Balamir Yıldız'ın hazırlayıp sunduğu 'Yol Saati' programının konuğu gazeteci Deniz Zeyrek oldu. Radyo Ege'nin çarşamba saat 09.00'daki programında gündemdeki asbest tartışmalarıyla tüm gözlerin çevrildiği Nae Sao Paulo gemisi oldu.

Gazeteci Deniz Zeyrek; ''Asbestli gemiler daha önce de söküldü. Gemi büyüdükçe kullanılan asbest maddesi miktarı da büyüyor. Asbest maddesi lifli bir maddedir. Doğada da bağımsız olarak kullanılan bir maddedir. Türkiye'de 400'ün üzerindeki köy asbestli toprak yüzünden risk altındadır. Hacettepe üniversitesi'nin göğüs hastalıkları bölümünün hazırladığı raporlarına baktım. Türkiye'de akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri nedenlerin başında asbest geliyordur. Asbestin olduğu yerlerde insanlar solunum yoluyla akciğer zarı kanserine yakalanıyor.'' dedi.

GEMİDEN KAZANILAN PARA HALK SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ OLAMAZ

''20 ton asbesti ülke topraklarına sokarsak önlem alınsa bile ülkeye zararı çok fazladır.Bu şirketin kazanacağı para, ülkedeki insanların asbestten dolayı alacağı zararın maliyetini karşılayamaz. Çevre Bakanlığı önlemleri aldık açıklaması yaptı ancak bakanlık para için bunun sökülmesine müsade etti. Devleti yönetenler para söz konusu olduğu zaman her işe girebiliyor. İngilizlerin çöpünü bile devlet bu topraklara sokuyor. Aliağa'da geminin söküldüğü yere yakın yaşayan insanların günahı yok.'' dedi.

ASBESTİN ZARARLI OLDUĞU DÜNYACA BİLİNİYOR

''Asbestin insan sağlığına zarar verdiği dünya çapında bilinen bir gerçektir.Sağlık Bakanlığı'nın sayfasında asbest konusunda bilgi paylaşmış, ben de o sayfadan öğrenerek bu açıklamayı gerçekleştirdim. Çevre Bakanlığı bu bilgileri biliyor. İki kurum arasında bu derece fark olması imkansızdır.'' açıklamasında bulundu.

Zeyrek, ''Ülkenin geleceği yerine parayı düşünen bir iktidara sahibiz. Bu gibi zararlı çalışmalar yerine aşı yapsalardı. Uğur Şahin'in şirketi bulunduğu şehre 1.5 milyar euro kazandırmış. Bunun gibi yararlı çalışmalar varken, para kazanmak için insan sağlığına zararlı çalışmalara girişen bir iktidara sahibiz.'' dedi.

Editör: TE Bilişim