Ali ÇATALBAŞ / ABD ve Avrupa Birliği ile ilgili vize sorunu yaşanıyor. Türkiye'den Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmek isteyen ve vize başvurusunda bulunanların 1 seneden fazla beklemesi gerekiyor. İzmir’de vize veren özel firmalarda yaptığımız araştırmalarda sorunun daha derin olduğuna ulaşıldı. Vize kuyruklarında bekleyen onlarca insan sorunun çözümü için yetkililerden yardım istedi.


İzmir’de özel bir turizm acentesi önünde bekleyen vatandaş; ‘’ İstanbul’dan İzmir’e vize alabilmek için geldik. Oğlum Polonya’ya gidecek ancak İstanbul’daki sistemde yoğunluk nedeni ile sıra alamadık. İzmir’de sıra bularak özel aracımızla İzmir’e geldik. Şu an kuyrukta beklemedeyiz. İnsanlar Avrupa’da öğrenim görebilmek için onlarca belge hazırlıyor. Ayrıca banka hesaplarında en az 80 bin lira para olması isteniyor. Belgeler için firmaya 13 euro ve aracılık işlemleri için 100 dolar ödedik. Zaman kaybımız paradan daha fazladır. 15-20 gündür vize için sıra bekliyoruz. Erasmus eğitimi için bu kadar uzun süre beklemek Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor.’’ dedi.


ACENTA FİRMALARI SORUN DIŞ ÜLKELER
Acente firması yetkilileri ise konu hakkında; ‘’ Amerika kendi istekleri doğrultusunda 2023 ve 2024 yıllarına kadar vizede bekletiyor. Avrupa’da eskisi kadar kolay vize vermiyor. Almanya vizesi için sekiz haftaya kadar bekleyen müşterilerimiz var. Şu an için en kolay vize veren ülke Yunanistan’dır. Yunanistan ise günlük vize veriyor. Avrupa Birliği ülkeleri bir aydan uzun süre vize için bekletiyor. Müşterilerini kandıran ticarethaneler vizeniz bir haftada bitecek diyerek insanlardan para alıyor. Ancak vize işlemlerini bir aydan uzun süre oyalayarak vatandaşları tuzağa düşürüyor. Amerika ve Avrupa’da vize yoğunluğunun sebebi Türklerin eskisinden fazla seyahat etmesidir. Avrupa bu kadar yoğun ziyaretçi akışını olumlu karşılamıyor. Bu sebeple yavaşlatma yaparak bizi zor duruma sokuyor. Ayrıca Avrupa’da yaşanan havalimanında eleman eksikliği de yavaşlatma yapılarak örtbas edilmeye çalışılıyor. Ancak Türk vatandaşlarına pasaport henüz iade edilmediği/vize verilmediği için, uçak biletlerinden de zarar ederek sorunlarına sorun ekletiyor.’’ açıklamasında bulundu. 


TURLARDA İPTALLER ARTTI
Özellikle yurt dışına tur düzenleyen (outgoing) acentelerinin, son üç yıldır dünyayı etkisi altına alan ve seyahatleri durma noktasına getiren pandemi döneminde yaşadıkları büyük mağduriyetin ardından bir de vize sorunu ile karşı karşıya kaldığını ifade eden acente yetkilisi; ‘’ Seyahat acentelerimizin ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyen bu sorun, turlarda iptallere kadar varan sonuçlar yaratmaktadır. Pandemi süreci sonrasında tüm dünyada artan seyahat eğilimi vize başvurularına da yansıyarak yığılmalara yol açmakla birlikte vize başvurularına yanıt sürelerinin 10 haftayı bulan sürelere ulaşması ve vize başvurularındaki kabul oranlarının büyük düşüş göstermesi önemli bir sorun teşkil etmektedir.’’ dedi.


ABD’DEN VİZE AÇIKLAMASI 
ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Julie Eadeh, vize talepleri ve randevuları ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Eadeh, ABD’nin Türkiye’den gelen ziyaretçileri memnuniyetle karşıladığı ve Türkiye’den ABD’ye yönelik yolcu sayısının her yıl artış göstermesinden mutluluk duyulduğunu belirtti. Vize taleplerini karşılamak için yoğun çalışma içinde olduklarını kaydeden Eadeh, "ABD’nin Türkiye’deki diplomatik misyonu, esasen bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla vize işlemi yürütmektedir. Ne yazık ki, pandemiden kaynaklanan yığılma ve son aylarda artan seyahat talepleri, vize randevusu için bekleme süresinin arzu ettiğimizden daha uzun sürmesine neden olmaktadır.” dedi.


TÜRKİYE’DEN SERT TEPKİ
Mevlüt Çavuşoğlu; Türk vatandaşlarının Schengen ve ABD vizelerinde yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Çavuşoğlu, “ABD ve bazı batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya veriyor, bu planlı. Kasıt görüyoruz” tepkisini gösterdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, son dönemde Avrupa Birliği ve ABD’nin Türk vatandaşlarına vizede sorun çıkarmasına yönelik, “Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. Eylül başında batı ülkelerin büyükelçilerini arkadaşlarımız bakanlığa çağıracak ve gerekli uyarıları yapacaklar. Bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim