Almanya, Türkiye vatandaşlarına yönelik vize şartlarını güncelledi. 7 Ocak 2022 tarihli güncellemeye göre, "Almanya'da geçerli sayılan aşılardan yaptırmayanlar, hiç aşı olmayanlar; negatif testi olsa bile" ülkeye alınmayacak.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre; tam aşılarını olmayıp da, Almanya'ya girmesinde zorunluluk bulunanlar (duruşma, mahkemede şahitlik gibi) ancak bunu kanıtlarlarsa, karantina şartıyla girebilecek. Aşılarını yaptırmamış olanlar, vize başvurusunda bulunabilecek ancak vizesi olsa bile Moderna, BioNTech, Astra Zeneca ya da Johnson&Johnson aşısı olmamışsa, Almanya'ya alınmayacak.

Açıklamada bu, "Zorunlu seyahat nedeni yoksa da aşı olmamış kişiler başvurabilir. Ancak ülkeye girişe, tüm dozlar tamamlanınca izin verilecek" diye özetlendi.

İki doz Turkovac sayılmıyor

Türk aşısı Turkovac da, Çin ve Rus aşıları gibi Almanya'da tanınmıyor. Turkovac yaptıranlar, iki dozunu bu aşıdan tamamlasa bile Almanya'ya alınmayacak.

Türkiye'den seyahat kısıtlamaları sürdüğü için, coronavirüs kurallarına tam olarak uyulması  talep edilirken, aşılar konusunda Robert Koch Enstitüsü'nün sitesine bakılması önerildi. Bu sitede, AB'nin tanıdığı dört aşı dışında aşı bulunmuyor.

Öte yandan Alman ARD televizyonu, Türk aşısı Turkovac'ın henüz bütün test sonuçlarının açıklanmadığını ve şüpheyle yaklaşımlar olduğunu duyurdu.

ARD, Kayseri Üniversitesi'nin etkinliğini yüzde 100 olarak açıklamasına rağmen, aşının etkisinde şüpheler olduğunu duyurdu. ARD, "Etkinlik olarak Çin aşısına benzeyen bir vektör aşı. Henüz aşılanmamış ve milliyetçilik sloganlarına ihtiyaç duyanlara yapılabilir. Yandaş medya, bu aşıyı Erdoğan'ın sözleriyle övüyor ama bilim adamları çalışmanın üçüncü doz sonuçlarının açıklanmasını talep ediyor" yorumunu yaptı.

TTB: Ortada aşı yok, aşı olduğu iddia edilen bir solüsyon var 

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, 5 Ocak'ta ANKA haber ajansına yaptığı açıklamada, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) acil kullanım onayı verdiği Turkovac aşısının Faz-1, Faz-2 ve Faz-3 çalışmalarının olmadığını belirterek, "Bunun, bilimsel yayın haline gelmemesi durumunda bilimsel bilgi olarak kabul edilebilmesi mümkün değil" demişti.

"Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda oldukça şeffaf davranması gerekiyor ve bu çalışmaların da hızlı bir şekilde bilimsel dergilerde yayınlanması gerekiyor ki bizim uzman kuruluşlarımız, pandemi çalışma grubumuz bu belgeleri inceleyerek Turkovac ile ilgili bir bilgi sunabilsinler. Çünkü ortada bir aşı yok, aşı olduğu iddia edilen bir solüsyon var." 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise,  TTB'yi hedef almış, "Erciyes Üniversitesi büyük bir kadroyla Turkovac aşısını, icat ettiğini" savunmuştu. TTB'yi "Yalancı, cambaz, sahtekâr" olmakla suçlamıştı. 

Berlin: iDATA dışındaki vize şirketlerine gitmeyin

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki vize işlemleri için açılan "Alman vize merkezi" benzerlerinin, Almanya'da da açılmaya başlaması üzerine "Tek yetkili, harici hizmet sağlayıcısı iDATA'dır" hatırlatması yaptı . Açıklamada "Üçüncü şahıs ve şirketlerin Vize Bölümü'ne veya randevu sistemine erişimi yoktur. İşlem için Vize Bölümü tarafından sadece vize ücreti (en fazla 80 Euro) tahsil edilir. Ayrıca iDATA, 32,81 EUR (en fazla) tutarında hizmet bedeli alır. Vize başvuru formları, bilgi notları ve randevu kaydı oluşturulması ücretsizdir" denildi. 

Editör: TE Bilişim