SON MÜHÜR-KAZİM BOZKURT/Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, önümüzdeki süreçte gerekli tedbirleri almazsa, emeklilere maaş vermekte zorlanacağını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, “AKP iktidara geldiğinden bu yana 10 kat açık verdi. 2020 yılını 67 buçuk milyar açıkla kapattılar. Kemal Kılıçdaroğlu, SGK Genel Müdürlüğü’nden ayrılırken, 2 milyar 341 milyon lira açık vardı. O dönemlerde Recep Tayyip Erdoğan, ‘Kılıçdaroğlu, SGK’yı batırdı’ diyordu. Bugün, 21 milyar lira açık var, 8 milyon kayıt dışı çalışan var. Kim batırmış SGK’yı, Kılıçdaroğlu mu, Erdoğan mı?” şeklinde konuştu.

“Bulgaristan nüfusu kadar kayıt dışı çalışan var”

Suriyeli ve Afgan göçmenlerin, kayıt dışı çalıştıklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediğini belirten Mv. Beko, kayıtsız çalışan oranının yüzde 40’lara dayandığını vurguladı.

SGK’nın yolsuzluk iddialarıyla da gündeme geldiğini ifade eden Mv. Beko, kayıt dışı çalışan gençler hakkında şu sözleri aktardı:

“1 liralık ilacı 10 liraya sattılar. Trilyonlarca yolsuzluk var, az buz falan da değil. En son Ankara Malatya ve İstanbul'da yolsuzluklardan dolayı harıl harıl müfettişler çalışıyor. Türkiye'de 2 buçuk milyon genç askerden geldikten, üniversiteyi bitirdikten sonra söyledikleri şey şu: ‘Biz 2825 lira maaş ile geçinemeyiz. Emekli yaşı 65 zaten oraya kadar biz yaşayamayız mümkün değil ‘. Dolayısıyla iş verenler ile pazarlık yapıyorlar. Sosyal sigortalar primini bize verin, devlete vereceğiniz vergiyi de bize verin ve biz bu koşullarda çalışalım diyorlar. İş verenlerin de işine geldiğinden, 2 buçuk milyona yakın genç ile yapılan pazarlık bu. Gençler maalesef sigortası olmadan çalışıyorlar”

“Milyonlarca emekli, açlık sınırı altında yaşam mücadelesi veriyor”

2008 yılında yaşanan ekonomik krizde, AK Parti hükümetinin 5 bin 551 sayılı yasayı değiştirerek, emekli maaşını bin liraya kadar düşürdüğünü dile getiren Mv. Beko, o döneme kadar emekli maaşının asgari ücretin altında olmadığının altını çizdi. Emekli maaşlarını yükselseler de, bu insanların yaşam mücadelesi verdiğini vurgulayan Mv. Beko,”13 milyona yakın emekli arkadaşımız var. Bu insanların 5 milyonu, ikinci bir işte çalışıyor, hava karardığı zaman pazar yerlerinden artıkları topluyor ayakta kalabilmek için. Tekrar söylüyorum, SGK, böyle giderse kolay kolay emeklilere maaş veremeyecek” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim