SON MÜHÜR/Canan Beyazkaya- Kırkpınar, “Soyer bilinç altındaki özerklik anlayışını ortaya çıkardı”Tüm dünya gibi Türkiye de aylardır coronavirüs pandemisiyle mücadele halinde. Salgınla mart ayında başlayan mücadele hazirana ayında başlayan normalleşmeyle birlikte hala devam ediyor. Yaklaşık dört aydır ülke gündeminin bir numaralı konusu coronavirüs olurken birçok olay da salgın sürecinde ülke gündemine oturdu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar; Pandemi sürecinden, bazı vekillerin milletvekilliklerinin düşürülmesine kadar ülke gündemine damga vuran konuları sonmuhur.com’a değerlendirdi. 

“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ HIZLI KARARLARDA ETKİLİ OLDU”

Türkiye’nin pandemi sürecinde büyük başarılara imza attığını söyleyen Kırkpınar, “Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bunda büyük bir etkisi oldu. Kararların hızlı, acil ve mantıklı alınması noktasında çok büyük bir faydası oldu. Cumhurbaşkanımızın oluşturduğu Bilim Kurulu’nun hızlı ve güzel çalışmasıyla isabetli adımlar, tedbirler alınarak hayata geçirildi. Coronavirüsle mücadele süremizde dünyada diğer ülkelere örnek olarak gösterildik. Süper güç olarak bilinen ülkelerin bu süreçte bocaladığını gördük. Gayrisafi yurtiçi hasılaları bize göre iki kat olan ülkelerde bile market raflarının nasıl talan edildiğini, sağlık malzemelerinin yetersiz kaldığını ve halkların panik içinde oluğunu üzülerek izledik. Bunun yanı sıra ülkemizde bu anlamda bir sıkıntı yaşamadık ve 150 civarında ülkeye yardımda bulunduk, sağlık alt yapı sistemimizin yeterli olması devlet erkanımızı da rahatlattı” dedi.

‘’SAĞLIK VE GIDADA DÜNYAYA ÖRNEK’’

Pandemi ile mücadelede sağlık altyapısının sağlamlığının ve gıda tedariğinin önemine dikkat çeken Kırkpınar, “45 gün içinde İstanbul'a yeni iki tane büyük pandemi hastanesi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıldı. Şehir hastanelerinin arka arkaya daha önce planladığı gibi açılması sağlık konusunda Türkiye'yi dünyada örnek bir ülke haline getirdi ve ülkemiz, dünya basınının da takdirini kazandı. Pandemi sürecinde öncelikle sağlık alt yapısı önemli ancak gıdaya ulaşım noktasında da dünyada yaşanan sorunları yaşamadık.  Çünkü vatandaşımız ilk pandemi sürecinde marketlere yöneldi ancak ertesi gün gittiğinde rafların dolu olduğunu gördü ve gıda konusuna da bir sıkıntı yaşanmayacağını anlayarak tedirginlik yaşamadı. Ticaret Bakanlığı ve Tarım Bakanlığımızı tebrik etmek gerekli ciddi anlamda tedarik zincirimiz güçlü. 20-30 yıl önce tarım sektörünün yüzde 50'nin üzerinde olduğu bir sektördü fakat son zamanlara yüzde 70-80 hizmet ve sanayi sektörü, yüzde 25’lik dilimde tarım sektörüyle uğraşan bir ülke konumuna geldik. Bu tip afetlerde işsizliğin artması istihdamın durması anlamına geliyor ancak Türkiye bu süreci çok doğru yönetti” diye konuştu.

“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK” 

Kırkpınar, salgın sürecinde atılması gereken tüm adımların en hızlı şekilde atıldığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; “Parlementomuz bu süreçte ciddi anlamda çalıştı. O süreçte çıkarılması gereken 100'ün üzerinde yasa çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘’Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak'' şeklinde ifade ettiği pandemi süreci başarıyla üstesinden geldiği bir süreç oldu. Bütün bunların yanında pandemi sürecindeki en büyük emeği sağlık çalışanlarımız gösterdi. Bu görev uğruna hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ayrıca bu hastalıkla hayatını kaybedenlere de Allah’tan rahmet, hastalara şifa diliyorum” diyerek salgında en önde mücadele eden sağlık çalışanlarını emekleri dolayısıyla tebrik etti. 


“YARGI KARARINA SAYGU DUYULMALI”

Geçtiğimiz ay HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekillikleri düşürülmüş ve aynı gece tutuklanmışlardı. Kırkpınar, ülke gündemini uzun süre meşgul eden konuyla ilgili olarak, yargının kararı doğrultusunda verilen bir karar olduğunu söyleyerek, “Milletvekilliklerinin düşürülmesi ve ceza durumları yargı ile ilgili konulardır. Tabi hiçbirimiz arzu etmeyiz seçilmiş milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesini. Bu yargının verdiği bir karar bu karar doğrultusunda bu sürecin değerlendirilmesiydi. Yargının verdiği karara saygı duymak zorundayız. Şeriatın kestiği parmak acımaz anlayışıyla bu olaya bakmak lazım” ifadelerini kullandı.


“BÖYLE BİR DÜŞÜNCEYE ASLA MÜSAADE ETMEYİZ”

Yaşar Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ile yaptığı görüşmede sarf ettiği iddia edilen ve “İzmir parası, İzmir bayrağı” adıyla gündeme oturan konuyla ilgili de açıklama yaparak, “İzmir halkının kararına Soyer'in seçilmesiyle saygı duyduk. Soyer, özerklik ile ilgili İzmir'e uymayan açıklamalarda bulundu. Hiçbirimizin tepkisiz kalamayacağı açıklamalara bulundu. İzmir'e ayrı bir bayrak ve para basımı düşüncesinin olduğunu bilinç altındaki niyetini ifade etmiş oldu. Daha sonra ulusal düzeyde tepki doğunca manevra yapmaya başladı. Seferihisar belediye başkanlığından beri fikrinin niyetini söylemleri ile belli ediyor. Bu tutumdan CHP de memnun değil. CHP'nin yerli ve milli olanları Tunç Soyer'i istemiyorlar benimsemiyorlar. Çünkü Soyer İzmir'e hiçbir şey yapmadı bugüne kadar. İzmir'in sorunlarının üzerine gitmeyip ulusal meselelerde fikir beyan ederek zaman buldukça bilinç altındaki özerklik anlayışını ortaya çıkarması İzmirlileri, CHP'lileri rahatsız etmektedir. Bu düşüncelerden feragat etmesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı ay yıldızdır parası Atatürk'ün üzerinde bulunduğu Türk Lirası’dır. Başka hayaller kurmaya hiç gerek yok 9 Eylül günü o hayallerin hepsi Ege'nin serin sularına gömülmüştür. Ve o meseleyi Hasan Tahsin ve onun arkadaşları o bedeli ödeyerek canlarıyla kanlarıyla başka bayrak ve para hayallerini yok etmişlerdir. Bu bilinç altını hiç kimse geri döndüremez hiçbir şekilde Türkiye'de bunun hayali kurulamaz. Bunun hayalini kuranlara başka ülkelerde yaşamalarını tavsiye ederiz. Biz burada Türkiye'nin öncü kurtuluş şehirlerinin başında gelen İzmir'de böyle bir düşünceye asla müsaade etmeyiz. Bunu herkes böyle bilsin.”

Editör: TE Bilişim