Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı’na ilişkin 2019-2020 yılı raporlarında, kapatılarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne taşınan kamu hastanelerindeki eşyanın hurdaya ayrılmasına ilişkin usulsüzlükler yer aldı. Buna göre, üretim yılı 2016 ve 2017 olan bilgisayar, televizyon gibi dayanıklı eşya 2019’da “hurdaya” ayrıldı. Raporda 2-3 yıllık bilgisayarlar için “kullanım sonucu yıpranmış ve hurdalaşmış” denildiği belirtildi. 

Sayıştay’ın 2019 yılı raporunda, kapatılan hastanelerdeki bazı cihazlara, kullanılabilir durumda olduklarına ilişkin teknik raporlar hazırlanmadan “hurda” denildiği, teknik raporlarının da “belge eksikliğini” gidermek amacıyla sonradan hazırlandığı belirtildi.

Bazı cihazların ise hiçbir teknik rapor hazırlanmadan hurdaya ayrıldığı kaydedildi.

Raporda “Hurda işlemlerinin kayıp ve çalıntı riskini ortadan kaldıracak, tam ve doğru bir raporlama sistemiyle takibi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Raporda, hurdaya ayrılmada yaşanan bu sorunun “plansızlıktan” kaynaklandığı da vurgulanarak “Sorunların birçoğunun, taşınan hastanelerdeki tasfiye süreçlerine ilişkin prosedürlerin belirlenmemiş olması, taşınma iş ve işlemlerinin önceden iyi planlanmamış olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir” yorumuna yer verildi. Raporda kamu kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine de dikkat çekildi. 

BBVA, Garanti Bankası'nın halihazırda yüzde 49,85'ine sahip.

İspanyol banka, bu hisseler için şimdiye kadar toplam 7 milyar dolar ödemişti.

BBVA'nın bu hafta attığı adım ise Garanti Bankası'nın diğer yarısına, daha önce harcadığının yarısına denk gelen bir parayla sahip olabileceğini gösteriyor.

Bu da Türk Lirası'nın sürekli değer kaybettiği bu dönemde, yabancı şirketlerin çok ucuz fiyatlara Türk şirketlere sahip olabileceği endişesini ortaya çıkarıyor.

'Türkiye varlık almak için cazip bir ülke'

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, TL'deki değer kaybıyla Türkiye'deki varlıkları güçlü olan şirketlerin dünyadaki muadillerine göre çok daha ucuz bir konuma geldiğini söylüyor.

Arzova bu durumu, "Türkiye yatırım yapmak için değil ama varlık almak için cazip bir ülke" diyerek özetliyor.

Bu yüzden Arzova'ya göre BBVA'nın bu hamlesini bir yatırım olarak değil, daha çok bir "servet değişimi" olarak değerlendirmek daha doğru.

Arzova, "Yüzde 50,15'i halka açık olan bir şirketin tamamen yabancı bir şirketin kontrolü altına geçebilecek olması aslında ülke varlığının bir satışı gibi, en azından keşke daha yüksek fiyata satılabilseydi" yorumunu yapıyor.

Bütün hisseleri satın alması gerek

Garanti Bankası'nın yüzde 50,15'i halka açık.

BBVA, elinde olmayan bu payları toplamak için Garanti Bankası hissesinin Cuma günkü kapanış fiyatından yüzde 15 daha yüksek bir fiyat teklif etti.

Bu da hisse başına 12,20 TL anlamına geliyor.

BBVA, ilk olarak 2010 yılında Garanti Bankası'nın yüzde 25 hissesini satın aldı.

2014 yılında ise Doğuş Holding yüzde 14,89 hissesini pay başına 8,79 TL'den BBVA'ya sattı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hakkı Öztürk'ün Twitter'da dikkat çektiği üzere bu hisse başına yaklaşık 4 dolara tekabül ediyordu.

BBVA, Şubat 2017'de ise Doğuş Holding'in elinde kalan %9,95 pay için hisse başına yaklaşık 2,2 dolar ödedi.

Şu an ise kalan paylar için yatırımcılara yaklaşık 1,2 dolar üzerinden çağrı yapıyor.

BBVA'nın Garanti Bankası'nın tamamına sahip olabilmesi için bütün hisseleri piyasadan toplaması gerek.

Eğer bunu gerçekleştirebilirse şirketin geleceği için nasıl bir planı olduğu henüz bilinmiyor.

'Dünyanın kalanında kârlılıklar çok düşük'

Prof. Dr. Burak Arzova, ucuzlaması dolayısıyla Garanti Bankası'nı satın almak adına BBVA için uygun bir zaman olduğunu aktarıyor.

BBVA'nın bu hamlesini tamamen ticari bir karar olarak değerlendiren Arzova, "Avrupa'nın ve dünyanın kalanında kârlılıklar çok düşük. Türkiye pazarında ne olursa olsun borsa özelinde kârlılıktan bahsedebiliyoruz" diyor.

'Borsanın geleceği açısından sevinilecek bir durum değil'

Arzova'ya göre Garanti Bankası'nın kontrolünün BBVA'ya geçmesi ihtimali, Borsa İstanbul'un geleceği için olumsuz bir durum:

"Bundan sonraki adımlarının ne olacağını bilemiyoruz. Borsa açısından uzun vadeli sevinilecek bir durum değil. Şu anda endeksi en çok hareket ettirebilen şirketlerden birisi Garanti. Belki ileride endeksten kalkabilir. Ya da BBVA, varlığın büyük bir kısmını topladıktan sonra Garanti Bankası'nı başka bir yatırımcıya satabilir."

Yatırım danışmanlık şirketi Sparta

Editör: TE Bilişim