Özellikle son dönemde havaların ısınmasıyla etkisini daha çok hissettiren kötü koku siyasetin ana gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içi AK Parti İzmr İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin kötü kokunun sorumlusu olarak İzmir Büyükşehir Belediyesini işaret etmesinin ardından CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'dan karşı hamle geldi.

Özken sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın arıtma tesislerindeki elektriğin sadece yüzde 50'sini ödediğine vurgu yaparak 2248 adet arıtma tesisinin 1538 tanesinin sağlıklı çalışmadığını savundu.

Özkan açıklamasında şu görüşlere yer verdi...

Bakanlık, atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik giderinin %50’sini karşılıyor. Bu yüzden 2248 adet tesisten 1538 tanesi sağlıklı çalıştırılamıyor. Arıtmaya harcanması gereken para ABD'de gökdelen olduğu için denizlerimizde müsilaj, kentlerimizde kötü kokular oluşuyor.

TESİSLERİN YÜZDE 68'İ NEDEN ÇALIŞTIRILMIYOR?

CHP'li Özkan, "İzmir'de Karataş bölgesindeyiz. Türkiye'nin bir atıksu arıtma tesisi sorunu var. Buna dikkat çekmek için bazı şeyler paylaşmak istiyoruz. Denizlerimiz, nehirlerimiz, kentleşme büyüdükçe çok çabuk kirlenir, kokar ve çürür hale geldi. Aslında Türkiye'nin yaşadığı bu atık su sorunu ne yazık ki iktidarın yozlaşmasının, çürümesinin bir sonucu... Saraj rejimi kokuştuğu için denizlerimiz müsilajla, kentlerimiz bu kötü kokularla boğuşmak zorunda kalıyor. İzmir de bu kentlerimizden birisi... Türkiye'de atık su arıtma tesisi durumunu anlatmak için Çevre Bakanlığı'nın resmi rakamlarından bazı şeyler sunmak istiyorum. Çünkü aslında kentlerin atık sularının arıtılması sağlamak, denizlerimizin temiz kalmasını sağlamak Çevre Bakanlığı'nın sorunu... Ama bununla ilgili yaptıkları hiç bir şey yok. Bakanlık, atık su arıtma tesislerinde kullanılan elektrik giderinin yüzde 50’sini karşılıyor. Bakanlık verilerine göre 2021 yılında ülke genelinde bulunan 2248 adet atıksu arıtma tesisinden sadece 710 tanesi bu teşvikten yararlanabiliyor. Bu durum ülke genelinde 1538'nin çalışmadığı, çalıştırılmadığı anlamına geliyor ve ya mevcut tesislerin yönetmeliklere uygun şekilde arıtma yapmadığını ifade ediyor. Bu durumda bakanlığın ülke genelinde arıtma tesislerinin yüzde 68'sinin neden teşvikten faydalanmadığını açıklamasını bekliyoruz. Bunlara bir çözüm üretmesi gerekmiyor mu? Tesislerin yüzde 68'i neden çalıştırılmıyor ve neden o kirlilik denizlerimize bırakılıyor, kentlerimiz kokuyor?" dedi.  
 
"YA GÖREVİ YERİNE GETİRİN YA DA İSTİFA EDİN GİDİN!" 
Özkan sözlerini şöyle tamamladı: İzmir'de, Ege'de pek çok kentimizde müsilaj sorununu yaşıyoruz. Pek çok kentte arıtma tesisi çalıştırılamadığı için, çalıştırılamadığı için, bakanık bununla ilgilenmediği için, saraj rejimi kokuştuğu için, aslında arıtma tesisi yapmak için vermeleri gereken parayı New York'ta vakıflara aktarıp gökdelen diktikleri, çiftlik satın aldıkları için, her bir kuruşu çarçur ettikleri için atık sular arındırılamıyor, bakanlık bu görevini yerine getiremiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nı görevini yapmaya, atık su tesislerinin neden çalıştırılamadığını araştırmaya, tam kapasite çalıştırılması için görevini yerine getirmeye çağırıyorum. Ya o koltuklarından istifa edin, gidin, ya Türkiye'yi erken seçime götürün biz gelip halledelim, ya da ülkeyi müsilajla, çürümüyle, kokuyla mücadele etmek zorunda bırakmayın. Denizlerimizden, kentlerimizden elinizi çekin! 

Editör: TE Bilişim