Gamze ALPER/  AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli İzmir'deki koku sorununa dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Sürekli'ye basın açıklmasında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ve il başkan yardımcıları Dilaver Kişili, Sefa Şahin Deniz Doğan eşlik etti. Başkan Sürekli basın açıklaması öncesi kokuya dikkat çekmek amacıyla gazetecilere ve beraberindekilere maske dağıttı. İzmir’deki sorunlara farkındalık oluşturmak amacıyla yerinde basın toplantılarının serisini devam ettirdiklerini ifade eden Kerem Ali Sürekli; “Pandemi bitti maskeden kurtulduk derken İzmir’in kokusundan dolayı tekrar maskeye döndük maalesef. Bugün burada maskesiz durulmuyor. Geçtiğimiz yıllarda ulaşım sorununa dikkat çekmek için 90 dakikanın kaldırılmasına dikkat çekmek için otobüs duraklarında toplantı yaptık, bir özel okulla ilgili imar düzenlemesi ile ilgili yerinde basın toplantısı yaptık. Körfez turuna çıktık malum bugün ki onumuzla ilintili olarak son baharda eylülde sizinle bir tekne turu yapıp körfezdeki durumu beraber görmüştük İzmir’deki koku sorununa dikkat çekmiştik. En önemlisi başkanın seçimden önce 3 yıl sonra ben körfezde yüzeceğim demesi vaadiyle ilgili olarak tespitlerimizi yapmıştık o günde gördünüz hakikaten İzmir körfezinin durumu içler acısıydı, yüzmek mümkün değildi. Başkan da bu sefer doğru olanı yaptı yüzme denemesinde bulunmadı çünkü yüzemezdi anca yüzse dış körfezde bir yıl önce bir resim vermişti iç körfezden girebilir iç körfezde denize girmek mümkün değildir.

DERELER KÖRFEZİ KİRLETİYOR

Koku sorunu artarak devam ediyor. Tekne turunda da ifade ettim, birkaç açıklamamızda da ifade ettik bu sorunun sebepleri belli. Ne dedik hep aynı noktadayız biz istikrarlı olarak devam ediyoruz zaten sorunun sebepleri teknik olarak da belli. 1- İşte burada olduğumuz gibi sorunun sebebi dereler İzmir’deki dereler körfezi kirletiyor. Dereleri temizlemek için gerekli çalışmalar yapılmıyor tersine yanlış uygulamalar yapılıyor. 2- büyük kanal projesi yetersiz geliyor bu projenin rehabilite edilmesi lazım bu projenin dördüncü fazı ile ilgili ihale yılan hikayesine döndü demiştik bunun bir an önce tamamlanması lazım dedik. Bununla ilgili de bu açıklamalarımızdan sonra gelişmeler oldu bu ihale ile ilgili süreç hız kazandı ama yıllar sonra hız kazandı.

YAĞMUR SUYUYLA KANALİZASYON BİR ARADA

Diğer bir konu dedik ki İzmir’in en büyük sorunu yağmur suyuyla kanalizasyonların bir arada olması. Bu sebepten dolayı hem taşkınlar oluyor hem koku problemi oluyor, ayrıştırılması lazım. Yağmur suyuyla kanalizasyon kanallarının ayrıştırılması lazım bunun için de beş bin kilometrelik bir imalat olması lazım dedik. Bunu açıkladık geçtiğimiz sene 642 kilometre yapılmıştı ondan sona kaplumbağa hızıyla devam ediyorlar belki 700-750 oldu geldikleri nokta. Bu üç sorun çözülmeden körfez temizlenmez.

BAŞKAN TUNÇ SOYER NE CEVAP VERDİ?

Bizim açıklamalarımızdan sonra Büyükşehir belediye başkanı ne cevap verdi ne yaptı CHP’liler ne dediler? İlk önce çok ilginç arkadaşlar bu körfezdeki koku sorunu gündeme getirdikten, yüzme konusuyla ilgili açıklama yaptıktan sonra soluğu Gediz’de aldılar algı operasyonuna başladılar. Dediler ki İzmir körfezini Gediz kirletiyor. Siz basın mensuplarını alıp gittiler buna itirazımız yok sadece körfezi kirletenin Gediz olduğunu söylemek için oralara gerek yoktu çünkü bu doğru değil, körfezi Gediz kirletmiyor Gediz’in aktığı yer körfezin dışına akıyor körfezi kirletmesi mümkün değil ama algı operasyonuna devam ettiler, oyaldılar. Şimdi yavaş yavaş doğruyu bulmaya başladılar. Büyük kanal projesinin dördünü fazını dediğim gibi hızlandırmaya başladılar.

YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Diğer bir konu Başkan’ın geçen gün bir açıklaması var diyor ki ‘Körfezin kirliliğine sebep olan yağmur suyuyla kanalizasyonun aynı hatta olması’ e günaydın aylar, yıllar sonra bizim tespitimize geldi hani Gediz kirletiyordu, Gediz’e gittiniz eve doğru bir tane o doğrunun altında üç başlık var o üç başlıktan dolayı körfez kirleniyor. Çiğli’de bir toplantıda Başkan rakam vermiş kanal projesiyle ilgili şu kadar kilometre yapıldı yapılacak diye orada bir teknik hata var doğrusunu ben söyledim biraz önce İzmir’deki yağmur suyu ve kanalizasyonun ayrılması için 5 bin kilometre gerekli şu anda bunun yüzde on beşi civarında yapıldı. Yapılacak çok iş var.

CEMRE DÜŞECEK DEDİLER, İZMİR KÜME DÜŞTÜ

Bu döneme yetişir demeye başladı şimdi 3 yılı geçti dönem sonunda yüzeceğim diyor seçimden önce yüzemez bunu da hep birlikte göreceğiz diğer vaatler gibi bu vaadin de boş olduğu ortaya çıktı. Ne dedik biz Başkanın ilk yüz gününü eleştirirken ‘yüz gün aşk, çiçek, böcekle geçti laylaylom’ dedik. 6 ayını eleştirirken ne dedik başlık olarak neyi kullandık yerel seçimlerde cemreler düşecek diye birinci cemre düştü ikinci cemre düştü diye vaatleri vardı bu vaatlere atıfta bulunarak dedik ki ‘İzmir’e cemreler düşecek dediler İzmir yerel hizmetler yönünden küme düştü.’ Geldiğimiz nokta bu koku sorunu bu sene hat safha da arkadaşlar eskiden biz Mavişehir, Çiğli tarafı en çok etkileniyordu Güzelyalı şu anda İzmir’in her yerinde fevkalade büyük bir koku sorunu var. Cumhurbaşkanı yıllardır koku sorununa dikkat çekiyor. Biz 3 yıldır görevdeyken farkındalık oluşturmak için sorunlarla ilgili çok açıklamalar yaptık biz açıklamalarımıza devam edeceğiz ama lütfen doğruyu bulsunlar bir an önce büyük kanalı rehabilite etsinler bir an önce bu dereleri hızlı ama doğru yöntemle temizlesinler bilimsel yönden yanlış yöntemle yapıyorlar doğru yöntemi biz onlara anlatırız. Son zamanlarda açıkladıkları üzere kaplumbağa hızıyla değil hızlı bir şekilde yağmur suyuyla kanalizasyon hattını ayırsınlar. Her şey İzmir için.

İZMİR'İ ALLAH KORUSUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi açıdan zor durumda olduğu ve bu yüzden maaşları ödemeyecek duruma geldiği iddialarına yanıt veren Sürekli; “Yavaş yavaş her şeyi kabul ediyorlar koku problemini de kabul ettiler gerçek sebeplerini de ortaya koydular bizi teyit ettiler. Büyükşehir belediyesi finansal sıkıntıda bu şeye bağlamak istiyorlar tabi son zamanlarda dünyadaki genel konjekturel duruma Türkiye’ye yansımalarına kurmak istiyorlar bu doğru değil Türkiye’de bir sürü Büyükşehir var bir sürü belediye var ama İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer’in kötü yönetiminden dolayı finansal krize girdi. Bunun böyle olacağını biz söylemiştik her zaman dedik ki Seferihisar batık bir belediyeydi Başkan Seferihisar’ı iflas ettirmişti. Buraya da geldi Allah korusun İzmir’in akıbeti öyle olmasın dedik ama olmak üzere Allah korusun İzmir’i” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim