İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu ‘’ Her İşin Başı Sağlık ‘’ programına bu hafta Mikrobiyoloji uzmanı İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Uz. Dr. Yüce Ayhan konuk oldu. Her salı saat 11.00'de olduğu gibi bu hafta da gündemde dikkat çeken bir konuya parmak basarak koronavirüste aşı çalışmaları ele alındı.


Koronavirüs aşısından bahseden Uz. Dr. Yüce Ayhan; ‘’ Aşı şu şekilde anlatılabilir; Kaledeki muhafız alayının düşman kaleye saldırmadan önce yaptığı tatbikattır. Yani aynı özelliklere sahip ve aynı uyaranlara sahip maddenin vücutta mekanizmaları harekete geçirerek enfeksiyona neden olmadan uyaran bir maddedir.’’ açıklamasında bulundu.


Aşı aşamalarını aktaran Uz. Dr. Yüce Ayhan; ‘’ Aşı yapılmadan önce canlı hücreler üzerinde deneysel kaplarda ön bilgi elde edilerek faz çalışmalarına başlanır. Faz-1 çalışmasında 100 kişilik bir insan topluluğundaki sonuçları aldıktan sonra Faz-2 çalışmasına geçilir. Faz-2 çalışmasında ise plesibo ve aşı olanlar araştırılıyor. Faz-3 çalışmasına geçişte ise plesibo ile aşı olanlar arasındaki farkı binlerce insanda denenerek sonuçlar kayıt altına alarak gerçekçi veriler elde ediliyor. Faz-4'te ise yan etkiler hesaplanarak kanıtlar toplanır. Süreç olarak aşılar yaklaşık 4-5 yıl süren bir çalışmanın ürünleridir.’’ açıklamasında bulundu. 


İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak; ‘’ İki buçuk yıllık korona süreci içerisinde dönem olarak ikiye ayırırsak ilk dokuz aylık dönem aşı olmayan süreç olarak geçer. Kısa orta ve uzun vadede bilinmezlik olan bir dönemdi. İlk dönemdeki ölümlere baktığımız zaman yoğun bakım ihtiyacı gözler önüne serildi. Dünyada yüksek ölüm oranlarına ve hasta artışları gözlendi. Ayrıca hasta olup sağlıklı olarak atlatanlardan kaynaklı toplum bağışıklığı arttı. ‘’ açıklamasında bulundu.

VAKA ARTIŞLARI SİNYAL VERİYOR
Süleyman Kaynak; ‘’ Aşıların bağışıklık açısından etkisini yitirmeye başladı ayrıca hükümet tarafından maske kaldırıldığı için vaka artışları yukarı yönlü artmaya başladı. Maskenin kaldırılması büyük bir hataydı. Aşının hızlı bir şekilde devreye sokulması gereklidir. Maskeleri çıkarmamalarını ve aşı dozlarını tamamlamalarını herkese aktardık. ‘’ dedi. 
Uz. Dr. Yüce Ayhan; ‘’ Aşıdan dolayı getirdiğiniz baskıdan kurtulmak için virüs, aşıdan kurtulmak için yeni varyantlar geliştirdi. Koronavirüs açısından baktığımız zaman yeni varyantlar aşıdan kaçmaya programlılar.’’ dedi.
Aşı olduğu için hayata tutunan çok fazla insan olduğunu aktaran Yüce Ayhan; ‘’ Milyonlarca insan şu an kullanılan aşılar sayesinde hayata tutundu. Aşı sayesinde zor atlatan kişiler aşı olmasa ve nefes problemleri de varsa hayatını kaybedebilirdi.’’ dedi.

KALP KRİZİ RİSKİ AYNI 
Aşının kalp krizini tetiklediği iddiası hakkında konuşan Ayhan ‘’ Bu konu hakkında belli bir çalışma gerekli eğer kanıta dayalı bir bilgi yoksa bu doğru denilemez. Aşı olamamış insanlar ile aşı olmuş kalp rahatsızlığı olan insanlar karşılaştırılarak veriler istatistik olarak açıklanmalıdır.’’ dedi.
Süleyman Kaynak; ’’ Kalp krizi hakkında yurt dışında yapılan çalışmada aşı olanların normal hayattaki gibi aynı riskte kalp hastalığına yakalandığını ancak hem korona olup hem de kalp hastalığı olanların risk durumu daha yüksek çıkmıştır.’’ dedi.

MİYOKARDİT VAKA SAYISI DÜŞÜK SEVİYEDE
Yüce Ayhan; ‘’ 5-11 yaş grubunda aşıya bağlı olarak 18 milyon kişide 20 tane miyokardit vakası saptanmıştır. 12-15 yaş grubunda milyon dozda 70 kişide saptanmış. Yani aşının kalbe etkisi çok düşük oranlarda tespit edilmiş.’’ açıklamasında bulundu.
Süleyman Kaynak; ‘’ Hayatın içerinde o kadar çok risk vardır ki aşıdaki risk çok düşük kalır. Yoldan karşı karşıya geçerken araba çarpma olasılığı aşıdan kaynaklı zarardan daha yüksektir.’’ dedi.

AŞI KARŞITLARI VE HASTALIK YAYILIMI
Aşı karşıtları hakkında konuşan Mikrobiyoloji uzmanı İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Uz. Dr. Yüce Ayhan; ‘’ Anne Tetanoz aşısı olmadığı zaman bebeği tetanoz olabiliyor. Kuduz aşısı içinde aynı durum söz konusudur. Aşı karşıtları ilerde bunun sonuçlarını göreceklerdir.’’ açıklamasında bulundu.

Süleyman Kaynak; ‘’ Pandemi dediğimiz zaman ülkeler arası bir hastalık aklımıza geliyor. Eğer bir aşı çalışması yapılacak ise bu tüm ülkelerde aynı anda ve aynı oranda yapılması gereklidir. Pandeminin ortadan kalkması için bu çok önemlidir. Çünkü aşı olmayan ülkelerde virüs daha çok yayılım gösterir. Pandemi etkisini kaybetmez.’’ açıklamasında bulundu.
‘’Hızlı yayılım gösterecek hastalıklarda bölgesel değil global çalışma yapılması gereklidir. Sınır geçişlerinde testler ve güvenlikler artması gerekirken pasaportsuz girişler hükümet tarafından başlatıldı. Olumsuz sonuçları olarak vakalar daha da artış gösterecektir.’’ dedi.


AŞI İÇERİĞİNDE ALERJEN MADDE YOKTUR
Yüce Ayhan; ‘’CDC tarafından yayınlanan açıklamada aşıda herhangi bir doku yoktur. Komponent ve gıdasal protein yoktur. Tıpalarda lateks kullanılmamaktadır.’’ açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim