Türkiye Beyaz Ay Derneği adını bir grup görme engelli üniversite öğrencisinin kurmuş olduğu görme engelliler derneği adından alıyor. Dernek 2007 yılında Türkiye Beyaz Ay derneği adını alıyor. Genel merkezi İstanbul’da olan Türkiye Beyaz derneğinin İzmir Şube Başkanı olan Ayşe Engür Ayşegül koçun sunumuyla gün başlıyor programında dernek ve engeliler haftasına özel açıklamalarda bulundu.

Dernek çalışmalarının her gün biraz daha arttığını aktaran Ayşe Engür “Son hız çalışıyoruz engelli vatandaşlarımız için. Şu an “Spor Aşkı Projesi” üzerinde çalışıyoruz. Engellilerin kendi alanlarında başarılı olması için çok güzel çalışmalar yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

"EN BÜYÜK ŞİKAYETLERİ İŞSİZLİK"

Her yerin belli bir engelli istihdam etme zorunluluğu olduğunu belirten Engür; “Kimi zaman istekler tam olarak yerine getirilemiyor. Engellilerin en büyük şikâyeti işsizlik. Özel sektörde genellikle engel düzeyi en düşük olanı seçiyorlar ama yeterlilik alanlarına göre çok iyi işler yapıyorlar. Yeterlilik ve yetersizlik sizin de içinizde bulunduğunuz duruma göre değişiklik gösteriyor. Yerel yönetimlerinde kendi içlerinde çalışmaları var.  Kamuda da engelliler için istihdam oluyor. En düşük işte değil de nasıl daha verimli olarak çalıştırırız diyorlar. Sonuçta hepimiz engelli adayıyız empati yaptığımızda onları anlayabiliyoruz.” Dedi.

"YARDIM ETMEDEN ÖNCE İZİN İSTEYİN"

Engür; “Önceden engelli sayısı bile toplumda bilinmezdi ama şimdi öyle değil. Alınan raporlar ile erken emekli olunabiliyor. Görme engelliler kendilerine temasın izne tabi olmasını istiyorlar. Yani yardım edileceği zaman izin alınması istiyorlar. Eğer yardım etme gibi bir talebiniz varsa önce sorup onay almalısınız. Beden hareketleri ve bastonları onlara yol gösteriyor. Görme engelliler çok başarılı işlere imza atıyorlar.  Manisa’da bir maraton yapılacak bu maratonda görme engelliler için akıllı baston verilecek. Her il kendi açısından çalışmalar yapmalı ve 60 ilde bu hafta için çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Yurt dışındaki derneklerle görüşmeler oluyor. Oradaki çalışmalara çok daha yüksek katılımlar oluyor.”

Yeni yapılan binalarda engelli vatandaşların şartlarını kolaylaştıran projeler var ancak eski binalarda ne yazık ki yok. Medyada engelliler için farklı bir alan açılıyor özellikle haber, film ve diziler de yapılıyor bu, işaret dili özellikle. Engelli plajları henüz yok İzmir’de yapılıyor projeler var, denize gitmeyen çocuklar var birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Bazı bölgelerde eğitim problemi var. Rapor alınca özel eğitim alıyorlar ama yeterli olmuyor o çocuk için. Herkes aynı yeter ki bakmasını bilin aramızda hiçbir engel yok” açıklamalarında bulundu.

Editör: TE Bilişim