CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Fethiye ilçesinin Kargı ve Çiftlik mahalleleri arasında bulunan Karataş plajının özel bir şirkete kiralamasına karşı CHP Parti Meclisi üyesi Hasan Ege Uyarda, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, Belediye Meclis üyeleri ve partililerle birlikte basın açıklaması düzenledi.

Karataş plajının bölge halkının ve turistlerin ücretsiz olarak yararlandığı ender plajlardan biri olduğunu belirten Erbay, Muğla gibi bir turizm merkezinde vatandaşların ve turistlerin plajları ücretsiz olarak kullanmasının neredeyse imkansızhale geldiğini söyledi.

Muğla’nın önemli bir turizm merkezi olduğunu ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin bölgeye geldiğini hatırlatan CHP’li Erbay, “Biz Muğlamıza gelen misafirlerimizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Ancak Muğla’da vatandaşların ve turistlerin ücretsiz olarak kullanabileceği plaj neredeyse kalmadı. Yandaşlar zengin olsun diye vatandaşlar Anayasal hakkı olan kıyılardan yararlanma hakkından mahrum ediliyor. İnsanlar ücret ödemeden artık denize giremeyecek duruma getirildi. Bütün kıyılar, plajlar ve koylar ücretli hale getirilmek isteniyor. Parası olan bu ülkenin kıyılarından yararlanabilecek ama parası olmayan ülkesinin denizine giremeyecek. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.” dedi.

Siyasi iktidarın vatandaşın kullandığı kamusal alanları rant uğruna gasp ettiğini ve vatandaşın Anayasal hakkı olan kıyılardan yararlanma hakkının ortadan kaldırıldığını söyleyen CHP’li Erbay şunları söyledi;

Halkın plajı bir gecede gasp edildi

Koruma bölgesi olan ve halkın ücretsiz olarak kullandığı Karataş plajına tam kapanma döneminde bir gece ansızın, kimsenin haberi olmadan bazı yapıların inşa edildiğini gördük. Bu yapıları kimin yaptığı, bu yapıların kime ait olduğu bilinmiyor. Kimin izin verdi belli değil. Araştırma yaptığımızda bölgedeki yerel yöneticilerin, muhtarların, vatandaşın haberi olmadığını öğrendik. Halkın plajı adeta bir gecede gasp edildi. Şemsiyeler, şezlonglar getirilmiş plaja. Ancak kim getirdi, bunların sahibi kim bilinmiyor.

Yasakları fırsat olarak değerlendirdiler

Biz Muğlamıza yatırım yapılmasına karşı değiliz. Ancak daha önce bu tarz şirketlerin girdiği yerlere vatandaşın giremediğini biliyoruz. Bu alanı kiralayan şirketin buraya gelecek vatandaşlardan çok yüksek giriş ücreti talep edecektir. Bu durum vatandaşların ve bölge insanının denize girmesini engellemektedir. Buralar vatandaşların denize girdiği, nefes alabildiği alanlardır. Ancak buralar özel şirketlere kiralandığı taktirde vatandaşın talep edilen giriş ücretlerini ödeyerek bu alanları kullanması imkansızdır.

Anayasaya yok sayılıyor

Anayasamızın 43. Maddesi “Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.” demektedir. Halkın kullanımına açık, kamu yararı olan bu alanların özel şirketlere kiralanması anayasaya da aykırıdır. Bu alanların özel şirketlere verilmesinde ne gibi bir kamu yararı olabilir? Halkın anayasal hakkı olan kıyılardan yararlanma hakkı ortadan kaldırıyor. Rant uğruna anayasa yok sayılıyor.

Bu talana karşı mücadeleye devam edeceğiz

AK Parti iktidarı rant uğruna doğamızı, kıyılarımızı, ormanlarımızı yağmalıyor. Halkın kullanımına açık alanları gasp ediyor. Ancak biz de Muğla’mızda yaşanan bu yağma ve talan politikasına karşı mücadeleden asla vaz geçmeyeceğiz. Kamusal alanların yağmalanmasına, halkın bu alanları kullanmasının engellenmesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.

Editör: TE Bilişim