Ordu'da zehirli siyanürle altın ayrıştırılan madenin genişletilmesi aylardır gündemde. Hukuki izin sürecinin tamamlanmamasına ve Fatsa sakinlerinin itirazına rağmen genişletme hız kesmeden devam ediyor.

Son olarak da halkı sitem ettiren gelişme yaşandı. Maden şirketi kesilmek üzere 100 ağacı işaretledi.

Söz başka, eylem başka

Fatsa'da geçmişte de bu tip bir olay yaşandı. Sakinler o olayın izini hala taşırken, yeniden maddi kaygıları ile yüzyüzeler. Daha önce İngiliz bir maden şirketi tarafından yüzlerce ağacın kesildiğini ifade eden halk aynı sene, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kestane ağaçlarıyla kaplı orman alanının genişletilmesiyle ilgili eylem planı olduğunu, fakat bu eylem planının gerçekleştirilemediğini söyledi.

Fatsa'da yaşayan ve geçimini kestane ağaçlarından sağlayan sakinler konuştu: Kestane ağaçlarımız neden mahvediliyo? 100-150 hane geçimini bu ağaçlardan sağlıyor. Camilerde yağmur duası yapıldı. Ya sen yağmur duasına çıkıyorsun da bu ağaçları neden kesiyorsun'  Ben 66 yaşındayım, Karadeniz'de bugüne kadar yağmur duası görmedim. Ama ne old? Bu sene 3 ayda bir yağmur yağıyor. Sen bu kadar doğayı katledersen normal. Hocalara söylemek lazım vaaz versinler; ağaçlar kesilmesin, günah diye! 

Halk Tarım ve Orman Bakanlığı'nı da şu sözlerle eleştirdi: Tarım ve Orman Bakanımız ağaç kampanyası yapıyor. Neden bunları kestiriyo? Gözü görmüyor m? Niçin'

Bu da bir zehir, bu da bir pandemi

Başka bir Ordu vatandaşı ise Fahrettin Koca'yı '' Sağlık Bakanı pandemi döneminde 'ölmeyin' diyor, haklısınız ölmeyelim, ama bu zehirli gazları ne yapalı? Bu da bir zehir, bu da bir pandemi!'' cümleleriyle eleştirdi.

Madene yakın köyler içme sularını kaybetti, işaretlenen ağaçlara yakın kaynaklar da tehlike altında. (İB)

Editör: TE Bilişim