Pandemi döneminin yasaklarının büyük oranda kaldırılmasıyla Covid 19 tehlikesinin ortadan kalktığına dair inanış toplumun geneline yansımış olsa da uzmanlar aynı görüşte değil. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) koordinasyonunda yürütülen projede 189 atık su arıtma tesisinden alınan numunelerde SARS-CoV-2 virüsünün etkileri mercek altına alınıyor.

Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) koordinasyonunda yürütülen projeye Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilgili birimleri Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü yanında Marmara ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri de destek ve katkı sağlamaktadır.

Projede, Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü proje yürütücüsü ve bilimsel danışman olarak görev almaktadır. Moleküler analizler Sağlık Bilimleri Üniversitesinin bilimsel danışmanlığında, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Pendik ve Samsun Veteriner Kontrol Enstitüleri laboratuvarlarında yapılmaktadır. Numunelerin transferi ise Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün bölge müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

189 ATIK SU ARITMA TESİSİ

COVİD-19 salgını ile mücadele eden bazı ülkeler, yeni tip korona virüsün (SARS-CoV-2) atık sularda varlığı ve olası olumsuz etkileri ile ilgili çeşitli bilimsel araştırmalar yürütmektedir. Bu çalışmalarla virüsün ülkedeki dağılımı ve seyri hakkında bilgi edinilmekte ve elde edilen bilgi ve bulgular neticesinde gerekli önleyici tedbirler alınabilmektedir.  Proje, Nisan 2020’de başlamış olup Mayıs 2020 itibariyle ülkemizin 81 ilinde belirlenen 189 atık su arıtma tesisinin farklı noktalarından numuneler rutin şekilde alınarak tüm Türkiye genelinde Covid-19 yayılımı atık sularda incelenmektedir.  Haziran 2020 itibarıyla 22 pilot il belirlenmiş olup, bu illerden İstanbul'dan haftalık, diğer şehirlerden ise 2 haftalık periyotlarla alınan atık su numuneleri ile Covid-19 yayılımı rutin şekilde incelenmeye başlanmıştır.

Ortaya çıkan verilere göre İstanbul ve Bursa'da tehlike sürerken, İzmir'de orta ve düşük derece virüs yoğunluğu olduğu gözleniyor. İzmir özelindeki çalışmada ise Foça ve Selçuk'un değerleri diğer bölgelere göre daha yoğun virüs yayılımına sahne olduğu görülüyor.

İşte projede elde edilen veriler...

PANDEMİ BİTMEDİ, MASKENİZİ TAKIN...

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak kamuoyundaki yaygın kanıya rağmen Covid 19 tehlikesinin henüz bitmediğini vurguladı. İzmir Tabip Odası olarak kamuoyunu bilgilendirmek için konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceklerini belirten Kaynak; ''iki ana mesajımız olacak. Birincisi 'pandemi bitmedi', ikinci mesajımız ise 'mesafenizi koruyamıyorsanız maskenizi takın' olacak' dedi. 

Editör: TE Bilişim