İlki Ankara’da yapılan ve binlerce yurttaşım buluştuğu Anadolu Buluşması’nın ikincisi İzmir’de gerçekleştirilecek.Bir çok kurumda yöneticilik ve başkanlık yapan Yeliz Tunç, “Çok sayıda derneğimizin ve STK’ların katkısıyla İzmir’de çok güzel bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Hazırlıklarımızın tüm hızıyla sürüyor”dedi.
Tunç  şu bilgiyi verdi:


“Bunun ilki Ankara’da yapıldı ve Çorum, Kars  ve Sivas Dernekleri öncülük etti. Bu fikir Çorum Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Cemal Emir’den çıktı.  4-5 sene önce Ankara Arena’da yapılan bir organizasyondu. Koray Avcı’nın Musa Eroğlu ve  Mustafa Özarslan gibi önemli sanatçılar etkinliğe katıldı. BU buluşmanın amacı birlik ve beraberliği sağlamaktı. İzmir’de neden yapılmasın diyerek, Biz de İzmir’deki derneklerle bu buluşmanın ikincisini yapmaya karar verdik.”

Kılıçdaroğlu davet edildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu etkinliğe davet edildiğini de vurgulayan Yeliz Tunç, “Sayın genel başkan daha önce de bir etkinliğimize katılmıştı. Biz davet ettik (Pazartesi ve Salı günü dışında bir gün olurse seve seve gelirim) cevabını verdi” dedi. Tunç şöyle devam etti:
“Be etkinlikte müzik  ve sanatçılarımız ile kültürümüzü yansıtan folklör gösterileri de önemli yer tutacak. Buradaki en güzel ortam tüm yörelerden insanların bir arada olması ve bir mozayiği yansıtmasıdır. Alanda kurulacak standlar ile bölgesel ürünler sergilenecek. İzmir halkı bu tip etkinliklere çok duyarlı. Başarılı olacağına inanıyoruz. Anadolu Buluşması platformu içinde yer alan Çorum, Kars, Amasya Eskişehir, Sivas, Erzurum Diyarbakır, Muş Varto, Balkan Dernekleri ile Karşıyaka Sosyal Dayanışma Derneği ve tüm platform üyelerine başkanlarına  bize güvenip destekledikleri için teşekkür ederim. Biz; başarılı toplumların örgütlü toplumlardan geçtiğine inanıyoruz. Dernekler olarak ne kadar örgütlü olursak başarılı olacağımıza inanıyoruz. Bu bilinçte başkanlarımız var.”


Çocuklara burs olacak


Etkinlikten elde edilecek gelirin gençlere burs olarak verileceğini de kaydeden Yeliz Tunç, “Başkanlığını yaptığım derneğin de burslu öğrencileri var. Diğer derneklerinde bu yönde çalışmaları var. Bu etkinlikteki bir amacımız da budur. Diğer önemli amaç ise iki yıldır evine kapanan insanlarımız ile uzun süre çalışamayan müzisyenlerimizi buluşturmak” diye konuştu.


Derneklerimiz kültürleri ileriye taşıyor
Alevi Dernekleri Konak Şube Başkanı ve EgeKarsDer Başkan Yardımcısı Murtaza Çiçek, derneklerin ihtiyaçtan doğduğunu ve büyük şehirlerde 1980’li yıllardan sonra geliştiğine işaret etti şunları söyledi:
“Bu insanların geçmişte cenazelerin dışında birbirinden haberi olmuyordu. 1980’lerden sonra örgütlenmeye başladık. Anadolu Buluşması da doyduğumuz yerde yaşanan insanların birbirini tanıması imkanı sağlayacak, hem de dayanışma ve tanışmayı amaçlıyor. İnsanlar pandemi sürecinde sıkıntılar yaşadı. Anadolu Buluşması da derneklerin demokratik kitle örgütlerinin muhabbet etmesi kaynaşmasıdır. Alevi ve diğer kesimlerin ortak paydası insandır ve bu buluşmada kültürümüzü, yöresel ürünlerimizi de tanıtacağız Dernek başkanları buna önderlik yapıyor. Bu tip organizasyonlar bize yeni heyecanlar yaratıyor. Başka illere de örnek oluyoruz. Bu  çalışma ülkenin diğer bölgelerine de örnek olacaktır.’’


Mozaik oluşacak 


Alevi Dernekleri Konak Şube Başkanı ve EgeKarsDer Başkan Yardımcısı Murtaza Çiçek, buluşmada sembolik bir semah gösterisi de yapılacağını belirtti, şöyle devam etti:
“Yöresel folklör ekipleri de olacak. Kars bölgesinin beğenilen oyunları da olacak. Diğer yörelerden de topluluklar olacak. Balkan dernekleri, Karadeniz dernekleri de olacak. Gençlerimiz  bu etkinlikte birbirleri ile kaynaşacak. Kültürel zenginliğimiz çok yüksek hoşgörü ve aydınlanma Adanolu’dan gelir. Bu mirasımızı da ortaya koyacağız Bunları geleceğe taşıyacağız. Eğer Yunus o güzel Türkçesiyle o dili kullanmasıydı Türkçemiz bu kadar güzel olmazdı…  Çok güzel edebiyatımız ver şairlerimiz var yüzyıllar geçse de etkilerini sürdürüyorlar. İzmir kültürüne katkı koymak zorunluluğumuz var. Bunu yapacağız.”


 

Editör: TE Bilişim