ziyaretler kapalı olduğu için bizler de gidemiyoruz. İki senedir fuarlar iptal oldu. Nisan ve Ekim’deki fuarlar yapılamadı. Çin fuarı iptal etti ardından Ticari Ateşemiz ile durumu görüştüm. Çin’de işler kötü değilmiş. Pandeminin işe yaradığı ülkelerden birisi Çin. Her sektörde fabrikalar öyle noktada ki, 15 günde yükleme yapan fabrikalar 4 ayda yükleme yapıyor. Çin’de faaliyetler iyi gidiyor.”

Güvenilir oyuncak

Dilay Oyuncak Yönetim Kurulu Başkanı Adil Özyiğit, son yıllarda tüketicinin özellikle plastik içeren bazı oyuncaklarla ilgili kuşkularını da bildiklerini söyledi. Özyiğit konuyla ilgili şunları söyledi:

“Plastik oyuncak üreticileri gıdadan daha güvenli üretim yapıyor denetleniyor. Gıdada olmayan denetim oyuncakta var bir fabrika bir ürününü çıkartacaksa TSE’nen onay alıyor akredite firmalardan onay alıyor. Plastiğin doğru kullanımı önemli. Hurdadan gelen kullanım yoksa, sağlıklı şartlarda emzik bile plastik. Hiçbir doktor bunda herhangi bir sağlık sorunu var demiyor. Doğru hammadde ile doğru üretim. Gıda gibi düşünün. Sütünüzü tanımadığınız yerden almıyorsunuz. Oyuncakları hayatta en değerli çocuklarımıza veriyoruz. Üzerinde imalatçı bilgileri varsa, CE işareti varsa, oyuncağı alabilirsin. İster yerli ister ithal olsun. Kulaktan dolma bilgilerle Çin malı kötüdür deniyor. O kadar kaliteli ürünler var ki .. Çin’de inanın böyle bir şey yok. Merdiven altı dediğimiz, hiçbir kontrolden geçememiş oyuncaklar var. Ama şu anda yok. Gümrüklerde öyle denetimler var ki, ambalajına kadar bakılıyor. Onun için bu şartlarda bu bilgiler varsa, çocuğunuza rahatlıkla alabilirsiniz.”

Ürüne bakan anneler

Dilay Oyuncak Yönetim Kurulu Başkanı Adil Özyiğit, özellikle annelerin bu konuda çok dikkatli davrandığını belirterek, “Anneler bu konuda çok dikkatli. Anne fiyatla değil, ürüne bakar ve kendini belli eder” dedi. Özyiğit şöyle devam etti:

“Bir anne eline aldığında rahatlıkla ayırır. Annenin o hassasiyeti onu ayırır. Tek bir şey, koku varsa, kirli gibi geliyorsa üzerinde açıklama yoksa o ürünü almayacaksınız. Dikkat edilmesi gerekenler şunlardır. Öncelikle oyuncaktan ağır plastik kokusu gelmeyecek. İmalatçı ve ithalatçı firma bilgileri, telefona adresi, oyuncak yaş grubu standart açıklamaları. Bunları görüyorlarsa, gönül rahatlığıyla alabilirler. Şu anda sindirim sistemimize giden gıdalardan daha fazla denetleniyor.”

Halen piyasada ithalatın durduğunu da anlatan Adil Özyiğit şu bilgileri verdi:

“İthalat durmuş durumda. İlk gözetim gelen sektörlerden biri bizimki oldu. Ek vergimiz daha geldi. Ne geliyorsa dolar bazında yüzde 40 vergi geliyor. Gümrük vergisi ve KDV alınıyor. Maliyetlere yansıyor haliyle. Yerli imalatı güçlendirmek için yaptılar. Türkiye’deki oyuncak üreticileri, dünya çapında olmadıkları için yüzde 90’ının ARGE çalışmaları yok. Çin’den gelen ürün tutuyorsa onun kalıbını oluşturuyorlardı. Bu da ücretsiz ARGE oluyordu.”

Dilay Oyuncak Yönetim Kurulu Başkanı Adil Özyiğit, dijitalleşme sürecinin oyuncak sektörünü olumsuz etkilediğini de söyledi. Özyiğit “Aileler bilinçlendi. Medyanın yaptığı yayınlarla bir şeyler öğreniyorlar. Oyuncak artık çocuğun vakit geçirdiği materyal değil, gelecekteki mesleğini seçeceği bedensel ve zihinsel gelişimini etkileyen bir şey. Zaman geçirecek bir ürün olmadığın farkında aileler. Doktorlar oyun hamurlarında el becerisi gelişsin, motor kasları çalışsın diye düşüyorlar. Çocuk oyuncakla oynadığında sosyalleşiyor. Dijital oyunların birçoğu şiddet içerikli olduğu için ekranda fazla geçiren çocuklarda algıda sıkıntı sosyalleşme okul hayatında sıkıntılar olabiliyor. Oyuncak artık olmazsa olmaz. Aileler için süt gibi önemli” dedi. Özyiğit çalışmalarını şöyle anlattı:

“Firma olarak çalışıyoruz. Yazılımcı iki arkadaşımız var. Bunu bir firmayla ortak yapmayı planlıyoruz. Çocuk eline aldığı bebekle İngilizce konuşabilecek, şu anda böyle bir oyuncak üzerinde çalışıyoruz. Annenin babanın denetiminde olacak. Genel toplum kurallarını öğrenebildiği, meslekleri tanıdığı oyuncaklar olacak. İnternet bağlantısıyla olacak, annenin babanın onay verdiği filtre bilgileri oyuncak üzerinde çalışıyoruz. Biz 16 senedir üretim yapıyoruz. Çocuklar oyuncaklar alıyoruz. Onların karşılığında top ve kitap hediye ediyoruz. Pedagog arkadaşımız da bu oyuncakla ilgili onların anlayacağı dilde onlara tek tek anlatıyor. Çok daha uzun yıllar bunu yapmak istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim