Buca Belediye Başkanı Kılıç, 4 yılını anlattı, “Geleceğe emin adımlarla yürüyoruz” dedi. Kılıç Buca Cezaevi tartışması ile ilgili sorulara detaylı yanıt verdi. Konuşmasına, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, basını çok önemsediğini vurguladı. Görevde geride bıraktığı 4 yılı anlatan Başkan Kılıç’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

MALİ DİSİPLİNİ SAĞLADIK

2019’da seçildik. Belediye başkanlığı çok farklı bir şey… Belediyeye hâkim olmak gerekiyor. Bu hakimiyeti sağlamak biraz zor oluyor hakim olamazsanız çok zor… Bizden önceki dönem, gerçekleşen bütçe 209/219 milyon olması lazım, gelecekteki projeleri ve yatırımları öne çekmek amacıyla belediyeler borçlanırlar, çok doğaldır. O zaman bütçenin 2 katına yakın bir borç yükümüz vardı. 2022 yılına gelelim, gerçekleşen bütçe yaklaşık 900 milyon olacak. Şu anki borcumuz 373/380 milyon civarı… Bunun büyük çoğunluğu 15 yıla sari borçlar… Çalışmamızı engelleyecek piyasa borcu sıfırlanmış durumda… Buca’nın borcu ‘yok’ denecek kadar az. Belki 2023 yılında gerçekleşecek bütçeyle bu rakam daha da aşağıya düşecek. Bir belediyede mali disiplini sağlamadan bir şeyler yapmak çok zor… Mali disiplin, kamu kurumlarının olmazsa olmazıdır. Buca Belediyesi olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Her projeyi sonuçlarını düşünerek yapmaya çalışıyoruz. Mali disiplini sağladık diyebiliriz.

PARKLAR, MERKEZLER….

Buca, sosyo-ekonomik açıdan İzmir’in ortanın altı gelir seviyesine sahip en büyük kenti… Sosyal yardımlar konusunda Buca kendisini aştı. Özellikle Ova bölgesinde ulaşamadığımız vatandaş neredeyse kalmadı. Kurs merkezi yaptık. Şu anda bine yakın öğrencimiz bu merkezden hizmet alıyor. Bir kurs merkezi daha açıyoruz, 1 buçuk ay içerisinde açacağız, 3 bin öğrenci hedefimiz var. Gençlerimizi üniversiteye hazırlıkta yalnız bırakmadığımızı gösteriyoruz. O bölgelerde özellikle taziye evi ihtiyacı vardı, en büyük taleplerden biri buydu. Vali Kutlu Aktaş Parkı’nda açtık, o kadar güzel geri dönüşler aldık ki… Kuruçeşme’de, Atatürk Mahallesi’nde, Ova bölgemizde bir tane daha taziye evi bitmek üzere… Şu an 253 parkımız var, hemen hemen hepsinin altyapı çalışması yoktu. Şu anda bunların yüzde 80’i, yakında yüzde 95’e çıkacak, altyapı çalışması yaptık. Üç tematik parkımız devam ediyor, bunlardan birini engelli merkezi olarak da düşünüyoruz. Kosova kurtuluş parkı ismini koyacağız. Yakın zamanda açacağız. 2023’te sırasıyla tematik parklarımız açılacak.

BUCA-KUT EN İYİ EKİP

Bayraklı’da yaşanan depremden sonra şunu gördük; arama kurtarma ekiplerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Buca-Kut şu anda tesisatıyla, eğitimiyle, personeliyle bana göre Türkiye’nin en iyi arama kurtarma ekiplerinden biri haline geldi. AFAD’la akredite olan Türkiye’deki 3 ilçe belediyesinden biriyiz.  Allah göstermesin ama bir afet durumunda Bucamız için çok olumlu sonuçlar getirebilecek bir çalışma…

SARI MASAYLA 18 BİN KİŞİYE ULAŞTIK

Sarı Masa’dan bahsetmek isterim. Yaklaşık 8 ay önce sarı masa çözüm merkezini kurduk. Buca’nın şikayetlerinin ne olduğunu, konu konu, mahalle mahalle görebiliyoruz. Memnuniyet oranı yaklaşık yüzde 80…. 7 ay içerisinde 33 bin 139 sonuçlanan, bekleyen 4 bin 883 şikâyet var. Yedi ayda yaklaşık 18 bin 165 kişi sarı masayı kullanmış.

250 MİLYONLUK KAMULAŞTIRMA

Hiçbir şey satmadan, güncel değeri 250 milyon olan kamulaştırma yaptık. Şirinyer’de benzin istasyonun arkasında eski gece pazarı vardı, orayı kamulaştırdık. Oraya yakışır bir proje yapmayı düşünüyoruz, kapalı 7 bin metrekare bir alan…. Yaklaşık 8 bin metrekarelik, kamulaştırmalar yaptık. Hiçbir satış yapmadık.

CEZAEVİNİ KALDIRDIK

Buca’da belediye başkan adaylığı veya aday adaylığı süreçlerinde herkesin vaatlerinden en önemlisi cezaevini kaldırmaktır. Buca’da hizmetin siyaseti olmaz şiarıyla yola çıktık. Yoksa kolay kolay kalkmazdı. Hemen hemen 4 bin 500’e yakın tutuklu ve hükümlü vardı. Yeni bir cezaevi yapmadan, bu cezaevinin kalkması açıkçası çok zordu. Hizmet ile siyaseti karıştırmamak lazım, el birliğiyle çalışmak lazım dedik ve sonuç olarak cezaevini kaldırdık. Her açıdan Buca’ya yakışmayan bir kütleydi. En sonunda kaldırdık.

BUCA, MEYDAN KAZANACAK

Adnan Kahveci Caddesi var, onu kesintisiz ulaşıma açıyoruz. Bu yolun önemini yakında anlayacağız.  Metro çalışması başlıyor, o bölgedeki durak trafiğe kapatılacak, o zaman bu yolun değeri anlaşılacak.  Buca’nın merkezinde tren istasyonumuz var. Burayı aldık. İstasyonun olduğu sokağı bir kültür sokağı haline getireceğiz.  Buca’nın bir meydanı yok. Bununla ilgili stat alım prosedürünü başlattık, orayı aldığımızda Buca’ya bir meydan kazandırmış olacağız. Buca Çarşı dediğimiz yerin orada…

SANAT MERKEZİ GELİYOR

Yıl sonunda Buca’mıza 600 kişilik bir salon kazandırıyoruz. Bir siyasi parti, bir dernek, kongre yapacaksa ya da bir sanat etkinliği olacaksa yeri; Buca Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi olacak. Çalışma prensibimizi 4 sac ayağı üzerine kurduk. Belediyenin asli görevleri; temizlik, park-bahçe, fen işleridir. İkincisi, dezavantajlı kesimler, zor koşullarda yaşayan vatandaşlarımız ve yaş almış vatandaşlarımız için projeler hayata geçirmek…

TEMİZLİK İŞLERİNDE DEVRİM

Temizlik işlerinde devrim yaptık, 20 yıldır temizlik araçlarıyla ilgili ihale süreci vardı, büyük rakamlar gidiyordu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in katkılarıyla çöp araçlarını belediyemize kazandırdık. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Kendimizde takviyeler yaptık. Daha önce gelen şikayetlerin büyük kısmı temizlikle ilgiliydi, şimdi temizlik 8’inci sıraya düştü. Biz geldiğimizde Buca Belediyesi’nde süpürgeci sayısı 7-8 idi, şimdi 100’e yaklaştı. Daha da takviye yapmayı düşünüyoruz. Yakında Buca Belediyesi araç yönünden yeni bir ihale yapmaz herhalde, sürekli yeni araç geliyor, paramız biraz artınca direkt araç alıyoruz. Benim dönemim bittiğinde Buca Belediyesi kendi filosuna kavuşacak, kiralama dönemi bitti.

ASFALT ŞANTİYESİ KURDUK

Buca’nın en büyük problemlerinden biri trafik ve yollar… Asfalt şantiyesi kurduk. Asfalt şantiyesinin yanına sıfırdan kilit parke taşı tesisi kurduk. Bu ürettiklerimizle Buca’da 30’a yakın otopark yarattık. Totalde 250-300 bin metrekareyi geçti, asfalt yama kilit parke gibi çalışmalar… Bu yıl bütçemizin 400 milyonunu fen işlerine ayırdık. Bu rakamın tamamını kullanacağız. En büyük ihtiyacımız bu… 2023 yılında, Buca’nın büyük kısmında asfalt çalışmalarını bitirmeyi planlıyoruz. Buca Belediyesi’nin şantiyesi yoktu. Şu an da 50 milyonluk yatırımla Buca’ya yakışır ve İzmir’in en güzel şantiyesi ortaya çıkıyor. Araçlarımızı da artık kendimiz tamir edeceğiz. Tamir masrafından kurtuluyoruz.

DEZAVANTAJLILAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik, engelli tamir istasyonunu hayata geçirdik. Fiziksel engelli vatandaşlarımız için hayati öneme sahip… Üç bine yakın vatandaşımız hizmet aldı. Bu yıl çok açılışımız var. Engelli merkezimiz önümüzdeki aylarda açılacak. Kadınlarımız bizim için çok önemli… Onlar için ne yaparsak azdır. Tam gün çalışan kreşler projesini başlattık. Bugüne kadar 3 bine yakın çocuğumuzun bakımını gerçekleştirdik. Annelerimize bu şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Deprem, pandemi, ekonomik kriz gibi pek çok olumsuz durum yaşadık. Kadınlarımız için psikolojik danışmanlık merkezi kurduk. İş edindirme kurslarımız var. Bugüne kadar 22 bin kadınımıza destek olduk. Kuaförlük kursu verdiğimiz kursiyerlerimizin hepsi iş sahibi oldu. Kadın aktivite merkezimiz çok faal çalışıyor. Buca Bilim-Sanat Merkezi’ni kurduk. Bu merkezimizde çocuklarımıza hem bilim hem sanat konusunda katkı sunuyoruz. Tek katıldığımız yarışma tekno-fest, onu da 2 yıldır alıyoruz. Geçen yıl biyoloji dalında ödül aldık, bu yıl kimya dalında aldık.  Yaş almış vatandaşlarımız için de bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Yaş almış vatandaşlarımız için günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri, vakit geçirebilecekleri merkezler açıyoruz. Ata Evi projemiz bitmek üzere, birisi de projelendirme aşamasında… Uyuşturucu ile mücadele etmemiz gerekiyor, burada belediyelere çok iş düşüyor. Bunun için gençlerimizi spora yönlendirecek, spor yapabilmelerini sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz. Büyük bir kompleks yapıyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda çok iyiyiz, Birleşmiş Milletler’in 17 kriterinden 13’ünü gerçekleştirdik.

TÜRKİYE’DE ÜNLÜ OLACAK

Geldiğimiz ilk gün; Buca’nın Levanten evleriyle, köşkleriyle ünlü Dumlupınar Mahallesi’nin koruma amaçlı imar planını başlattık, sokak sağlıklaştırma çalışmasına geçtik. Türkiye’de ünlü bir yer olacak. Forbes köşkü, Işılay Saygın Evi’ni Buca’mıza kazandırıyoruz. Yaşanabilir Buca hayali için en önemli kriter imar planlarıdır. Biz bu ihtiyacı gördük, çok çalıştık yakında meyvelerini almaya başlayacağız. Dönüşüm yakında kendiliğinden başlayacak.

MUHALİF MECLİS ÜYELERİ İÇİN NE DEDİ?

Muhalif meclis üyeleri ile ilgili, ‘Muhalif meclis üyelerine 10 üzerinden puan verseniz kaç puan verirdiniz?’ sorusuna yanıt veren Başkan Kılıç, “10 üzerinde 10 verirdim. Onlar kadar bağıran, her mecliste çıkıp eleştiri yapan meclis üyeleri zordur, bize nasip oldu. Her mecliste, konu olmayan mecliste bile illa eleştiri yapacaklar. Eleştiri yapacaklar tabi ki hakları ama bizde biraz fazla oluyor. Muhalif meclis üyeleri kendi açılarından çok çalışıyor” dedi.

Başkan Kılıç 4 yıldır hayata geçirdiği ve önümüzdeki süreçte yapacağı çalışmaların sunumunu yaptıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kılıç, özellikle kent gündemini meşgul eden Buca Cezaevi arazisi tartışması ile ilgili tüm soruları tek tek yanıtladı.

CEZAEVİ SORULARINA DETAYLI YANIT

Zor ve meşakkatli bir çalışmaydı, defalarca gittik, bakanlıkla görüştük, bürokrasiyle gerekli çalışmaları yaptık ve cezaevi kalktı. Cezaevinin bulunduğu alan, kadastral bir parsel değil. Buranın da bir planı var, hali hazırda şu an kesinleşmiş bir planı var. Maliki; iller bankası…. Şu anki imar planına göre, 2003 yılında onaylanmış, kesinleşmiş bir imar planı var. Bu imar planında ne var? Arazinin göbeğinde 25 bin metrekare alanda bir paralı ticaret merkezi görünüyor, o da AVM…. Böyle bir kesinleşmiş planı var. Ve Danıştay kurulduğu yıllardan, 1950’li yıllardan itibaren Danıştay’ın kararı bugüne kadar hiç değişmedi. Bireysel mülkiyet ile kamu mülkiyeti arasında hiçbir zaman hiçbir ayrım yapmaz. Burada bir plan var, kamuya artı değer çıkartılmış mı? Hukukçu olduğum için söylemek durumundayım, nihayetinde artı değer ortaya çıkartılmış. Ben bunu alacağım böyle yapacağım dersen, uzlaşamazsan, malikten bir muvafakat alamazsan (İller Bankası- Hazine) olmaz.

DİPLOMASİ İLE ÇÖZÜLMELİ

Bunun diplomasi ile çözülmesi lazım. Biz de yeni bir rezerv alan yaratıp, halihazırdaki maliki kim ise bu mülkiyete başka yerden bir rezerv alan oluşturup burayı rekreasyon alanı kamuya kazandırmayı düşünüyoruz. Biz, kentin 17 bine yakın dönüm yerini yeniden planladık, bu planlama içerisinde bu alan bizim için çok küçük kalıyor. Oradaki malik kim ise, diplomasi veya takas yöntemiyle bu alanı kotarabiliriz diye düşünüyoruz. Orada kamulaştırma olursa çok büyük bir maliyet ortaya çıkar. İktidar değişse de adalette değişmeyen kurallar vardır. O yüzden iktidar değişse de CHP iktidarında da bu dediğimiz yöntemler olmadan (takas vs) olmaz. Burası için diplomasi yapılması gerekiyor. Bu tür şeyler gizli protokol söz konusu olmaz. Biz orada terk olmadan yol açıyoruz. Bundan kim faydalandı? Bucalı faydalandı. Ben burayla ilgili plan çalışması yaparım, ilgili mercilere sunarım, kabul eder etmez ama ben hukuki yolla ilerlemek durumundayım. Bu konuda, Tunç Başkan ile aynı çizgide ilerliyoruz. Buranın yeşil alan olması için aslında Tunç Başkan kamuoyu oluşturuyor.

TUNÇ BAŞKANLA AYNI NOKTADAYIZ

Buranın rekreasyon alanı, yeşil alan, kültür merkezinin olacağı bir yer olmasını istiyoruz. Oradaki değer için bir planlama yapıyoruz.  Bu alanda gördüğümüz yol, imar yoludur. Kadastral bir yer olsa bile yol vardır.  Tunç Başkanla aynı noktadayız, ikimizde buranın yeşil alan olmasını istiyoruz. Full yeşil alan olsun istiyoruz. Ama’sı, buranın mevcut bir planı var ve Danıştay kararlarından bahsediyorum, burada yeşil alan olsun bu yeşil alan olurken kurumların cebinden herhangi bir maliyet çıkmasın, bunu da planlama süreciyle yapalım diyorum. Yargı, ‘Kamulaştırın’ derse ne olacak? Kesinlikle buranın yeşil alan olsun istiyoruz.

Editör: TE Bilişim