Ali Çatalbaş/ Sinema salonu işletmecileri ‘Güle Güle Sana’ şarkısı ve ‘Beyazperdeden uğurladıklarımız’ ibaresiyle yayınladığı videoyla Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Şahan Gökbakar’a tepki gösterdi. Erdoğan, Yılmaz ve Gökbakar’ın filmlerinin 2022 - 2023 sinema mevsiminde beyazperdede olmayacak olması, sinema salonu sahipleri tarafından büyük bir eksiklik olarak değerlendiriliyor. Bu konu hakkında İzmir'de sinema sahibi Efe Sökmen ile röportaj gerçekleştirdik.


İzmir Batı sineması işletmecisi Efe Sökmen; ‘’ Batı sineması 1994 yılından beri var. 50-55 yıllık bir maziye sahibiz. Bornova bölgesinde dedemden beri sinema sektörüne devam ediyoruz. İzmir bölgesinde nadir yerlerden biriyiz diyebilirim. Hem sinema hem de yiyecek-içecek sektöründe çalışmaktayız. Eskiden sinemamız tahta sandalyeler üzerinde iken şu an tam otomatik sistemlerde özel koltuklara sahiptir.’’ dedi.


‘’SİNEMA SEKTÖRÜ EKONOMİK DAR BOĞAZDA’’
Efe Sökmen; ‘’Sezonumuz henüz başlamamasına rağmen zorluklar yaşıyoruz. Vergiler ve elektrik giderleri en önemli giderlerimizdir. 40 liralık sinema biletinde bize düşen 2 liradır. Sinema şirketlerine 21 lira ödeme yapıyoruz. Ayrıca bilgisayar programına da düzenli ödememiz var. Belediye vergileri de dahil olmak üzere bizim cebimize az bir para kalıyor. Sezon ekim ayında açıldığında düzeleceğimize inanıyorum. İzmir halkı sinemayı seven bir topluluktur. Ancak onlarda ekonomik sebeplerden ötürü bu zevklerini kısıtladı. Sinemaya mısır sokmaya ve içecek getirmeye çalışan insanlar çoğaldı. Bizim asıl kazancımız mısır ve yan ürünlerden oluyor.’’ açıklamasından bulundu.


AVRUPA SİNEMASINDA DURUM ÇOK FARKLI 
Geçen hafta Paris’te olduğundan bahseden Sökmen; ‘’ Avrupa’da sinema salonları tıklım tıklım durumdaydı. İzleyiciler kıyafetlerine özenerek sinemaya gidiyor. Hükümet de vergi alımında çok dikkatli davranıyor. Alınan her ürünün fişi kesiliyor. Çünkü vergi dilimleri çok düşük durumda. İnsanların vergi kaçırma gibi derdi yok. Her sokakta sanata dair izler vardı. Türkiye’de bu şekil kendini geliştirmelidir. Vergilerle sinema sektörünü küçültmeye gitmemelidir. Pandemi döneminde zaten 18 ay kapanan nadir sektörlerden biridir sinema.’’ açıklamasında bulundu.


‘’RECEP İVEDİK BİZİ AYAKTA TUTUYORDU’’
Son zamanlarda sinema filmlerinin dijitale geçişini değerlendiren Sökmen; ‘’Sinema Yatırımcıları Derneği bizim için yeterli değildir. Yeni dernekler ve aktif toplulukların olması gerekir. Sinemaya ilgi tamamen film ile ilgilidir. Mesela ‘’ Bergen ’’ filmi çıktığı zaman dolu dolu geçti. Çünkü film kendini satıyordu. Sinema sektörünü ilgi çeken yapımlar ayakta tutar. Örneğin Recep İvedik 7 çekiliyor. Ancak Şahan Gökbakar filmi için dijital platformlar ile anlaşarak internete verecek. Bu bizim için şok etkisi yarattı. Çünkü Recep İvedik bizi ayakta tutan bir filmdi. Ancak onu da kaybettik.’’ dedi.


‘’DİJİTAL PLATFORMLAR BİZİ SARSAR AMA YIKAMAZ’’
‘’Bizi ayakta tutan filmler teker teker internete satılıyor. Bunun olumsuz taraflarını hissediyoruz. Ancak sinema çok eskiden beri var olan bir sanattır. Ben Ege Üniversitesi sinema bölümü mezunuyum. Sinema tarihi 1800’lere kadar geri giden bir sanattır. Hemen yok olacak bitecek bir sanat asla değildir. Taban sanat sinema ise dijitaller piramit üçgenin başıdır.’’ dedi.


‘’ORGANİZE İŞLER FİLMİ SİNEMADAN DİJİTALE GEÇTİ’’
Organize İşler Sazan Sarmalı filmi hakkında konuşan Sökmen; ‘’ İlk önce sinemalarda yayınladık ardından dijitale geçince izleyiciyi kaybettik. İnsanlar ekonomik olduğu için dijitale geçiyor. Ancak sinemanın patlamış mısırı ve ortamı ev ile aynı tadı veremez. İlerleyen yıllarda izleyici bunu anlayıp geri dönecektir.’’ açıklamasında bulundu. 

BONUS : BATI SİNEMASI MASKOTU (POPCORN)

Editör: TE Bilişim