Kalp atışların hızlanır, bununla beraber hızla soluk almaya başlarsın. Ellerin ve ayakların ısınmaya başlar ve hafiften bir terleme eşlik eder. Bedenine dolan adrenalini kucaklarsın tutkuyla. Gözlerini kapatıp, bir anlığına ara verip zamanın akışına derin bir nefes çekersin. Tüm sesler yok olur o anda. Damarlarında heyecan dolaşmaya başlar coşkuyla. İşte o anda sen olursun, sadece sen ve hedefin.  Zaman geçtikçe hep o anı yaşamak istersin. O anı yaşamak ve senin gibi olanlarla paylaşmak. Seni en iyi onlar anlar, paylaşırsın rekabeti konuştuğun tek dil ile. Sonuçta kazanan ve kaybeden aynı karede bulur birbirini kucaklaşıp kutlarken. En uzak kıtadakiyle buluşturur, dostlukla buluşturur, hoşgörü, sevgi ve nezaketle buluşturur o güçlü köprü seni.

Sporun kazanımları saymakla bitmezken birkaç gündür tatsız olaylar silsilesi ile köprüler sallandı. Bu hoşgörü ortamına gölge düşmesine engel olan spor otoriteleri bir araya gelerek güçlü bir duruş sergilediler. 

Sporun her yönden gelişmesi ve iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu savunun biri olarak bu yönde atılan adımları da çok destekliyorum. Tabi bu gelişme ve iyileşme için çok erken yaşlara inmek, çocukluk döneminden fiziksel çalışmalar yapılması gerektiği gibi kültürel açıdan da hoşgörü ve dürüst rekabet tohumlarının da atılması gerekmektedir. 

Amerika’yı Keşfe Gerek Yok…

Geçen günlerdeki yazımda, uluslararası futbol kulüplerinin Türkiye yatırımlarının ve örnek alınası girişimlerinin ciddiyetine değinmiştim. Çok değerli hocam Doç. Dr. Hayri AYDOĞAN ile gerçekleştirdiğimiz bir sohbette oldukça faydalı bilgiler öğrendim.

Türkiye’de alt yapı çalışmaları başlatan bir diğer dev isim ise PSG Paris Saint-Germain Academy Türkiye oldu. Türkiye’de 20 Şehir hedefi bulunmakta.Şu an 16 lokasyonda 5 yılı aşkın bir süredir faaliyet göstermekte olan ve başta Paris Saint-Germain olmak üzere yerli yabancı birçok kulübe alt yapı desteği vermektedirler.

Öyle ki bünyelerinde kadın futbolculara yer vererek kadınlara güzel bir imkânı da sunmaktalar. 7 ay önce faaliyete geçen Paris Saint-Germain Academy Türkiye Trabzon yerleşkesi akademik danışmanı değerli hocam Doç. Dr. Hayri AYDOĞAN’ da bu hareketin öncülerindendir.

5 Mart 2022 de faaliyete geçen PSG Academy Türkiye Trabzon yerleşkesi kurucusu girişimci Emre Yurtsever önderliğinde kaliteli Akademik ve antrenör kadrosu ile antrenörden beslenme uzmanına, psikolojik danışman desteğinden İngilizce ve Röportaj Eğitimine kadar birçok alanda hizmet sunmaktadır. 7 ay gibi kısa bir sürede 70 i aşkın sporcuya ulaşan PSG Academy Türkiye Trabzon yerleşkesi geleceğin yıldızlarını yetiştirmeye Paris Saint-Germain antrenman metodolojisi ile devam etmektedir. 

Paris Saint-Germain Academy Türkiye Distribütörü Nihat Uğurlu’ya Türkiye’ye böyle bir imkânı kazandırdığı için teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

Amerika’yı yeniden keşfe gerek yok, elimizdekini şekillendirebilmek de büyük meziyet. Böylesi gelişmiş çalışmaları örnek almak, desteklemek ve katılımın artmasını sağlamak bize düşen görevlerden bir parçası. 

Tohumlar…

Fiziksel sportif özelliklerin gelişebilmesi için çocukluk döneminden başlanması gerektiği gibi, olumlu davranışsal özelliklerin de erken yaşlarda aşılanması gerekmektedir. Bu şekilde verimli çalışmalar yapan kulüpler varken mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Aile kurumlarına biraz iş düşmektedir. Bir süre sonra modası geçecek teknolojik hediyeler yerine, unutulmaz anılar bırakan spor hayatı hediye edelim. Fırsatları değerlendirelim. Çocuklarımız köprüden gururlarıyla yürüsünler.

Sporla Kalın…