SON MÜHÜR/HABER MERKEZİ / Beste Çengel  Yoldan geçen vatandaşların gerekli uzmanları arayarak, video ve görsel göndermesi üzerine de birtakım iddialar gündeme geldi.  Geçtiğimiz günlerde, ASUD İzmir Temsilcisi Endüstri Mühendisi Asbest Söküm Uzmanı Selda Altıntop’a gelen bu görüntüler üzerine ilginç bir iddia gündeme geldi.
Tüm İzmir’e Asbest soluttular
“Bu alanda asbestin en tehlikeli hali olan, asbestli çimentodan mamul eternit var” diyen, ASUD İzmir Temsilcisi Endüstri Mühendisi Asbest Söküm Uzmanı ve B sınıfı iş güvenliği uzmanı olan Selda Altıntop, Son Mühür’e özel açıklamalarda bulundu.

Olayla ilgili olarak; “Vatandaşlardan arka arkaya gelen görüntüler üzerine alana gittim. Görsel ve fotoğraflar aldım. Ardından Bayraklı Belediyesi Başkan Yardımcısı ile bu konuyu görüştüm alandan aldığım görselleri  gösterdim. Onlarda bana alanda asbest olmadığıyla ilgili çıkan raporu gösterdiler. Bunun mümkün olmadığını ve alanda çatı kaplamalarının eternit olduğunu, derneğimiz adına belediye eşliğinde tekrardan numune alınarak, yetkili ve uzman bir laboratuvarda analiz edilebileceğini söyledim. Tamam dediler ve beni gönderdiler” dedi. Raporda sadece çimento, sıva, beton ve cam macunu gibi yerlerden örnekler alındığını söyleyen Altıntop; ”standartlara göre yeterli sayıda numune alınmadığı ve asbest ihtiva edebilecek yerlerden yani izolasyon, yalıtım, yer ve çatı kaplamaları ve özellikle eternitten bile numune alınmamış” diyerek beyanda bulundu.
“Sizin 6 günde yapamadığınızı, Sabancılar 6 saatte yaptılar”
İlerleyen süreç içerisinde tekrar alana giden Altıntop, yıkımın devam ettiğini görüp Bayraklı Belediyesi ile tekrar görüştüğünde; ” Burayı Sabancılar aldı. Sizin 6 günde yapamadığınızı, onlar 6 saatte yaptılar, akşam numune alındı ve İstanbul’a gönderildi, sabah sonucu geldi. Eternitte de asbest yokmuş” demesi üzerine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek durumu anlattı. Ancak buradan da bir geri dönüş alamadı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Daire Başkanlığı’na da durumu dilekçe yazarak anlatan Altıntop, “bu alanda eternit kaplamalarının resimlerini kendileriyle paylaştım yıkımı durduralım ve Dernek adına numune alalım ve  analiz ettirelim” şeklindeki talebine olumlu yanıt alamadığını iletti.

Gerekli bilgi gelse bile artık alanın tamamen yıkılmış olduğunu söyleyen Altıntop;” İzmir’in bu konuda çok duyarsız olduğunu” da ifade etti. 

Editör: TE Bilişim