Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programına bugün Birlik Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Dr. Murat Kalaycıoğlu konuk oldu. Programda aile hekimliği sistemi hakkında konuşularak sorunlar dile getirildi.


Dr. Murat Kalaycıoğlu; ‘’ Aile hakimliği ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Sebebi ise tüm hekim bilgilerinin tek doktora yüklenilmemesi açısında ortaya çıkmıştır. Tüm dünyada da koruyucu hekimlik ve diğer branşlara yönlendirme amacıyla ortaya çıkmıştır. Aile hekimlerine uğramadan diğer branşlara sevk olunamaz. Ancak sevk olayını bitirmek için farklı branşlara yönlendirme yapılmıştır. Pilot bölgelerde denenen uygulama tam olarak hayata geçirilmedi.’’ dedi.


‘’MESAİ SAATLERİ SOSYAL HAYATIMIZI BİTİRDİ’’
‘’Koruyucu hekimlik açısından zaman ve zamanı verimli kullanmaya ihtiyacımız var. Sosyal hayatı olan insanlarız haftalık mesai saatleri sebebiyle zor durumda kaldık. Hayatımız kilitlendi. 12 saatten fazla mesai yaptırıldık. Amacından tamamen şaşmış bir hale getirildi.’’ dedi.


AVRUPA’DA SAĞLIK SİSTEMİ
Avrupa’da sağlık sistemi farklı işliyor. Arkadaşım diz ağrısı için randevuyu pazartesi arayarak perşembe gününe randevu aldı. Yani erkenden işlemleri halledilerek ortopediye sevk edildi. Biz de ise fazladan hasta verildiği için ilgilenememe durumu oluşuyor. Doktorların çoğu bu sebeple yurt dışına kaçıyor.’’ dedi.  

''AİLE HEKİMLİĞİ ODAMA BİN LİRA KİRA ÖDÜYORUM''

''Aile Hekimi olarak bize her türlü iş yükü yüklendi. Aile Hekimleri olarak kira parası ödüyoruz. Ben aile hekimi odama bin lira para ödemesi veriyorum. Bilgisayarım arıza yaptığı zaman onunla da ben uğraşıyorum. Hekimliğe fırsat kalmıyor. Yapılan teşvikler de emekliliğime yansıtılmıyor.'' dedi.

Editör: TE Bilişim