Teknoloji çağında başarıya giden en kestirme yolun yazılımdan gittiğini düşünen beyinleri aynı çatı altında buluşturan TÜYAFED, Türkiye’nin yazılım sektöründe hak ettiği yere gelebilmesi için kolları sıvadı. Son Mühür Tv’de Gün Başlıyor programına konuk olan Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Başkanı Mustafa Çalış; elektrik, su gibi yazılım da zorunlu bir ihtiyaç. İğneden ipliğe kadar her konu yazılımdan geçiyor. Federasyon olarak bunun bilinci içindeyiz’’ mesajı verdi.
İşte Mustafa Çalış’ın mesajlarından satır başları…
EĞİTİM VE İHRACAT
İki konunun öneminin farkındayız, eğitim ve ihracat. Bunlara çok önem veriyoruz. Temel arzumuz devlet ve STK’lar arasında uyumu sağlamak. Emin adımlarla gidiyoruz. Genç TÜYOFED’le beraber Kod Bankası projemiz var. Burada amacımız şu. Türkiye’deki üniversite gençlerini bir araya getirerek portal oluşturuyoruz. Amacımız, Hakkari’deki, Bingöl’deki, Van’daki, Ankara’daki, İstanbul’daki, doğudan batıya kadar bütün yazılımcıları bir portalda buluşturmak ve ardından Avrupa’daki yazılımcıları da bu portala dahil etmek. Herkesin eşit bir şekilde yazılımı öğrenmesini sağlamak istiyoruz. 
BURADAN MÜJDE VERMEK İSTİYORUM
Buradan ilk defa bir müjdeyi de vermek istiyorum. 2023’ün ilk çeyreğinde bütün yazılımcıları ve start-upları biraya getireceğiz ve il il derneklerle, iş insanlarıyla, sanayicilerimizle gençleri buluşturacağız. Türkiye’de binlerce Start-Upımız var, 2023’ün Nisan ayında dev bir zirve gerçekleştireceğiz. Otomasyondan tutun da sağlık sektörüne kadar ürün geliştiren binlerce gencimiz var. Kayda geçmiş 22 bin şirketimiz var. Bunların yüzde 90’ı ihracat gerçekleştirmiyor. İthalata bağlı olmayan tek sektörüz. 


AVRUPA TÜYAFED’İ KURDUK
Türkiye’de 10’a yakın üniversiteyle iş birliği içindeyiz. Avrupa TÜYAFED’i kurduk. Yurt dışındaki üniversitelerle protokol aşamasındayız. Yazılım mühendisi sayımız az, bilgisayar mühendisimiz daha çok. Bir ekmek alıyorsunuz kaç gram olduğunu, içinde kaç kalori olması gerektiğini belirten odalarımız var. Bizim sektörde bu yok. Yazılımcılar, girişimciler maalesef klimacıların, fotokopicilerin, medikalcilerin altında yer alıyor. Burada garip bir durum var. 
41 ÜLKEYLE SÖZLEŞME İMZALADIK
Uluslararası 1450 tane şirketle irtibat kurduk, 41 ülkeyle sözleşme imzaladık. 41 ülkenin 50 bini aşkın üyesi ihracata açık durumda. İhracat kataloğumuz çıkıyor. İrili ufaklı bütün firmaları bu kataloğa almak istiyoruz. Osmanlı döneminden beri teknoloji konusunda geriden gelmişiz. Pandemiden sonra durum değişti. Ülkeleri ayrıştıran en önemli unsur, yazılımdır. 
BEYAZ YAKALI GENÇLERİMİZİ KAPTIRDIK
Ne yazık ki Avrupa’ya 50 binden fazla beyaz yakalı gencimizi kaptırdık. Türkiye böyle devam ederse, cumhuriyetin 100’üncü yılına giderken, gençlerimizin yaşlı Avrupa2ya doğru gittiğini görüyoruz. Milli bekamız varken, bu kadar devletimiz teknolojiye yatırım yapmışken, gençlerimizin de iyi karar vermesi gerekir. Ezberleri bozmaya geldik. İlk 10 ekonomi arasına girmenin tek yolu yazılımdan geçiyor, bu sektörden pay alması gerekiyor. 
BUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ
2021 ‘de 4 milyar dolar yazılım ihracatı geliştirdi. Bu genleri elimizde tutabilirsek, kanayan yaramızı durdurabiliriz. Dengesiz giden bir durum var. Bunu çözmeye çalışıyoruz. 
İZMİR BİLİŞİM DERNEĞİ DE
İzmir Bilişim Derneği de federasyona üye olmak için karar aldı. Bizim tüzüğümüz futbol federasyonuna benziyor. Çatı kurumu olduğumuz için bu kadar hızlı örgütlenebiliyoruz. 
GÜVENLİK AÇIĞI VAR
Türkiye’de yazılımların yüzde 80’i yabancı menşeli. Bu da güvenlik açığı oluşturuyor. Elektrik ya da suda kullanılan yazılımlar yabancı kökenli. İstedikleri anda bir düğmeye basarak elektriğimiz de suyumuza da kesebilirler. 
Ücretsiz herkesin İngilizce öğrenmesi için proje başlatıyoruz. Buradan da duyurmuş olayım. 

Editör: TE Bilişim