Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak konuk oldu. Programda ülkede gıda sorunu ve çözümü ele alındı.


TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak; ‘’ Uzun yıllardır gıda sorunu ülkemizde başladı. Çiftçiler için toprak analizi yapılması gereklidir. Çiftçilerin topraklarına uygun analizlere bakarak verimli şekilde toprağını kullanması gereklidir. Tarım arazilerini verimsizlik nedeni ile terk eden çiftçiler gıda krizini başlatıyor. Artık ülke dışından arazi alarak tarım yapılmaya çalışılıyor. Bu da çiftçilerin arazilerini satmasına neden oluyor. ‘’ dedi.


‘’ASGARİ ÜCRETE ZAM GELMELİ’’
‘’Lojistik ve alt yapı hazırlanarak katma değerli tarım ürünleri satarak ülkemizin değerini arttırmalıyız. Çoğu insan artık yoksulluk çekiyor. Asgari ücrete en kısa zamanda zam gelmesi gereklidir. Alım gücü her ay düşen halktan üretim beklenemez. Dört kişilik aile asgari ücret alsa bile fakir durumda. Yurttaşlar sıkıntı içinde iken devletin ayakta kalması düşünülemez. Alınan vergilerin düşürülerek halkın geçimi rahatlatılmalıdır. Çocuklar artık iyi beslenemez duruma geldi.’’ dedi. 

''GIDAYA ZAM GELECEK''

Asgari ücret artışı sonrası gıda artışlarına değinen Toprak; '' Asgari ücrete zam geldiği zaman gıdaya da zam gelmeyecek diyemem. Çünkü mevsim koşulları nedeniyle de artış olabilir. Ancak çetin bir kış olacak bu yıl. Asgari ücret artmasa da gıda enflasyonu yine yükselecektir.'' dedi. 

GIDA VE İÇECEK İMALAT SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI

''Kırklareli Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin ortak çalışması ile gıda üzerine çalıştay hazırladılar. Gıda güvencesi için dijitaleşmenin önemi üzerine çalışıldı. Bu üç üniversite gıda ve içecek üzerine teknolojiyi kullanma konusunda projeler hazırlıyor. Biz de bu projelere desteklerimizi ileterek çalıştaya katıldık.'' dedi. 

Editör: TE Bilişim