İzmir’de, 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar hakkında, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, gelinen noktada son bilgileri paylaştı. Depremden sonra devletin tüm kadrolarının yaraları sarmak için çalıştığını ifade eden AK Partili Nasır, ‘’Depremin ardından Bayraklı’da, yerinde 7 proje alnında 1391 konut ve 302 dükkan; rezerv alanda ise 3 bin 649 konut ve 51 dükkan olmak üzere toplam 5 bin 40 konut ve 353 dükkan inşaatında;  26 Kasım 2021 tarihinde teslim töreni yapılan proje alanlarında; İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, TOKİ ve İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkililerince, kuraları çekilen konutların teknik kontrolleri yapılarak, ortak mahaller teslim alındı. 4. Proje alanından başlayarak, konutlar, hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Konutların teslimleri ay sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda, 3. Proje alanında bulunan Rıza Bey Apartmanı’nın da yapılan proje revizyonu nedeniyle geç başlayan konut ve işyerleri de Nisan-Mayıs aylarında teslim edilecek. Rezerv alanda ise 1,5 milyar lira yatırım bedeli olan 3 bin 649 konut ve 51 dükkandan, projenin ilk etabını oluşturan inşaatı tamamlanan 397 konutunda kuraları çekilip, kabulleri yapılarak, teslim edilecektir.’’ dedi.

Ödeme ve taksit bilgileri

Deprem konutlarının ödemeleri ile ilgili bilgileri de paylaşan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, ‘’2+1 konutlar, 160 bin ile 180 bin lira arasında değişen fiyatları blunurken, 3+1 konutları ise 220 bin lira ile 260 bin lira arasında bedelle sahiplerine verilecektir. İlk 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli ödeme planına göre; 2+1 konutların taksitlerinin aylık 740,00 liradan, 3+1 konutların taksitlerinin ise aylık 1.020,00 liradan başlayacaktır.’’ dedi.

İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projesini yaptık

Her türlü engellemeye rağmen son 9 yılda İzmir'de riskli yapı olarak belirlenen 20 bine yakın binayı yıkarak dönüşüm projelerini başlattıklarını ifade eden AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır; ‘’Kentsel dönüşüm projelerini mümkün olduğu kadar rıza ve yerindelik esasına göre yürütüyoruz. 19 yılda İzmir'e sadece çevre ve şehircilik alanında toplam 23 milyar lira yatırım, teşvik ve destek sağladık. Halen 5 milyar liralık yatırımın inşaatı devam etmektedir. Bornova Eğridere’de yapımı hızla devam eden 34 köy evi ile birlikte 5074 konut ve 353 dükkan ile İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü yapıyoruz.’’ dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yaptı?

AK Partili Nasır, sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘’Yüzde yetmişlere yakın yapı stoğunun dönüşmesi gereken, 17 fay hattının olduğu, 13 hareketli fay hattına sahip 1. derece deprem bölgesi olan İzmir’de, yıllarca 6306 Sayılı yasayı uygulamayan, kentsel dönüşümü siyasi risk görerek belediye yasası 73. Madde’nin arkasına sığınarak günü kurtarmaya çalışan İzmir Büyük Şehir Belediyesi, sadece 73. Madde’ye tabi 960 Adet daire yaptı. 30 Ekim depreminden sonra ise yine günü kurtarmaya yönelik K plan notu oyalamaları ile bir tane dahi dönüşüm yapmadı. ‘Yıllarca projeler Ankara’da onaylanmıyor’ oyalamaları ile halkı yanıltan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlıkça 2012-2013 tarihlerinde onaylanmış, 6.500.000 m2 dönüşüm alanı, projeleri Belediyenin raflarında duruyor.’’ dedi.

Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kuruldu…

Kent için tüm kolaylıkları sağladıklarını belirten Nasır, ‘’Belediyelerin ve vatandaşın işi hızlı yürüsün diye, İzmir’de, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığını kurduk. Hükümet olarak vatandaşlarımızın talebi ve kanunun verdiği yetkiler doğrultusunda, elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Ama bu yeterli olmaz, kentin dönüşümünü planlayarak sağlayacak esas sorumlu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlerdir’’ dedi.

Editör: TE Bilişim