Makine Mühendisleri Odası Başkan Vekili İlkin Boz,  12 -13 tarihlerinde yapılacak Şube Genel Kurulu’nda bu kez Başkan adayı olarak oda üyelerinden onay isteyecek. Başkan Melih Yalçın’ın aday olmayacağı kongrede “Çağdaş Demokrat Makine Mühendisleri”nin  seçim öncesi yaptığı toplantılarla adaylığı kesinleşen İlkin Boz, “Melih başkanımızın görevden ayrılması, bizden ayrılması anlamını taşımıyor çünkü bizim örgütümüz ardını yaratan bir yapıya sahip” dedi. İlkin Boz şöyle devam etti:

Gönül işi ve devamlılık

“Meslek örgütümüzde görev almak bir gönül işi. Biz tamamen meslektaşlarımıza destek verme amaçları burada bir çaba sarf ediyoruz.  Bizim odamız TMMOB çatısı altında kurulan 24 odadan bir tanesi. Biz de makine mühendisleri odasının 19 tanesinden biriyiz İzmir’de. Ama 12 bin tane üyeye sahibiz. Bu üyelerimizin çoğu erkek üyelerden oluşsa da biz toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı ile yolumuza devam ediyoruz. Bu anlayışla yönetim kurullarını kuruyoruz. Bizim yönetim kurulumuzda özel sektörden, belediyeden, kamudan, asansör sektöründen ve kadın örgütlerinden meslektaşlarımız bulunmaktadır. Biz bu arkadaşlarımızla toplanarak 14 kişiyi oluştururuz ve faaliyet süremizde bu arkadaşlarımıza kendi uzmanlık alanlarında görevler üstlendirerek çalışmalarımıza devam ederiz. Bizim temel ilkelerimiz meslek ve meslektaş sorunlarıdır.”

Üyelerimiz katılsınlar söz sahibi olsunlar
Makine Mühendisleri Odası Başkan Vekili İlkin Boz, 12 şubat günü genel kurulumuz kapanana kadar her üyenin  aday olma hakkının bulunduğunu da belirtti. Boz şöyle devam etti:
“Ama genelde İzmir şubesinin eskiden gelen anlayış ve düşüncesinde, bir liste oluşturulurken aday olmak isteyenler önceden ortaya çıkar. Seçim günü aday olmak isteyen arkadaşlarımızın hepsinin toplandığı bir buluşmadır.  Herkese açık bir ortamdır ve herkes katılabilir. Bu katılan makine mühendisi arkadaşlarımız arasında ne iş yaptığı, gelecek planları, ne yapmak istediği, şu ana kadar odaya ve örgüte ne kattığıyla ilgili sohbetler edilir karşılıklı. Bu sohbetler eşliğinde kimlerin o listede olması gerektiği orada belirlenir. Bu çok kolay bir süreç değildir, saatler sürer bu toplantılar. Örgüt ardını yaratarak devam eder. Siz 14 kişilik yapıyı sıfırdan kurmaya kalktığınızda sorunlar yaşamaya başlarsınız. Şu an bizim 14 kişilik grubumuzun içine 5 yeni üyemiz katılacak. Bunun amacı şudur; bir örgüt kültürü vardır, kurum kültürü vardır, işleyiş vardır. Bu işleyişler zaman içerisinde öğrenilerek bu noktaya gelir. Eğer örgütümüz takdir eder ve bizim listemizi tekrar seçerse dördüncü dönemi yaşayacağım. Görevler takdir edersiniz ki alınmaz, verilir. Arkadaşlarınız bunu size takdir edebilir.”

Üyelere dönük çalışmalar
Makine Mühendisleri Odası Başkan Vekili İlkin Boz,  odanın halen yürüttüğü üyeler “ücretsiz hukuk danışmanlığı”nın önemine dikkat çekti. Boz, “Çünkü üyelerimizin iş yerinde yaşadığı mobingler, işten çıkarmalar, tacizler gibi büyük sorunları vardır. Bu sorunlar karşısında biz hukuksal destek sağlamaktayız ve sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Boz, diğer çalışmalarının asgari ücret konusu olduğunu da kaydetti, şunları söyledi:
“ TMMOB mühendisler için 7 bin 800 TLl asgari ücret belirlemiştir. Ama piyasada bu rakamın çok çok altında çalışan, maalesef çalışmak zorunda kalan mühendis arkadaşlarımız vardır. Bir şekilde yaptırımı sağlayacak kurum ve kuruluşlarla irtibata geçip en azından ricada bulunup gerçek değerinin verilmesine çalışacağız. Bizim yönetim kurulumuzun içinde akademisyen arkadaşlarımız vardır. Üniversitelerle olan ilişkilerimizi güçlendirmek, onlarla teknik seminer oluşturmak, staj imkanı oluşturmak, teknik geziler sağlamak konusunda bir irtibatımız vardır. Hem akademik olarak hem de öğrenci üye konusunda devamlılığımız vardır. Bunun haricinde mühendislerimize biz istihdam sağlarız. Bizim insan kaynakları birimimiz vardır. Bu birimimiz iş arayışı için gelen istekler doğrultusunda bizdeki mühendis havuzundan uygun adaylar seçip buralara yönlendirmeye çalışırız.”

Eğitimlerin önemi
Makine Mühendisleri Odası Başkan Vekili İlkin Boz, pandemi döneminde  yüz yüze eğitimlerinin  çok aksadığını, bunu çevrimiçi seminerlerle gidermeye çalıştıklarını söyledi. Boz, şöyle konuştu:
“Bir mühendis üniversiteden mezun olduğunda temel bir bilgiye sahip olarak çıkar ama bu temel bilgi onun çalışacak olduğu meslek alanında özel yetkinlikleri ona sağlamaz. Ben 22 yıllık mühendislik hayatımın çok büyük bir bölümünü bakım işleriyle geçirdim. Mesela şu anda Kocaeli Şubemizin bakım mühendisi yetkilendirme diye bir programı var. Eğer bunu hayata geçirebilirsek ve kanunen zorunlu hale getirebilirsek, her iş yeri bir bakım mühendisi çalıştırma zorunluluğunda olacak. Ve her bakım mühendisinin bir belgesi olması gerekecek. Bu tarz eğitimleri vermek, arkadaşlarımız kendi alanlarında dala bilgili daha dolgun hale getirmek bizim eğitimlerimizle, seminerlerimizle olan bir şey. Bunu şu ana kadar yapmaya çalıştık ve yapmaya devam edeceğiz.”

Kongre ve sempozyumlar
Makine Mühendisleri Odası Başkan Vekili İlkin Boz, “Biz Türkiye’de gerçekten büyük ve uluslararası kongreleri yapan bir örgütüz. TESKOM dediğimiz tesisat kongresi, bakım kongresi gibi çeşitli kongrelerimiz var. Bu kongrelerimizi yapmaya, bunlara ev sahipliği etmeye, katkıda bulunmaya devam edeceğiz. “ diye konuştu. Başkan Adayı İlkin Boz,  üyelerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları da anlattı şu bilgiyi verdi:
“Bizim sadece mesleği içeren katkılarımız yok. Biz aslında aynı zamanda sosyal bir örgütüz. Bizim mühendis arkadaşlarımızla oluşturduğumuz klasik Türk müziği gruplarımız var, Türk halk müziği gruplarımız var, dans gruplarımız var, tiyatro ve sinema gösterilerimiz var. İzmirdeki en muhteşem açık hava sineması bizim orasıdır. Biz haziran temmuz gibi orayı açarız 3-4 ay, her akşam başka bir grup filmi açık hava eşliğinde İzmir halkına sunarız. Sadece mühendislere değil İzmir halkına açık. “

Editör: TE Bilişim