SON MÜHÜR - ZEYNEP GÜNAY

Bugün yapılacak olan Kabine Toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne tür kararlar vereceğini kestiremeyen Batur, pandemi sürecinde kısıtlamanın ve aşının önemini ifade etti. Abdül Batur pandemide geçen yıldan daha vahim durumda olduğumuzu belirtirken “Bazı tedbirlerin alınması noktasında biraz geç kaldık diye düşünüyorum” dedi.

Kabineden ne çıkacağını kimse bilmiyor. Bakanlar Kurulu toplanacak ve bir çeşit kararlar verecek bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı. Şu anda geldiğimiz nokta gerçekten çok vahim. Bilim insanlarını dinlediğimizde gerek televizyonlardan gerek yazılı medyadan takip ediyoruz. Gerçekten çok sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Geçen seneden çok daha vahim durumdayız. Geçen sene biliyorsunuz bugünlerde daha sıkı bir kapanma süreci yaşamıştık ki vaka sayıları 1900'lerde falandı. Ama bugün 55 binleri bulan günlük ölüm sayısı 235’leri 250’leri bulan bir süreç yaşıyoruz. Gerçekten durum vahim. Yani bu noktaya kim getirdi? Özellikle daha önce bazı tedbirlerin alınması noktasında biraz geç kaldık diye düşünüyorum ben. Yani tamam bazı noktalarda vatandaşımızın sıkıntısı da oluştu. Artık evlerde sıkıldı, güneşi gördüğünde sokağa attı kendini ama neticesi bu Mart ayı başında tedbirler gevşetilmeye başlandı biliyorsunuz o günleri. O günlerden sonra patlama oldu. Okullardan yaygınlaştı. Yani bazı kararlar alınırken biraz daha sabretmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Tabii bu arada esnafın durumu sıkıntılı. Onlar da bir tarafların açılmasını istediler ama geldiğimiz nokta çok vahim ve bir an önce tam kapanma veya daha sıkı tedbirlerin alınması gerektiğini görüyoruz. Özellikle bu Ramazan ayında daha ciddi daha sıkı tedbirler alınması şart. Kapanma ve diğer tedbirler alınırken bir taraftan da aşılandırmanın hızlanması gerekiyor. Dün akşam Sağlık Bakanlığı’nın söylediğine göre 26 milyon aşı geldi. İkinci aşı olanların oranı yüzde dokuz. Yani daha çok işimiz var, çok yolumuz var. Yani bu aşı tedariki ile ilgili büyük çaba sarf edildiğini duyuyoruz. Ama netice olarak ne olacak ilk açıklamalara göre Nisan sonunda biz 50 milyon kişiyi aşılamış olacaktık ama maalesef geldiğimiz nokta aşı tedarikinde sıkıntılar yaşıyoruz. Yine dün akşam BioNTech aşısıyla ilgili Haziran sonuna kadar toplamda 30 milyonluk bir aşının geleceği söylendi. Her şey gelecek, yapılacak, -ecek, -ecak, ile geçiyor. Ama dediğiniz gibi muhakkak ve muhakkak aşılamanın ve tedbirlerin sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.

AŞI ZORUNLU OLMALI MI?

Toplumun sağlığını riske atacak bir olay olduğu için bunların artık mecbur noktaya getirilmesi bana göre şart. Çünkü aşı dediğin zaman sadece kendi sağlığı ile ilgili değil, toplumun tüm katmanlarını etkileyecek ve toplumda yaşayan tüm insanları etkileyecek bir çalışma bu. Bunun için toplumsal çalışmalarda vatandaşın bu konuda katılımının sağlanması şart. Onun için bununla ilgili herhalde Bakanlığımız tedbirleri alacaklardır diye düşünüyorum. Bugün kararları merakla bekliyoruz. Tabii belediyecilik açısından en zor dönemi yaşıyoruz bu dönemde. Şimdi bir plan yapıyorsunuz, bakıyorsunuz pandemi yükseldi. E bizim çalışanlarımızdan da pandemiye çok yakalanan oluyor. Geçen şeyde Aralık ayındaki ikinci pandemi sürecinde bizim daha çok sahada çalışan işçilerimizde oluşmuştu. Hatta 2 Aralık aklımdadır. 100 kişi 110 kişiydi pandemiye yakalanan. Diğer şimdi bu dönemde de yönetici kadrolarımızda mevcut üyelerimizde daha çok covid-19 tespiti var. Çok şükür şimdiye kadar bir can kaybı yaşamadık ama bizim de hem çalışmalarımızı etkiliyor hem gelecekle ilgili bazı şeyler yapacağız durduk şimdi işte pandemi ile ilgili neler yapacağız masa başındayız, bakalım bu akşam nasıl kararlar çıkacak. Yani çok sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Depremler, kasırgalar, tsunamiler her şey, başımıza gelmeyen kalmadı. Geçenlerde Tunç Başkan ile konuşuyorduk dedim bir göktaşı düşmedi başkanım dedim. İki üç hafta sonra mı ne göktaşı bir yerlere düşmüş galiba. Onun için yani çok sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Özellikle halkın pandemiden etkilenmemesi, bu süreci daha olumlu geçirebilmesi noktasında yeniden dün masaya oturduk, arkadaşlarımızla yeni bir programlar yapmaya başladık. Çünkü vatandaşımız yeniden eve kapanacak. Ki kapanma geleceğini tahmin ediyorum ben, bu süreçte neler yapabileceğimizin hepsini dün tedbirlerini aldık. İnşallah Ramazan ayı boyunca bu kapanma neticesinde doğru neticeler alırız diye düşünüyorum.

Konak Belediye Başkanlığında ikinci yılını dolduran Batur, başkanlık dönemi boyunca Konaklı vatandaşına neler kattığını açıkladı:

Konak 2 senedir gerçekten bize aday olduğumuzdan bu yana heyecan veren ve yaptığımız çalışmalarla kentin o bölgesinin yani ilçemizin kalkınması daha önce gündeme gelmeyen çalışmaları gündeme getirme noktasında projelerimizi yürütüyoruz. Pandemiye rağmen bütün felaket senaryolarına rağmen çalışıyoruz bir de. Yani bu dönem öyle, geçen sene Mart’ın 11'inde bir kapandık Haziran'ın 1'ine kadar kontak kapattık yani resmen. Süreci bilmiyoruz önümüze ne geleceğini bilmiyoruz ama bir Haziran'dan sonra bir yıllık süreçten sonra gerçekten vatandaşımız da biliyorsunuz seçimden önce bir seçim beyannamesi hazırlamıştık. Şunları yapacağız bunları yapacağız bunları hayata geçireceğiz şekilde iki yıllık değerlendirmede de o gün de söyledim şu ana kadar %65’ini bitirdik. Ama bundan sonra asıl yapacaklarımız özellikle dört tane ana başlıkta çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bizim birincisi işte 30 Ekim'de yaşadık İzmir kentinin deprem ile beraber yaşadığını deprem bir gerçek olduğunu hep dile getirdik depremin bir gerçek olduğunu ve yaşadık. 30 Ekim saat 14.52 kentsel dönüşümü ne kadar önemli olduğunu orada hepimiz anladık. Özellikle biz göreve geldikten sonra birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm oldu. Ne yaptık hemen kolları sıvadık ve bir bey öncelikle Gültepe bölgesi dediğimiz 14 mahallenin Kentsel Dönüşüm Planını hazırladık. Tabii bu 300 hektarlık bir alan 300 hektarlık bu alanda dönüşümle ilgili planın yani yapılacak çalışmaların anayasasını hazırladık. Bunlar hem kendi meclisimizden, Konak meclisimizden, hem Büyükşehir Meclisimizden oybirliği ile geçti. Bütün meclis üyelerimizin bütün siyasi partilerin desteklediği bir plan oldu. Askıya çıktık indik ve şu anda da ikinci aşaması olan Gültepe Planlarında parselasyon planları da başladı şimdi. Parselasyon planı nedir? İşte bu baskı müddeti deyince bazı vatandaşlarımızın şikayet ettiği benim yerim yolda kaldı, benim yerim yeşil alanda kaldı benim yerim efendim sosyal tesis alanına kaldı şeklindeki serzeniş ve şikayetlerin, itirazların sonuçlanacağı bir çalışma parselasyon planı. Yani bu tür hem hisse olarak hem arsa olarak hem bina olarak bu tür yerlerde kalan hisselerin imar adalarında toplanmasını sağlayan ve onları da o adalarda hak sahibi yapan bir çalışmayı yapıyoruz şu anda. Şu anda vatandaşlarımız rahat olsunlar. Yani parselasyon planları bittiğinde bütün mahallelerde bu tekrar askıya çıkacağız, daha önce yaptığımız gibi. Maliye götüreceğiz aslı olayını, geçen ilanlarımızda yaptığımız gibi ve neticede süratle bu işlere başlayacağız.

BATUR’UN KONAK’TA İKİ YILI

Kente değer katacak çalışmalar yapmak lazım. Onu da Büyükşehir Belediyemize gönderdik şimdi, Büyükşehir Belediyemizden geçtikten sonra aynı süreçten farsorasyon planı ve diğer bu konulardan geçecek. Kentsel dönüşüm ile ilgili bir de Mersinli ve geçen gün de Roman vatandaşlarımız da paylaştık o gün Hilal, Yenişehir bölgesi ve mersinliye kadar uzanan terside bölgesinin de planlama çalışmasına başladık. Onun da müjdesini verdik o gün. Bir de Gürçeşme bölgesi var. Yani işin en zor kısımlarına yapıyoruz şu anda ama bu işleri yapmamız lazım. Özellikle bu konuda bir anayasa hazırlandı mı zaten gerisi bir taraftan başladı mı çorap söküğü gibi gelir. Bizim hedefimiz zaten bu dönem Gültepe ve Beştepelerden muhakkak inşaatlara da başlamak hedefimiz o.  Bir felaket yaşamazsa kısmetse diyeceğiz. Yani bu işler planladığınız gibi gitmiyor maalesef ama gerçekten kentsel dönüşümde Konak'ın çehresini değiştirecek adımlar attık iki yıl içinde. Anayasasını belirledik. İkincisi tarihsel doku yani Konağın tarihi dokusunu ortaya çıkaracak çalışmalar. Çünkü Konak içinde 3 bin 500’e yakın yakın tarihi binanın olduğu çok önemli bir ilçe. Her noktada özellikle işte Basmane, Kemeraltı, Agora üçgeninde nereye kazma vursanız bir metreden tarih fışkırıyor. Onun için bu bölgenin de ayağa kalkması için tarihi binaların restorasyonu ile ilgili özellikle Kemeraltı’nın daha aktif bir hale gelebilmesi için hem Kemeraltı Derneği hem tabii bunun lokomatifimiz Büyükşehir Belediye Başkanlığı başkanımız da o konuda çok hassas birlikte bu altın üçgeninde ayağa kalkması noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Bu arada işte o alan içinde ikizevler yemişiz adet ona bunun yanında kendi tasarladığımız şu anda bazı çalışmalar var bunların restorasyonları bitiyor işte Kıllıoğlu hamamı Silane İkiçeşmelik Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yine Alsancak Bölgesi'nde tarihi bir binamız var bunun işte hem sergi salonu hem de kente çıktı kazandırılacaktır. Kültür Merkezi yapılması noktasında bunları hep birlikte yatıyoruz. Özellikle Yemişçizade Konak’ı ilgili de Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız bir çalışma var şu anda birlikte yürütüyoruz. Tunç Başkanla beraber dolaştık bir 6-7 ay önce. Bir Kurtuluş Müzesi yapacağız orayı, çok güzel bir alan harika bir alan. Bina olarak hem tarihi yansıtan hem de kuruluşun hem kurtuluşun başkenti İzmir diyelim. Bu Kurtuluş Müzesi'nde gerçekten yani 2023'te açmayı planlıyoruz. Burada Meclis Üyesi arkadaşım Sayın Ulvi Puğ bu işin başında yeni kütüphane Vakfı başka İşin başında çok güzel bir çalışma ortaya çıkaracağız. Bu arada İstiklal Okulu’nu bitirdik. İstiklal Okulu da çok önemli simge binalarından bir tanesidir. Onu da gençlerle ortak bir çalışmayla, gençlerin orada eğitim bir inovasyon merkezi haline getiriyoruz. 23 Nisan'da da açılışını planlıyoruz. Tabii tarihi binaların yapılması noktasında böyle hamlelerimiz var. Biz kamulaştırma yaptıkça binaları ve süresini süratle yapıyoruz. Bu arada Vali Bey'e de çok teşekkür ediyorum. Bu konuda biliyorsunuz bir fon var o fondan da gerekli desteği alıyoruz. Onların da desteği ile bu işleri yürütüyoruz. Bu arada tarihi bina deyince geçtiğimiz hafta içinde de biliyorsunuz 8 Nisan dünya Roman günüydü Bugün de ilk defa Yenişehir Hilal Mahallesi'nde Romanların tam yaşadığın merkezde bir Roman Kültür Merkezi açtık. Bu, o da bir tarihi binayı Almanlar tarafından yapılmış. Onun kamulaştırmasında Sema Hanım yapmıştı, biz de hemen projelerini yaptık restorasyonunu bitirdik, bir sene içinde ve orada Roman çocuklarımızın kadınlarımızın gençlerimizin faydalanacağı bir kültür merkezi haline getirdik. Roman vatandaşlarımız gerçekten çok mutlu oldular onların işte oradaki müzik derneği müzik insanları derneği oradaki kadınlarımız merkez gibi semt merkezi gibi kullanacağız. Bir de önemlisi orada müzik aletlerinin tamiri ve bakımı ile ilgili bir atölye kurduk Ege üniversitesinden hocalarımızla beraber orada bir meslek edinecek çocuklarımız. Çünkü en fazla gençlerin orada yetenekli olduğu dal müzik. Müzik eğitimini notayla ve baştan alacaklar yani notalı öğrenecekler gelecekle ilgili meslek edinme noktasında da her türlü çalışmayı yapıyoruz. Bu arada yine o mahallede Kemer'de Kemer tren istasyonumuz vardı. Kemer tren istasyonunda Devlet Demir Yollarında tahsisini aldık. Çok güzel bir çalışma oluyor. Şu anda Konak Gençlik Destek Merkezi yaptık orayı da her türlü şeyi hazır. Geçtiğimiz hafta içinde de Sayın Genel Başkan Yardımcılarımız da sen Yüksel Taşkın ve Gülizar Biçer Karaca’yı da gezdirdik gerçekten çok mutlu oldular. Burada ne yapacağız? Burada mahallenin en büyük sıkıntısı mahalleden bir sıkıntısı madde bağımlılığı gençlerin madde bağımlılığı çok küçük yaşta başlamaları bunların bu madde bağımlılığına yakalanmadan önce çocukları alıp orada yine meslek edinmelerini sağlayacak çalışmalar yapacağız her türlü çalışma hazır. Çalışma ile ilgili Psikolojik destek psikologlarımız hukukçularımız yani sadece biz Yerel Yönetim olarak değil orada Sağlık Müdürlüğümüzün Emniyetimizin Efendim İş Kurumumuzun bu konuda ortak çalışmasıyla çok güzel bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Merkeze sahip çıkacaklarına inanıyorum ben zaten. Merkezin en güzel noktası Merkez mahallenin içinde hep o mahallenin içinde yaptığımız çalışmalar. Hep uzak şimdiye kadar bir taşıma yapılmış. Ama şimdi biz herkesin merkezlerimize mahallenin içinde yaptık. Orada zaten bir tarihi bina daha var mesela Hangar binamız ondan Mimarlar doğrusu ile serbest Mimarlar Derneği ile bir Mimarlık Müzesi yapıyoruz. Onun da protokol mu yaptık. Çok güzel bir Mimarlık Müzesi yapacağız işte tarihi nedir mimarlığın? İzmir'deki mimarlığın geçmişi nedir? Gelecekle ilgili gençlerimiz çocuklarımız Mimarlık mesleğini sevdirme noktasında neler yapabiliriz? Mimarlık öğrencilerinin gidip faydalanabileceği bir harika bir müze yapacağız. Çok iyi çalışıyoruz şu anda. Bu arada tabii Mimarlar Odası Başkanımız Sayın İlker Karakaş’a yine Mimarlık Dernek Başkanımız Sayın Hüseyin Egeli’ye de buradan teşekkürlerimi sunuyorum. İşte böyle tarihi binaları kaldırsak bu misyon da ayağa kalkacak ki özellikle agorada şu anda çok önemli bir çalışma yapılıyor. Biliyorsunuz bir amfi tiyatro kazısı yapılıyor. Amfi tiyatro kazası tamamlandığında işte kentte Konak bir yerden çıkacak bir turist kafilesi nedir? Kemeraltı'ndan sağlıklaştırılması Sokaklar'ın içinden Restorasyonu tamamlanmış binaların arasından geçip Agora'ya, Agora’dan amfi tiyatroya, oradaki havraları ziyaret edecekler. Yani bir kentte bu turisti tutmak için bir tarihi misyonu yapmamız lazım. Üçüncüsü de pozitif ayrımcılık yaparak bazı kesimlere daha fazla proje üreteceğiz dedik. Daha çok çalışmam lazım. Dezavantajı bu. Kadınlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, engelliler, bununla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz zaten şu anda 14 tane semt merkezimiz var ama çok randımanlı çalışamıyoruz geçen seneden bu yana. Kadınlarımız tabii pandemi sürecinde belli noktalarda belli zamanlarda geldiler gittiler ama şimdi yine bir sıkıntı sürece giriyoruz. Onun yanında İzmir'deki Kadının Derneklerimiz de devamlı proje üretiyoruz İş Kadınları Derneğimize geçtiğimiz hafta yaptığımız bir proje vardı. 30 kadınımıza hemen iş garantili bir çalışma başlattık. Mayıs sonunda tamamlanacak. Tekstil grubundan hemen işbaşı yaptıracağız bu devam edecek böyle. Bu arada Gültepe spor tesislerimiz tamamlandı bu ay sonu itibarıyla açılışını onu da gerçekleştirebiliriz orada. Hem kapalı salonumuz var ve halısahalarımız var gençler için bunun yanında engelliler. Geçen hafta Yüksel Bey'e Soralım da dolaşırdık il başkanımıza beraber Alman Kulesi'nin hemen arkasında geçmişte yine engelliler hizmet için yapılmış bazı binalar vardı bu binaları ve oraya işleten vakıfla bir araya geldik Bir protokol yaptık zihinsel engelli çocuklarımızın orada hizmet alması noktasında o binaların hepsini elden geçirdik. Şahane yaptık. Yani Harika bir şey oldu şimdi çocuklarımızı evlerinden alıyoruz orada eğitimden yaptırıyoruz yeni evlerine bırakıyoruz. Bu arada Halk Eğitim'de beraber çalışma yaptığımız bölüm daha var. Halk eğitiminde öğrencileri vardı. Onlara da bir binayı tahsis ettik. Burada önemli bir çalışma da şu, akşam bakım merkezimiz var. Velilerimiz çocuklarını akşam bize plaka bilecekler ve biz onlara bakacağız onlar da bir sosyal yaşantıya gidebilecekler. İsmi de Engelsiz Yaşam Köyü, köy kadar büyük bir alan ahşap evler yaptık şimdi orada el becerilerini geliştirebilecekleri işte seramik atölyesi var resim atölyesi var yani bunları tek tek ahşap evlerde yaptık. Evcil hayvanlar koyuyoruz şimdi içine çocukların hayvanlarla ilişkisi daha iyi olsun tedavi süreçleri noktasında da iyi noktaya gelsin ki Narlıdere'de bu projenin daha bir kapsamlısını yapmıştık 2004 yılında açmıştık. Buradaki çocukların eğitimlerini ne kadar iyi noktada olduğunu ben gözlemledim. Yani ilk başlayanlar son noktaya getirdiğimizde o çocukların okuma yazma öğrendiğini daha faydalı olduğunu iş becerilerinin daha iyi noktaya evde yaşama kültürünü öğrendiklerini gördük. Burada da bu çalışma yürütüyoruz. Burada hemen engelli köyümüz ile yan yana ama ayrı bir noktada da yine o mahalledeki Roman çocuklarımızın faydalanabileceği iki tane kreşe yaptık. Bu ne için önemli? Bu şunun için önemli, Roman çocuklarımızın en büyük sıkıntısı şu anda eğitim ve eğitimde olan devamlılık ile ilgili problemler var. Eğitime ebeveynler göndermiyor gönderenler de zaman içinde eğitimlerini bırakıyorlar. Neden? İşte yaşam tarzı diğer etkenler bunu etkiliyor ama biz burada şunu yapacağız. Her Çocuk 3 yaşından 6 yaşına kadar Bukre işte ilk O heyecanla okula giderse ki pırıl pırıl yaptık tertemiz sıfır okula başlarsa, ondan sonra işte psikologların da ve bilim insanlarının söylediğine göre de eğitimine devam ediyor, bırakamıyor. Onun için onu aşılamaya çalışıyoruz yani 80 kişilik bir temel atmış olacağız. Onu da pazartesi günü açacaktık, bakalım kendi kararlarını verecek. Evet hepsi 9 10 tane açılışını yapacağımız tesisi bitirmiş olduk 2 yılda. bu arada Toros pazar yeri ve Sosyal Tesisi alanını da tamamladık. Orası da açıldı başlık pazar yerini. İçinde kreşi var her şeyi var hazır maalesef işte bu pandemiden dolayı açamadık. Orada çünkü hem toplantı salonları işte kadınların yararlanabilecekleri semt merkezi ile ilgili çalışmaların olabileceği mekanlar mekansal düzenlemeler yapıldı. Yani her şey ile devam eden 2 yıllık süreç içinde %65 diyoruz. Bunların bazılarını da belki atlamışımdır. Bir de bu arada başlayacağımız projeler var İki tane mesela önemli proje. Bir tanesi için Çınarlı Rekreasyon Alanı içinde hemen adliyenin yanında büyük Rekreasyon Alanı’dır içinde bir bilim merkezi yapıyoruz çocuklarımıza çocuk dedik çocuklarla ilgili bir şey anlatmamız lazım bir onlara da bir şey yapmamız lazım Konak'taki tüm çocukların yeri özellikle ilkokul çağındaki çocuklarımızın deneysel çalışmalarını yürütebilecek içinde işler uzayı tanıtabileceğimiz planetaryum filan oturdum da aldık. Özel Türk Koleji’nin bize bahşeder onlara da buradan çok teşekkür ediyorum Bunu da ihalesini 9 Mart'ta yaptık bir sene içinde tamamlamış olacağız. Yine Orman Bakanlığı'ndan tahsilini gelir gelmez aldığımız o Gültepe bölgesindeki işte Çınartepe mahallelerimizde ki vatandaşlarımızın bizden devamlı talep ettiği Aydın Erten Rekreasyon Alanı tahsisini aldık. Orman Bakanlığında bu ay içinde ihalesi yapılıyor. Yani 25'e nerede doğru yetişiyor herhalde çok önemli olacak işte içinde kafeteryası çocukları bir oyun alanları macera parkları böyle bir çalışma yaptık projesi de hazır tahmin ediyorum 25 ile 27 arasında ihalesi yapılmış olacak. Durmadan iyi halimize yapıyoruz çalışmanızı yürütüyoruz. Bu arada pandemileri mücadeleye devam ediyoruz.

KONAK ZOR MU?

O kadar hakimiz ki her köşesini yani Mehmet Ali Akman’dan başlayan efendim Mersinli'de bitecek mahallelerden tamamını hakimiz. Yapılacak her türlü çalışmanın projesi hazır mesela başlamadığını bazı projeler var. Onların projeleri bile lazım şu anda bizim hedefimiz Konak'a değiştirmek, değişiminin dönüşümünü sağlamak zaten. Yani böyle gelmiş böyle gider meselesinden değil kentsel dönüşümle ilgili yani bundan on sene sonra baktığınızda Konak’ta Kentsel Dönüşüm başlamış, Sosyal Tesis alanları yapılmış, şimdi bizim amacımız zaten özellikle Gültepe'de Beştepeler planları derken oradaki vatandaşlarımızın yaşam şeklini değiştirmek. Yani biz yaşam şeklini değiştirirken komşusu aynı olacak ama fiziki yapısı oturduğu binanın. Çevresinin sosyal yaşantısı değişecek yaptığımız planlara baktığınızda yeşil alanlar neden bu kadar çok oldu diye eleştirenler var bizim, sosyal tesis alanı niye bu kadar fazla oldu diye eleştirenler oldu. İtiraz edenler oldu. Yani biz kenti değiştireceksek bu tür çabalarla değiştirebiliriz. Depremden sonra dönüşümün ne kadar önemli olduğu ne kadar gerekli olduğunu herkes anladı. Başlamak işin yarısı zaten. Sadece bu kentin artık güvenilir ve dayanıklı binaya ihtiyacı var. Deprem olmayacağını nereden biliyoruz? Bu bölgeler içinde bir Büyükşehir belediyemiz de yaptığımız bir çalışma vardır K Bölgesi ilan ettik bazı bölgeleri yani vatandaş 60'lı yıllarda yapılmış 50 60 yıllık binasına değiştirmek isterse ona kolaylık sağlayan bir yöntem geliştirdik. Mesela bu şimdi bize müracaat etse bu yönetmelikle ben bu binamı yenileyeceğim dese kentsel dönüşüme sokmak istese Biz maalesef vatandaşa %40 eksik inşaat veriyoruz bu yönetmeliğe göre. Cazip olmuyor, vatandaş gelmiyor bir daha. İnsanlar bir araya gelemiyor %40 inşaat kayıp. Nasıl, ne yaptık? Hiçbir İnşaat kaybı olmayacak şekilde bir rejant notu bir yönetmelik değişikliği yaptık. Ben bizim de belediyemizden geçiyorduk. Mesela dün de Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden komisyonlara havale oldu. Kentin bir taraftan da bu bölgelerinde bazı değişimlerin yapılması binaların sağlam hale getirilmesi şart. Bununla ilgili kararlarda aldık.

MERKEZ NEYİ AMAÇLIYOR?

Önemli artık şimdi bilgi çağındayız özellikle bütün çalışmalarımızı Ar-Ge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla entegre ettik. Ve bu dijital merkezimizi de şu anda bir bina olarak arayış içindeyiz. O bununla ilgili altyapı çalışmalarını yürütüyoruz. Yani biz her türlü çalışmamızı vatandaşımız artık bize çok daha rahat ulaşacak çok daha hızlı hizmet üreteceğiz. Birimler arasındaki diyalog ve iletişimde çok hızlı olacak. Bu tür çalışmalar zaten belediyelerin bundan sonra yapabileceği akıllı şehirler diyoruz akıllı belediyeler yani vatandaşı ulaşabilecek hizmeti en iyi şekilde ulaştıracak çalışmaları yürütüyoruz.

İZMİR NEDEN SİYASETİN GÜNDEMİNDE?

İzmir’de çok güzel işler yapılıyor. İzmir özellikle geçmişten yani uzun süredir Cumhuriyet Halk Partisi ve Sosyal Demokrat anlayışla yönetilen bir kent. Kendi yağında kavrulmayı bilen, kendi öz kaynaklarını iyi kullanabilen, borçlanma ve diğer konularda borcunu çok kısa sürede ödeyebilen ve finans yapılandırma kuruluşları tarafından hep notu en yüksek noktada olan bir belediye, Büyükşehir Belediyemiz’den bahsediyorum. Kentin içine baktığımızda kent içinde yapılan çalışmalar çoğunun belediyeler tarafından yapıldığını görüyorsunuz. Biz şimdi Konak Belediyesi olarak şunları anlattık. İşte bir Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyet raporuna bakın, burada da çok büyük yatırımlar yapıldı. Özellikle işte Narlıdere metrosu Buca metrosunun projesinin tamamlanması ki yakın süre içinde ihalesi yapılıyor. Bu arada Karabağlar metrosu ile ilgili proje çalışması yapılıyor. Bunlar altyapı ve milyar dolarlarla yapılan işler kente bu tür altyapı ile ilgili yapılan çalışmalar önemli. İZSU'nun yatırımları var biliyorsunuz. Çevre ile ilgili çevre dairesinin yaptığı çalışmalar var. Yani kentin içinde ne görüyorsanız Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri tarafından yapılıyor. Zaten bunun karşılığını da İzmir halkı veriyor. Yani diyor ki belediyeler çalışmıştır seçim zamanları seçim dönemlerinde sandıktan bunun karşılığını zaten alıyor.

Editör: TE Bilişim