Tam kapanmanın ekonomik etkilerine karşı alınan çek ibraz zorunluluğunun Mayıs sonuna kadar ertelenmesi kararı piyasada nakit dönüşleri açısından ciddi bir aksaklık yarattı.

İş dünyası temsilcileri çek takaslarında getirilen bu erteleme dolayısıyla, çeklerin tahsil edilememesi durumunda nakit sıkışıklığı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu söz konusu düzenlemenin bütün sistemi kilitlediğini belirterek kararla ilgili düzenleme çağrısı yaptı.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kararla ilgili Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede bu karar dolayısıyla üyelerinden çok sayıda şikayet aldıklarını bu kararın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Zeytinoğlu, bu süreçte çeklerini ödeme kabiliyeti olanların çeklerini ödemesine izin verilmesi gerektiğini açıkladı.

MAAŞ ÖDEMELERİ RİSKE GİRİYOR

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de kendilerine bu konuda çok sayıda şikayet geldiğini belirtirken, kararın piyasada nakit dönüşünü etkilediğini ifade etti. Keçeci, ticari hayatın akışının asla durdurulmaması gerektiğini vurgularken, bu kararın geri alınmaması durumunda bankalarda temerrütlerin olabileceğini, işçi maaşlarının ödenemeyebileceğine dikkat çekti.

Bloomberg HT yayınına katılan Fatinoğlu Holding Başkan Vekili Ali Fatinoğlu da çekte takas gerçekleşmediği durumda çalışanlara maaş ödemelerinin bile riske gireceğine dikkat çekti.

İş dünyası düzenlemeyle ilgili sorun yaşarken Bloomberg HT'ye konuşan yetkililer söz konusu kararla ilgili düzenleme getirileceğini belirtti. Yetkililer söz konusu düzenlemelerle ilgili detay vermedi.

İş dünyasında tartışma konusu olan düzenlemeye göre, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar dikkate alınarak hak kayıplarının önlenmesi amacıyla ibraz süresinin son günü 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına, bu tarihler dahil olmak üzere isabet eden çekler ibraz edilemeyecek, 1 Haziran'dan sonra kalan ibraz süresi içinde ibraz edilebilecek.

Editör: TE Bilişim