CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, ülkedeki gidişatın endişe verici boyutlara geldiğini belirtirken, “Vatandaşın lehine hiçbir şey görmüyoruz. Türkiye’nin bir çok noktasına gidiyoruz, çiftçilerle temasa geçiyoruz. Hani bir dokun bin ah işit derler ya, gerçekten de öyle” dedi. Arslan şunları söyledi:

“ Mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Gübre fiyatları çok ciddi arttı. Çiftçilerin hem bankalara hem de tarım kredi kooperatiflerine çok ciddi borcu var. Artık ödeyemez hale geldiler. Esnaf aynı şekilde, pandemi döneminde aldıkları kredilerin ödemeleri geldi. Maalesef onları ödemekte zorlanıyorlar. Son elektrik faturalarıyla onların da gündemi sıkıntılı. Yani gittiğimiz her yerde ekonomik sıkıntıların buhranını görüyoruz. İnsanlar geçinemiyor. İşsizlik had safhada. Bir de AKP’li siyasetçileri de sokakta göremiyoruz. Çiftçiye gidip ne anlatacak, esnafa ne anlatacak?”

Ekmek kuyrukları geri geldi

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, yoksulluğun artmasıyla birlikte halk ekmek kuyruklarının geri geldiğine de işaret etti. Arslan, şöyle konuştu:

“Halk ekmekten ucuz ekmek alabilmek için kilometrelerce yürüyen insanları görüyoruz. Evde kombiyi açamıyorlar. Tabi bu arada tabi enerji bakanımız da kombiyi kısın diyor. Porsiyonları küçültün diyen de var, kiloyla niye alıyorsun diyen var, kazak giyin diyen var. Hem siz bunlara neden olacaksınız hem de insanların gözünün içine baka baka bunları tavsiye edeceksiniz. İnsanda biraz utanma olması lazım ama maalesef onu da göremiyoruz. Ya her şey çok iyi muhalefet abartıyor diyenler var. Bunu diyenler gelsin beraber sokağa çıkalım bakalım abartıyor muyuz? TÜİK bile makyajlı enflasyonuyla yüzde 36’ları buldu. Bizim enflasyonumuz şu an Avrupa’daki bütün enflasyonları topluyorsunuz, eşittir bizim enflasyonumuz. Bizi kıskanıyor dedikleri Avrupa’da bebek mamasına kilit vurulduğunu, marketlerde ürün kalmadığını hiç görmedik. Dediğim gibi biz sahadayız ama yangın çok büyük. Acil bir şekilde yapılası gereken tek bir şey var o da hemen seçime gitmek. “

Döviz vurgunu

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, iktidarın “Dolar yükselsin bizim dolarla işimiz yok” dediğini anımsattı, “Sonra ne yaptılar? Ani bir dönüşle 20-21 Aralık gecesinde bir müdahaleyle doları getirdiler 13 liralara, şimdi 14 liradan çıkmaması için de büyük bir gayretle mücadele ediyorlar” dedi. Arslan konuşla ilgili şunları söyledi:

“Peki çıkarken her şeye zam geldi, peki düştüğünde neden geri alınmadığı gibi üstüne enerjiye ve akaryakıta zam yapıldı. Sonuç itibariyle neyin köpüğünü aldı bu arkadaşlar? Bazı arkadaşlar da doları düşürdü diyor. Arkadaş bu dolar 7.30’du 14 liraya gelmiş. Bu düşmüş halimi? Ve bir gecede doları kim 18 liradan sattıysa bunu araştıralım getirdik bir araştırma önergesi verdik, maalesef AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Hazine bakanlığının arka kapısında döviz satmazsanız o dolar oralara nasıl düşer? İnsanın aklıyla dalga geçen bir iktidarla karşı karşıyayız maalesef. Bir şeyin köpüğünün alındığı falan yok. Her geçen gün iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Peki kredi faizleri nereye gidiyor bunu bilen var mı? Politika faizlerini düşürdünüz, yüzde 19’lardan 14’lere getirdiniz. İhtiyaç kredileri 23’lerden 36’ya çıktı. Politika faizi düşünce bunların da düşmesi gerekmiyor mu? Önce Çin modeli dediler o gece milleti çarptılar sonra anladık ki bu cin modeliymiş. Şimdi de yeni bir şey yaptılar. Kur korumalı mevduat hesabı, siz getirin paranızı TL’de tutun, faiz kadarını zaten alacaksınız, eğer kur kaynaklı kaybınız olursa onu da biz vereceğiz. Kimin cebinden vereceksiniz.”

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, pazarda soğuk havada limon satan amcaya, işportacılık yapan teyzeye, parası bankada olmayan herkesin, yeterince TL faizi kazanamayanların bedelini ödemesine karşı çıktığını da kaydetti, “Bundan bir an önce geri dönülmesi gerek. Bu daha önce denenmiş, ülkeye verdiği büyük zararlar var. Şu an gördüğümüz kadarıyla herkesin sıkıntısı büyük, sarayın keyfi yerinde. Elektrik faturası, su faturası, yeme içme faturası, benzin faturası yok”dedi.

Erken seçim ve aday kim olacak tartışması

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı’nın Millet İttifakının adayı olacağını da belirtti, Arslan şöyle konuştu:

“Biz aday tartışmalarına bu kadar sıkıştırmak istemiyoruz. Biz ilkeler bazında bakıyoruz bu işlere. Nasıl birisi olması gerekir diye. Egolarını yenmiş, nefsini köreltmiş, nepotizm uygulamaları yapmayan, liyakata değer veren, israfa dur diyen, hak hukuk yemeyen. Bizim adayımız böyle biri. Ben CHP yesiyim, benim gönlümden CHP Genel Başkanıdır. Doğal ve olması gereken de budur. Bizim genel başkanımız da bu işe yakışır. Ama bizim meselemiz açık bir şekilde freni patlamış yokuş aşağı giden bu duruma dur denmesi.”

Hortumculuk biterse ülke rahatlar

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, ülkede yandaşlara bağlanmış hortumları kesme halende bile Türkiye’nin bir nebze rahatlayacağını da söyledi. Arslan şöyle devam etti:

“Millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayı olduğu Türkiye’de ne olacak. Bir kere insanlar ilk 6 ay içinde rahatlamayı hissedecek. Bakın çiftçinin esnafın aldığı parayı tüm kredilerin faizleri silinecek ve onların ödeyebileceği şekilde yapılandırılacak. En çok oy aldıkları yere bir sandık koysunlar bakalım insanlar erken seçim istiyor mu istemiyor mu. Halktan kopmuş bir iktidar var, halkın ihtiyaçlarını karşılayamayan bir iktidar var. Halk halinden memnunsa eğer buyursun devam etsinler. Tarım konusunda AKP’nin Türkiye’yi getirdiği nokta ülkenin net ithalatçı konumuna düşmesidir. Biz tarım ürünlerinin hemen hemen hepsini ithal eder hale geldik. Bakın TMO ürün stoklamaya başladı, buğday stoklamaya başladı çünkü onlar da görüyor bunu. Ciddi bir problemle karşı karşıyayız. Bütün dünyada iklim kriziyle karşı karşıyayız, biz Akdeniz kuşağında olduğumuz için en çok etkilenen iklimlerden biri biz olacağız bunun önlemini almamız lazım. “

Tek haneye düşer mi?

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, enflasyonunun tek hanelere düşeceğini açıklayan iktidarın halka doğruları söylemediğine de işaret etti. Arslan şunları söyledi:

“Sayın Maliye Bakanı’nın söylediği şekilde söyleyeyim “ocak ayında pik yapar enflasyon Haziran’da tek haneliye düşer” program yok, akşamdan sabaha değişen kararlar, merkez bankasından arka kapıdan satılan 128 milyar dolar, swap anlaşmalarının peşinden koşuluyor, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasıyla ilgili bir teklif getirdiler, dış ülkelerden alınan borçlara haciz konulamaz. Yani bu ne demek hazine iflas edebilir. İflas ederse oradaki paralara kimse el koymasın. Merkez Bankasının düşürüldüğü duruma bakar mısınız? Ekonomi bu ucube rejimden bu yana 3 bakan değiştirdi. Bu bakanın da uzun ömürlü olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bunun da ekonomik verileri ilginç. Gözlerimin içine bak diyor. Kardeşim bırak gözü mözü. Milletin gözünün feri gitmiş bunlar gözüme bak diyor. İnsanlar yoksullaşmış git bir bak bakalım ne oluyor buralarda. Bilimsellikten uzak, faiz sebep enflasyon dediklerinde Türkiye kötü bir yere gidiyor maalesef.”

Editör: TE Bilişim