İzmir siyasetinin deneyimli ismi Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin görevdeki dördüncü yılında Narlıdere’yle ilgili proje ve hedeflerini Son Mühür Tv’de paylaştı. Dün akşam rahatsızlanan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e geçmiş olsun sözleriyle konuşmasına başlayan Ali Engin, siyaset yorucu bir iş, inşallah sağlığına kısa süre içinde kavuşur ve ülkemizin yeniden inşa edilmesine destek olmaya devam eder dedi.  

İşte Ali Engin’in açıklamalarından öne çıkan detaylar... 

YENİ BİR DÖNEM VAR ÖNÜMÜZDE 

2,5 ay sonra dördüncü yılımızı dolduracağız görevde. 100 yılda bir olabilecek bir pandemi dönemi geçirdik. Hayatı durdurdu, projeleri durdurdu.Hemen hemen iki yıl hayat tatil oldu diyebiliriz. Halen etkisini görüyoruz. Dünyayı etkşledi, iktidarların değişmesine zemin hazırladı. ABD’de, İngiltere’de değişimler yaşandı. Bizim ekonomimizi de etkiledi. Sürekli dışardan para gelsin, dışarıdan mal gelsin sistemi süremedi. Emtia fiyatları çok arttı. Yeni bir dönem var önümüzde. Bu sorunlar sadece bir ülkenin çözebileceği sorunlar değil. Yoğun bir işbirliği gerekiyor. 

O GENÇLER NE YAPACAK? 

Ülke olarak ağır bedeller ödüyoruz. Milyonlarca işsiz gencimiz var. Eğitimin yanlış planlanması da buna neden oldu. 10 milyon üniversite öğrencimiz var, bunlar mezun olunca işgücüne katılacak. Halen atanamayan öğretmen, atanamayan ziraat mühendisi, atanamayan mühendis, atanamayan yüzlerce meslek sayabilirim. Peki bunlar atanamıyorsa biz bunları neden okutuyoruz? O binaları neden yaptık? O hocaların maaşlarını neden ödüyoruz? Bunun cevabı yok. Siyaset kurumu bunu konuşmalı ve bununla yüzleşmeli. Sorunumuz var demeden, sorunumuzu teşhis ve tespit etmeden hiçbir sorunumuzu çözemeyiz. Hukuğu ve demokrasiyi gülendirmemiz lazım. Çevre duyarlılığını arttırmamız lazım. Kadın sorunlarını mutlaka çözmemiz lazım. Nüfusun yarısı kadın ama aynı oranda üretime katılamıyorlar. Popülist politikalarla oy almak için tedbir alınmazsa seçmeni diri tutmak için eğerler siyaseti, köken siyaseti, mezhep siyaseti, çatışma siyaseti, kutuplaşma siyaseti yapılırsa bu soruların üstesinden gelemeyiz. Çok gecikiyoruz. Göçmen sorununu bundan 10 yıl önce tedbirlerini almalıydık. Eğitim sorunu onlarca bakan değişti ama çözülmedi. Büyüyerek üstümüze geliyor bu sorunlar.  

KÖYLÜYE DESTEK ŞART 

Aileleri köyden koparırsanız kim üretim yapacak? Gençleri köyde tutmak lazım. Mazotu ve gübreyi maliyetine vermek lazım. Bizim 2023 bütçesinde daha şimdilik 600 milyar lira faiz harcamamız olduğunu biliyor musunuz? Çiftçiye toplan verdiğimiz destek 45 milyar lira. Biz bütün paramızı faize veriyoruz.AK Parti’nin ilk yıllarında ödediği faiz yüzde 5’ken bugün neden yüzde 30? Suudi Arabistan’dan en son gelen 10 milyar liraya Türkiye bir yıl sonra tam 5 milyar dolar faiz ödeyecek.  

Bugün yüksek faiz vermemizin tek nedeni hukuk devletinden uzaklaşmış olmamız. Öngörülemez bir devlet oluşumuz.Enflasyon savaşan Rusya’da yüzde 15, Ukrayna’da yüzde 17, ya bizde? Yüzde 100’ü aşan bir enflasyon var. Aynı pandemiyi onlar yaşamadı mı?  

SEÇİME YÖNELİK TEDBİRLER SOUÇ VERMEZ 

Her evde ortalama bir tane işsiz var. EYT’nin ona bir yararı olacak mı? 250 milyar dolar ihracat yaparken cumhuriyet tarihinin en büyük cari açığını verdik. Özetle seçime yönelik alınan tedbirler sonuç vermez. EYT’nin parası bütçeye konmamıştı, siz hangi kaynakla ödeyeceksiniz? Yeniden borçlanacaksınız ya da para basacaksınız. Para basmak demek, enflasyonu arttırmak demek.  

ŞENOL ASLANOĞLU’NA GÜVENİYORUZ 

Yeni il başkanımız Şenol Aslanoğlu’na başarılar diliyorum. O görevi en iyi şekilde yapacağına, iktidarı il başkanı olarak yeni bir heyecan yaratacağına inanıyorum. Şenol Aslanoğlu’na güveniyoruz. 

BÜTÜN KAYNAĞIMIZI ÇALIŞANLARA VEREMEYİZ 

Belediyeler olarak mal ve hizmet satmıyoruz. Devletten, vatandaştan aldığımız vergilerle bu harcamalarımızı yapıyoruz.Elimizde matbaa makinemiz de yok. Çalışanlarımıza imkanlarımız ölçüsünde maaşlarını arttırmaya çalışıyoruz. Ben belediye başkanı olarak vatandaştan aldığıız vergileri tüm Narlıdere halkına eşit ve adil dağıtmakla mükellefim. Biz bütün kaynağımızı çalışanlarımıza ücret artış olarak verirsek bu ke sokakları süpüremeyiz, yeşil alanlarımıza, yoksullarımıza bakım yapamayız, çocuklarımıza ana okulu açamayız, yeni meydanlar yapamayız, kaldırımları onaramayız. Bu denge içinde rasyonel bir şekilde götürmeye çalışıyoruz. Popülizmden uzak durduk. Şunu söyleyeyim, seçimde halka verdiğimiz sözlerin iki katını yapacağız. İnşallah Narlıderemiz’de geleceğe doğru emin adımlarla kurumsal bir yönetimle öngörülebilir bir ilçe olacak. 

YENİDEN ADAYLIK SORUSU ERKEN 

Yeniden adaylık konusunu erken buluyorum. Son altı ayda bir karar vereceğiz, vatandaşa soracağız. Parti genel merkezimiz ister mi? Ben ve ailem ister mi? Bu, bugünün konusu değil bence.  

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞLA ANLAŞACAĞIZ 

Yaklaşık 5 bin konutluk kentsel dönüşüm konusu 2013’ten beri devam ediyordu. Bakanlıkla birlikte yoluna koyduk. Şehir plancıları ve bazı vatandaşlar dava açmıştı, ilk davaları kazandık. Yargı süreci devam ediyor yargı süreci bittiği anda da oturup vatandaşın yüzde 100’üyle anlaşmanın yolunu arayacağız. 

METRODAN SONRA YENİ HİKAYEMİZ VAR 

İnşallah en geç ağustos-eylül ayında metro yolcu taşımaya başlayacak. Pandemi dönemi nedeniyle biraz uzadı. Metrodan sonra yeni bir hikayemiz başlayacak Narlıdere için. Yukarı Köy resterasyon projemiz mayıs-haziran gibi bitecek. Yeni meydanlar yapıyoruz, Pir Sultan Abdal parkımızın ihalesi bitti. İnşallah seçimden önce İzmir’in en güzel parklarından birini hizmete açacağız. Gastronomi turizmini ve tarih turizmini destekliyoruz. Narlıdere yeni bir sayfa açacak.  

Bu yıl beşinci ana okulumuzu açacağız. Üç yıldır çok rahatlıkla söyleyebilirim ki testten geçtik. Senfoni orkestramızı dört yıl önce başlattık, Türkiye’de bir ilk.  

DENİZİMİZE MAVİ BAYRAK ALACAĞIZ 

Denizimizden numuneler aldık ve hepsi çok temiz ıktı. Önümüzdeki yıl denize girebileceğiz. Mavi bayrak sertifikamızı da alacağız. Limanreis kıyısında, İzmir Deniz Projesi kapsamında duşların, tuvaletlerin, güneşlenme alanlarının, otoparkın cafesinin olduğu bir plaj tesisi yapacağız.  

GELECEK 50 YILI KURTARDIK 

3 kilometrelik kapalı yağmur hattı döşedik. Son yağmurlarda şehir merkezizi su basmadı. Narlıdere’nin gelecekteki 50 yılını kurtardık.  

Editör: TE Bilişim