CHP “Türkiye’nin Dert Haritası” adlı kitapçık hazırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kitapçığın sunuşunda, “Tarımı mahvettiler. Mutfakta yangın var; millet perişan, eti gramla alıyor” değerlendirmesinde bulundu. CHP lideri sunuşunda şunları kaydetti:

‘Üretim bitti’

“Türkiye iyi yönetilmiyor, savruluyor. Mevcut siyasal iktidar artık çözüm üreten değil, şikâyet üreten bir makam haline geldi. Oysa 20 yılda istedikleri kanunu, kararnameyi, genelgeleri çıkardılar. İstedikleri makamlara istedikleri bakanları getirdiler, devlet memuriyetinin en altından en üstüne kadar istedikleri bütün atamaları yaptılar. Valiyi, müsteşarı, genel müdürü, daire başkanını değiştirdiler. 20 yıldır tek başına Türkiye’yi yönetenler, bugün Türkiye’yi bir sorunlar yumağıyla karşı karşıya bıraktılar. Vergi topladılar yetmedi. Özelleştirme yaptılar; devletin çimento, şeker, tütün, petrokimya ve hatta tank fabrikalarının tamamını sattılar, yetmedi. Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Osmanlı’dan beri ilk kez Londra’daki bir avuç tefeciye teslim edildi. Ekonomik bağımsızlığını kaybetti. Türkiye’yi üretimden kopardılar. Tarımı mahvettiler. Mutfakta yangın var; millet perişan, eti gramla alıyor. Pahalılık, iflas konkordato artık günlük hayatımızın bir parçası oldu. O nedenle biz bu güzel Türkiye’yi, yeniden cennete dönüştürmek için mücadele edeceğiz. Güzel günler görmek için ayrışmadan, bölünmeden, kavga etmeden birlikte mücadele edeceğiz. Çünkü bizim yolumuz hak yoludur. Ekmek yoludur. Bizim yolumuz hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği uygar, çağdaş bir Türkiye yoludur. Bizim mücadelemiz hak mücadelesidir. Emek mücadelesidir. Bizim mücadelemiz insan mücadelesidir. Bizim mücadelemiz onur mücadelesidir. Bizim mücadelemiz birlikte kardeşçe yaşama mücadelesidir. Çalışa çalışa, alın teri döke döke, hakkı, hukuku ve adaleti savunarak mücadele edeceğiz ve kazanacağız.”

İşsiz sayısı arttı

CHP “Türkiye’nin Dert Haritası” kitapçığını ilk olarak 2019 yılında çıkardı. Yenilenerek, üçüncü baskısını yapan kitapçığı hazırlayan Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de, “Genç işsizliği ve kayıtlı işsiz sayısı artarken ülkenin dört bir yanında Cumhuriyet mirası fabrikalar bir bir kapatılıyor ya da yok pahasına özelleştiriliyor. Çocuk evlilikleri, erken gebelikler yaygınlaşıyor” dedi.

En çok sığınmacı İstanbul’da

Kitapçıkta bazı illerin ‘dert’leri şöyle sıralandı:

Ankara: Cezaevine giren hükümlü sayısında 3., kız çocuğu evliliklerinde 8., doğum yapan çocuk sayısında 11., iş kazası sayısında 4., iş kazası ölümlerinde 2. sırada yer alıyor. Geçici koruma altındaki Suriyeliler yoğunlukta.

İstanbul: Suriyeli sığınmacıların en yoğun yaşadığı il. Kız çocuğu evliliklerinde 3., doğum yapan çocuk sayısında 2., uyuşturucu suçlarında cezaevine giren hükümlü sayısında, dava sayısında, iş kazaları ve iş kazası ölümlerinde 1. sırada. Müsilaj ve deniz kirliliği sorunu var.

Aydın: İntihar sonucu ölümlerde 1. sırada yer alması.

Diyarbakır: Doğum yapan çocuk sayısında 4. sırada.

Gaziantep: Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun olduğu 3. il olması. Nikahsız evliliklerin yaygınlaşması. Kız çocuğu evliliklerinde ilk sırada yer alması. Doğum yapan çocuk sayısında 3. sırada yer alması.

Hatay: Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun olduğu 2. il. Kız çocuğu evliliklerinde 4., doğum yapan çocuk sayısında 8. sırada

Şanlıurfa: Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun olduğu 4. il. Doğum yapan çocuk sayısında 1. kız çocuğu evliliklerinde 2. sırada

Kilis: Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun olduğu 1. il olması.

İZMİR'İN DERTLERİ BELLİ
2019 ve 2020’nin ardından 2022’nin Mayıs ayında tekrar yayınlanan ve 81 ili kapsayan kitapçığın giriş yazısını CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kaleme aldı. Kitapçığın önsözünü ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yazdı.
Yayımlanan kitapçıkta Türkiye’nin 81 ilinin başlıca sorunları vurgulanırken İzmir’e dair çarpıcı detaylar yer aldı. 
Yayımlanan kitapçıkta ‘İzmir’in dertleri’ arasında Suriyelilerin yoğun olduğu 3. il olması, 139 bin 38 işsiz olması, iş kazası ölümlerinde 3. sırada yer alması, göç nedeniyle suç oranının artması, intihar sonucu ölümlerde yaşanan artış ve kira fiyatlarının yüksek olması maddeleri dikkat çekti. 
‘Dert Haritası’nda İzmir’e dair sıralanan 16 başlık şöyle oldu:
• Geçici koruma altındaki Suriyelilerin yoğun olduğu 3. il olması 
• Kayıtlı 139.038 işsiz olması 
• İşsizlik ödeneğine başvuru yapan 83.752 kişi olması 
• İş kazalarında 2. sırada yer alması 
• İş kazası ölümlerinde 3. sırada yer alması 
• Kız çocuğu evliliklerinde 10. sırada yer alması 
• Suça sürüklenen çocuklar bakımından 2. sırada yer alması 
• Doğum yapan çocuk sayısında 7. sırada yer alması 
• Göç nedeniyle suç oranın artması 
• Dava sayısında 3. sırada yer alması 
• Uyuşturucu suçlarında 2. sırada yer alması 
• Cezaevine giren hükümlü sayısı bakımından 2. sırada olması 
• İntihar sonucu ölümlerde yaşanan artış 
• TOKİ desteğinin az olması 
• Öğrenci yurdu yetersizliği 
• Kira fiyatlarının yüksek olması

Editör: TE Bilişim