Gölün ortasında su bulunan kısmına çevresindeki sazlık ve bataklık nedeniyle ulaşılamazken, alanın büyük kısmı otlarla kaplandı. 

"Türkiye'nin Beşinci Büyük Gölüydü"

Akşehir ve Eber Göller Birliği Başkanlığı’nı yürüten Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, ‘‘Akşehir Gölü’müz normal zamanında 354 kilometrelik alanı kaplıyordu. Bu alanla Türkiye’nin beşinci büyük gölüydü. Kuraklıkla kurumaya yüz tuttu. Küçük göletçik haline geldi. Büyüklüğünü şu an da tam bilemiyoruz’‘ dedi.  

Gölün sığ olduğunu söyleyen Akkaya, ”İklim değişikliğinden gölümüzde nasibini aldı. Akşehir ilçesi, Konya’nın normal zamanlarda en fazla yağış alan ilçesidir. Yıllık 650-700 milimetrelik yağış alırken, 400- 450 milimetreye kadar düştü. Sıcaklık ve buharlaşmayla gölümüz can ve kan kaybetti. Akşehir Gölü, sadece balıkçılar ve kamışçılar için değil coğrafi işaret tescilli Akşehir kirazı içinde çok önemli. Akşehir kirazının kalitesini artıran ve kirazın ihracatla İngiliz kraliyet ailesinin masasına kadar ulaştıran Akşehir Gölü’ydü. Gölden dolayı sürekli nem oluştuğu için bizim kirazımız, çok daha berrak, gevrek, sulu, kaliteli ve uzun yola dayanıklı oluyor" ifadelerini kullandı.

"Akşehir İçerisinde Atık Su Arıtma Tesisleri Kurduk''

2000’li yıllarda Çay ilçesindeki depremde Akşehir’de etkilendiğini anımsatan Akkaya, “Bazı söylentiler oluştu; Akşehir Gölü’nün altında çatlaklar meydana geldiği yönünde. Araştıracağız. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği ile bir çalışma yapacağız. Gölde kaçak var mı, besleme durumu ne olabilir; ciddi bir şekilde çalışmaya başlayacağız. Ayrıca gölümüzün komşu havzalardan beslenmesi için Devlet Su İşleri’yle görüşüyoruz. Akşehir içerisinde atık su arıtma tesisleri kurduk. 2017’de faaliyete geçti" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim