Deneyimli televizyon gazetecisi Ayşegül Koç'un sunduğu Gün Başlıyor programının konuğu olan DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen gündemi değerlendirdi. İşte o sohbetten satırbaşları...

BABACAN DAHA SIK İZMİR'DE OLACAK...

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın İzmir ziyareti öncesi stüdyolarımızda ağırladığımız Başkan Ösen programın detaylarını anlattı. "Daha önce bir kere gelmişti. Bu ikinci gelişi olacak. Saat 10.45'de İl Başkanlığı açılışı sonrasına Kemeraltı ve Karşıyaka esnafıyla buluşacak olan Babacan'ın teşkilatla buluşması da sağlanacak. Akşam saatlerinde de Bursa'ya geçecek... Genel Başkanımız daha sık İzmir'de olacak. Haziran ayında İlçe kongrelerimize katılacak..". 

DEVA'DA FARKLI YÜZLER VAR...

Teşkilatlanma yapısına da değinen Ösen, İzmir'de 20 ilçede oluşum sağlandığını, siyasete deva olmaya gelen yeni yüzlerle hareket ettiklerini belirtti. "İl Başkanı seçildikten sonra DEVA Partisi farklı bir yapılaşması var %50 kotamız var. Hiç siyaset yapmamış kişilerin ekibimize katılmasını istiyoruz. Ben dahil, mevcut ilçe başkanlarımızdan 15'i bugüne kadar hiç siyasette yer almamış kişilerden oluştu. %20 Gençlik ve % 35 cinsiyet kotamız var. Partinin kadın kolları ve gençlik kolları yok. Kadınların ve gençlerin daha çok yönetimde olmasını istiyorum. DEVA bir fırsat... ."

NEDEN DEVA?

Neden DEVA'yı tercih ettiniz sorusuna oldukça samimi cevap verdi. "İş dünyasında ve sivil toplum örgütünde önemli bir görev yaptığını, ama yapmak istediği işlerde önüne engeller çıktığını, bu yüzden siyasette aktif olduğunu belirtti. "Dünyada sivil toplum örgütleri aktif olurken Türkiye'de engeller çıkabiliyor. Bir takım değişiklikler yapmak istediğimde de siyasette olmak gerekiyor. Lider ve biat eden kişiler partisi değil. Kadro ve ekip hareketi... İnsan haklarına değer veren ana akım partisi bizden başka yok. Kutuplaşmış bir siyasi ortam var. Herkes kendi köşesinde. Biz çözümün siyaseten ve toplum olarak iyileşme ile mümkün olacağını düşünüyorum. Her görüşten insanın, demokrat olması koşuluyla yer alabileceği ana akım bir partiyiz."

DEVA, 'DEVA' OLACAK...

Başkan Ösen, DEVA'nın diğer partilerden farkına ise şu şekilde yanıtladı. "Yeni kurulan partilere bakacak olursak çıktıkları partinin devamı gibi... Biz de ise çok farklı hayat görüşleri olan ama demokrasi, insan hakları idealleri ile Atatürk İlke ve İnkılapları paydasında birleşen bir parti DEVA... Biz daha geniş bir kitleye hitap ediyoruz...Her görüşten kişi var partimizde... Siyasetin dilinin yumuşaması gerekiyor. Liderin ağzından çıkan her söz toplumu olumlu veya olumsuz etkiliyor. Önce siyasetin dilinin düzeltilmeli, kirlenme çözülmeli. Kadınlar daha çok siyasette olmalı... İlçe başkanlığı teklif ettiğimiz kadınlar maalesef çekiniyor. Oysa partimizde kadın başkan çok, özellikle teşvik ediyoruz kadınları... Gençlerde oldukça önemli, politik değiller ve içlerinden geçeni rahatlıkla ifade edebiliyorlar. Genç işsizlik oranı %25... Onlara iş imkanı sağlayıp, umut veremiyorsan beyin göçünü engelleyemezsiniz. Ekonominin bile çözümü güven ortamı ve adaletten geçer. Yurt dışına gezmeye gitmesi için bile oldukça fazla bir para biriktirmesi lazım. Döviz kurlarına baktığımızda görüyorsunuz. Paralarının daha değerli olmasını istiyor. Umutsuzluk ortamı var. Bir araba ya da ev almak için kaç sene çalışmam lazım? diye düşünen gençlikten bir şey beklemek zor. En önemli şey eğitim ama belirsizlik sistemi içinde ne yapılabilir ki! Gençlerin geleceğini görememesi doğal..."

İZMİR'E BAKIŞI...

"Çok talihsiz bir sene geçirdik. Yaşamadığımız felaket kalmadı. Küresel ısınma, deprem, sel, pandemi... İzmir'de hiç görmediğimiz şeyleri yaşadık. Nüfus da yükseliyor. Geleceğimizi belediyenin uzun vadeli planlarla çözümlemeli... Okullar kapalı olmasına rağmen trafiğin durumu şaşırtıcı... Anlık çözümler değil 50 sene sonrasını düşünmeli...İzmir bir metropol... "

EKONOMİ GÜVENLE ÇÖZÜLÜR...

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen ekonomik sıkıntılara da değindi. "Türkiye pandemi ile birlikte zor bir süreçten geçiyor. Vatandaş evinde çorbasının kaynamasını istiyor ancak ekonomik sıkıntılar belini büküyor. Bunlar aslında buz dağının görünen yüzü... İntihar  vakaları artmaya başladı. Destekler de çok tatmin edici değil. Herkes faydalanamıyor. Kısa vadede can suyu gibi olabilir ama devletin bel kemiği esnafın 1,5 yılı kayboldu.  Biz İBAN verip yardım kampanyası düzenleniyor. Hükümetin borçları ötelemekten fazla yaptığı bir şey yok. Bu global bir sorun ama diğer ülkeler esnafına yeterince destek veriyor. İşten çıkartmak yasak ama firmalar ücretsiz izine çıkararak yine işsiz kalmasını sağlıyor. Sadece işsiz rakamında gözükmüyorlar. Ekonomi güven ile çözülür. Ekonomi kurmaylarımız göreve hazır. Başarı öykülerini tekrar yazabilecek bir ekibe sahibiz. Dünyada para bolluğu var ama ülkemize gelmiyor. Çünkü güvenmiyor. Gece yarısı operasyonuyla merkez bankası başkanını görevden alırsanız bu güveni sağlayamazsınız."

Editör: TE Bilişim