Başöğretmen Atatürk’ün Muallimler Yeni Nesil sizin eseriniz olacaktır sözleri doğrultusunda 24 Kasım Öğretmenler günü anısına ‘Altın Makas Gümüş İğne’ Atatürk’ün Giysileriyle geçen 45. Yıl Atatürk Kıyafetleri Sergisi açılıyor.

Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma Merkezi Kurucusu modacı Hüseyin Özkan olduğunu kaydeden Serginin Koordinatörü, İşadamı Muhittin Kaya, 45 yıldır 'Altın makas Gümüş İğne' ismiyle Hüseyin Özkan'ın müzelere kazandırdığı kıyafetlerin ilk kez İzmir'de sergilendiğini açıkladı.

Sergiye tüm İzmirlilerin davetli olduğunu belirten Kaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylarıyla Atatürk Kıyafetleri ve Kültürü Araştırma merkezi tarafından yapılacak olan “Altın Makas Gümüş İğne” Atatürk’ün giysileriyle geçen 45. Yıl Atatürk kıyafetleri sergisine ana sponsor olan Medikal Tekstil başta olmak üzere bizlere bu konuda destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Atatürk’ün sevdiği kıyafetlerin sergileneceği serginin İzmir Konak Pier’de 26-27-28 Kasım tarihlerinde açık kalacağını vurgulayan Koordinatör Muhittin Kaya, 157 parça kıyafetin yer alacağı serginin 26 Kasım Saat: 15.00’te açılışının gerçekleştirileceğini belirterek, açılışa İzmir protokolü başta olmak üzere tüm halkımızı davet ediyorum” diye konuştu.

Kaya, Atatürk’ün Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi askeri ve sivil kıyafetlerinden oluşan kıyafetlerin sergilendiğini kaydederek şöyle devam etti:

“Mustafa Kemal Atatürk, tarihin gördüğü en şık liderlerden biri olarak gösteriliyordu. Sadece ileri görüşlü bir komutan olmasıyla değil, aynı zamanda bir stil ikonu ve zevk sahibi olmasıyla da tanınıyordu Atamız!

O zamanlar bugünkü gibi çok fazla kumaş cinsi yoktu. Atatürk hep klasik ve her devirde moda olabilecek, kendi stiline yakışan kumaşları seçerdi. O’nun giydiği her kıyafet yılın modası olarak görülürdü. Kumaşları yurt dışından gelirdi. Daha sonra bir grup girişimci Sümerbank’ı kurar. Sümerbank kurulduktan sonra kumaşlar Türkiye’de dokunmaya başlar.

Mustafa Kemal Atatürk, her giydiği ceketin üzerine oturmasına yani slimfit olmasına dikkat eder.

Boyunun uzun gösterilmesi için pantolonlarını bol kesim yaptırırmış. Muazzam bir moda bilgisine sahiptir. Yaşadığı dönemi göz önünde bulunduracak olursak, Atatürk tam bir tarz sahibi ve şu anda dahi ona yaklaşabilen siyasetçi sayısı azdır.

Moda tasarımcıları, Atatürk'ün 42 parça giyim koleksiyonuna sahip olduğunu ve 42'nin gerek ayakkabı numarasında, gerek pantolon bel ölçüsünde, gerekse yaka numarası gibi pek çok ayrıntıda 42 sayısına rastladıklarını belirtiyorlar. Bizde bu sergimizde Atamızın giyim tarzını yansıtan kıyafetleri İzmir’de sergilemekten mutluyuz. Sergide Atatürk’ün o günkü koşullar içinde oluşturduğu stil ikonu ile nasıl bir kıyafet kültürü ve moda tarzına sahip olduğunu sergileyerek, İzmir’de yaşayan halkımızın hizmetine sunuyoruz.”

Editör: TE Bilişim