KAZİM BOZKURT-SON MÜHÜR/Türkiye, 2021’in sonlarına doğru daha da alevlenen, ekonomik dalgalanmalar yaşıyor.
Kurdaki hareketlilik, brent petrol fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşması ve pandemi ile beraber, yalnızca tüketici olan yurttaş değil, üreten kesim de zor günlerden geçiyor.
Çiftçilikle geçimini sağlayan emekçiler, gübre fiyatlarından yakınırken, motorin fiyatları da gün geçtikçe cep yakmaya devam ediyor.

Üretici ve tüketiciyi buluşturan, bu ilişkinin mihenk taşı olan nakliyat sektörü de, artan akaryakıt, araç bakım harcamaları yüzünden isyan etmeye devam ediyor.
Bu ekonomik dalgalanmalardan payını alan otoyol ve köprü geçiş ücretleri de, taşımacılara zor durumlar yaşatıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), taşıma sektöründe yaşanan  zorluklara dikkat çekme amacıyla, bir eyleme imza attı.

CHP Genel Başkan yardımcısı Ahmet Akın ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, akaryakıt, otoyol ücretleri ve yedek parçalarda yaşanan fahiş zamlara tepkisini göstermek için yola çıktı. Taşıma emekçisi İdris Sakallı ile yollara düştükleri tırın üstünde,  “Tüm yollar ve köprüler kamyoncu hakkı” , “CHP iktidarında kamyoncu hakkını alacak” ve “Yollar bter, Saray Yönetimi’nde zamlar bitmez” benzer biçimde pankartları yer aldı.
CHP’li Akın ve Yalım, İstanbul’dan İzmir’e bitirdikleri bu yolculukta, icra ettikleri harcamaları geçen seneye göre kıyasladı.


Aralık ayında yüzde 25 daha az


Mv. Yalım, Çatalca’yı geçtikten sonra ilk gişede ödemesini yapmasının ardından, “ “Biraz önce Selimpaşa’dan hareket ettik. Daha sonra Çatalca’dan Yeni Kuzey Marmara Yolu’na girdik. Şu anda İstanbul Yeni Havalimanı gişelerinden geçtik, istikametimiz Yavuz Sultan Selim Köprüsü. Çatalca’dan sonraki ilk girişimizdeki ilk gişe sonucunda 50 TL’lik ödeme yaptık” ifadelerini kullandı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü çıkışında ise Ahmet Akın, şunları aktardı:
“Yavuz Sultan Selim’den çıktık, Osman Gazi’ye doğru gidiyoruz. TIR’larımız, ulaştırma, taşımacılık için yapılan yollara maalesef TIR’lar giremiyor. Neden, çünkü çok pahalı. Ama ne oluyor, zorluyorlar. ‘Buradan gideceksiniz’ diyorlar. Yollar, köprüler elbette yapılacak; daha fazlaca yapılmalı. Ancak yolların geçilebilir ve ödenebilir olması lazım. Hayatında asla buraya gelmemiş vatandaşlarımızın da geçmeden ödediği yol ücretinin, geçilebilir ve ödenebilir olması lazım. Köprüyü, yolu yapmış olup; 5 kat, 6 kat fiyatına yandaşlarına peşkeş çekilen bir iktidar var, bu kabul edilemez. Bu zihniyet, bu anlayış şunu söylettiriyor: Bu anlayış, bu zihniyet olduğu sürece bu ülkede zamlar bitmez.”


Osman Gazi köprüsüne de zam

Osman Gazi Köprüsü’nden sonra ilk gişede köprü geçiş ödemesi 464,5 lira ücretinde idi. 4’üncü sınıf aracın geçiş ücretinin 464,5 lira olduğunu, 5’inci sınıf bir aracın geçiş ücretinin ise 585 lira olduğunu aktaran Yalım, gişe görevlisine geçen yıl geçiş tutarının ne kadar bulunduğunu sordu. Gişe görevlisi, 390 lira olduğunu belirtti.
Osman Gazi Köprüsü çıkışında köprü ve ödedikleri köprü ve otoyol ücretleri hakkında bilgi veren Ahmet Akın şöyleki konuştu:
“Özkan vekilimle beraber yola çıktık. Yola çıktığımızdan itibaren Kınalı-Fatih Otoyolu’ndan geçtik. Bizimki 4'üncü sınıf bir araçtı. 4. Sınıf bir araçla 97 lira ödedik. Peki bu aralık ayında ne kadardı, 78 lira. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçtik, 118 lira ödedik. Ama çarpı iki, 236 lira bu. Daha ilkin gidiş geliş 171,5 liraydı, 171,5 lirayı 236 lira yaptılar. Kurnaköy-Mermerciler gişesinden geçtik, 43 lira ödedik. Aralık ayında 35 liraydı. Osmangazi Köprüsü’nden geçiş yaptık, burada da 464 lira ödedik. Daha ilkin 374,5 liraydı. Şimdiye dek ödediğimiz rakamlar bunlar. Bir de bakıyoruz bomboş. TIR yok, ağır araç yok, nasıl geçsin insanoğlu bu maliyetle”

CHP'li Akın ve Yalım şoför esnafına ve taşımacılık sektörüne destek olmak için sabah saatlerinde İstanbul’dan TIR'la yola koyuldu ve akşam saat 18.30’da Bornova Işıkkent Kara Nakliyecileri Sitesi Dernek Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri; Sevda Erdan Kılıç, Tacettin Bayır, Atila Sertel, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve birçok partili de eşlik etti.

"Ülkenin yükünü çeken nakliyecilere daha çok yük getirmeyin"

CHP’li Yalım, “Ağlanacak halimize gülüyoruz. Şoför ilk kez geçtim diyor niçin bundan dolayı parasını hepimiz ödedik. İdris ağabey 4-5 senedir yapılma köprüden ilk kez geçiyor. İşlem güzel, yol güzel, köprü güzel ama maalesef, kamyoncu, otobüsçü, kamyoncu arkadaşlarımız bu yolu bu fiyatlarla kullanamıyor. Bu arkadaşlarımız motorlu taşıt vergisi veriyor fakat köprüden geçemiyor. Bu aracın lastiği, vergisi,  bakım masrafını arkadaşlar karşılayamıyor kontak kapatıyor Mazot 14. 30 TL kuruş motorin ile bu iş gitmez. Biz sürücü kardeşlerimiz için bu işlemi gerçekleştirdik. Dünyanın, ülkemizin yükünü çeken nakliyeci arkadaşlarımıza daha çok yük getirmeyin diyoruz” ifadelerini aktardı.

“İktidarımızda haklarını alacaklar”


CHP Genel Bşk. Yrd. Akın ise “Ülkeyi yönetmek fazlaca ciddi bir iştir, büyük bir ekonomik buhran var yok şeklinde göstermeye çalışıyorlar fakat var. Bir de bu buhrana enerji sektörü eklendi. Kamyoncu, tırcı kontak kapatacak noktada. Bu kafayla bu politika ile zamlar durmaz. Bir de fedakarlıktan laf ediyorlar. Milletin gözüne baka baka bunu diyorlar. Burada bir fedakarlık varsa bunu meydana getiren; esnafımız, çiftçimiz, vatandaşımız. Gelen zamlarla kamyoncular, tırcılar perişan olmuş. Avrupa İstatistik Ofisi vatandaşına zam yansıtmadı. Bizimkiler ise zam üstüne zam. 1 Dolar mazot fiyatının altında kaldı. Depolar boş,  tencereler de boş. Döviz yükseldi zam yaptılar, döviz indi zam bitmedi. Vatandaşı alan kişi gibi bulan bir AK Parti var. Biz bütün sürücü esnafın problemlerine talibiz ve bu problemi hepimiz çözeriz. Bu konuyla ilgili Genel Başkanımıza biz bir dosya sunacağız. Biz yola, köprüye karşı değiliz ama oraya harcanan paranın hesabını verecekler. Soruyoruz ticari sır diyorlar. Vatandaşın parasını babasının parasından daha rahat harcayan bir iktidar var. 580 Km’lik yolda İstanbul Kınalı’dan çıkıp İzmir’e geldik. Aralık’ta geçen yıl bu köprüye bin 579 lira ödüyordu bu sene  1890 lira oldu, mazot 1740 liraydı şimdi oldu 3 bin oldu. Toplamda 4 bin 500 TL oldu. Buna ayıp yazık günah denir. Esnafta gider oldukça gelir yok. Bakım yüzde 100, sigorta yüzde 25, Kasko yüzde 45, lastik yüzde 300, mazot yüzde 100  arttı bunlar burada yok.Tüm sürücü esnafı bilsin ümitsiz değiliz bu sorunu bizler çözeceğiz ve mazot desteği vereceğiz. Avrupa’da bu var yıpranma ücreti, mazot desteği verilmeli ve KOSGEB desteğinden yararlanmalıdır. Açık ve net olarak söylemeliyim ki tüm yollar ve köprüler ile mazot desteği kamyoncunun hakkıdır ve bizim iktidarımızda bu haklarını alacaklar” mesajlarını verdi.

Editör: TE Bilişim