Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün Tüm Yerel Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ömer Eşki konuk oldu. Programda banka promosyonları ve emekçi hakları ele alındı. 


Banka promosyonları hakkında konuşan Ömer Eşki; ‘’ Bankaların paradan para kazanma oranı arttığı için emekçiler de haklarını bankadan istedi. Biz de emekçilerin pastadan pay almaları için elimizden geleni yapıyoruz. Bazı memur promosyonlarının emekli promosyonlarına göre düşük kalması sorun yarattı. Ancak memurların maaşları iki gün erken bankaya yatarken emeklilerin maaşları on gün önce yatıyor. Bu sebeple bankanın para kazanması az oluyor. Bu sebeple gündemimizin çoğu promosyonlar oldu. Başlıca sorun promosyonların eşit şekilde dağıtılmamasıdır. Bazı memurlara fazla promosyonlar verilirken bazılarına az oranda verilmesi sorunun başlıca nedenidir.’’ dedi.


‘’TOPLU SÖZLEŞMELERDE SAYIŞTAY ZİMMETLERİ VAR’’
‘’Toplu sözleşmelerdeki Sayıştay zimmetlerinin asıl nedeni sendika yasası olmamasıdır. Yasanın çıkarılması elzemdir.  Türkiye’de emek mücadelesinin baskılanma sorunu var. Zengin olanlar zenginliğine zenginlik katarken, işçi sınıfı ucuz et kuyruğuna giriyor. Emek sömürüsünün bir parçası da Sayıştay zimmetidir. Birçok belediye de emekliliği gelmesine rağmen emekli ikramiyesine el konuyor. Bunun sebebi ise sözleşmelerde üst sınırın aşılmasıdır. Yoğun bir mücadele içerisinde zimmetlere af çıkarılması adına çabamız var. Çoğu partiye ziyarette bulunarak af adına çalışmalar yaptık. Torba yasaya kanun ekletilmesi noktasına kadar geldik. Affın çıkacağına inanıyoruz. Eğer af sorunu çözülürse 120 bin memur bundan faydalanacaktır.’’ açıklamasında bulundu.


‘’BÜYÜK KENTLERDE MEMURLAR GEÇİNEMİYOR’’
‘’Aynı şehrin içerinde iki farklı zabıtanın ücretleri bile farklılık gösteriyor. Memurların sosyal dengesi sağlanmalıdır. Büyük kentlerde kiraların artması sebebiyle çoğu insanlar köye geri dönmek durumunda kalıyor. Sosyal eşitlik bakımından Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde denge sağlanmalıdır. Büyük şehirlerde görevli memurlara bazı ödeneklerde pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor.’’ dedi.

SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇİŞİ

''1 Ocaktan itibaren sözleşmeli memurlar da kadroya alınacaktır. Geçen sefer açılan kadroda da aynı sistem yapılmıştı. Kanun bir sene içinde geçene kadar sözleşmeli memurların kadroya geçişi tamamlanacaktır.'' dedi.

Editör: TE Bilişim