CHP Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Ali Haydar Hakverdi'nin ziyaretten sonra yaptıkları ortak açıklama şöyle:

“Biz İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Cezaevi Alt Komisyonu üyesi milletvekilleri olarak, tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı her türlü ihlali ve hukuk dışılıkları araştırmaya ve kamuoyunun gündemine getirmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda bugün Selahattin Demirtaş’ı ziyaret ederek cezaevi koşullarına, tutukluluğuna ve yargılama sürecine dair bir görüşme gerçekleştirdik.

Demirtaş’ın 4 yılı geçen uzun tutukluluk hali Ceza Kanununa, Anayasa’ya ve uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır. Bu yargılama ve maalesef buna benzer birçok yargılama, tamamen siyasi bir hal almış durumdadır. Hakkında kesinleşmiş bir hüküm bulunmamasına rağmen Erdoğan ve Soylu tarafından mütemadiyen terörist olarak hedef gösterilen Demirtaş’a dair yargının bağımsız bir karar vermesi bu açıklamalar ile engellenmektedir.

Ne yazık ki başta Demirtaş ve Kavala yargılamaları olmak üzere birçok yargılama iktidarın muhalefete baskı aracı haline dönüşmüş durumdadır. Bu durum birçok ihlali de beraberinde getirmekte, ülkemizi dünyada hukuk ve demokrasi alanında her geçen gün daha geriye götürmektedir. Siyasi yargılamalar ve uzun tutukluluk halleri her şeyden önce insan hakkı ihlalidir. En son geçtiğimiz günlerde AİHM’nin verdiği karar uyarınca Demirtaş’a yönelik insan hakkı ihlaline son verilmeli ve mahkemenin verdiği karar uygulanarak tutukluluğun sonlanması gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim