Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün Anadolu Sinema Televizyoncular Meslek Birliği Başkanı Muammer Sarıkaya konuk oldu. İzmir’in sinema platoları için çok değerli bir bölge olduğu konuşuldu.


Anadolu Sinema Televizyoncular Meslek Birliği Başkanı Muammer Sarıkaya; ‘’ İzmir için bugün çok değerli bir gündür. Tarkan konseri ile İzmirliler bugünü unutmayacaktır. Konser alanının yıkılması çok üzücüydü. Herkese geçmiş olsun diyoruz. ASİTEM hakkında öncelikle konuşmak istiyorum. İstanbul sektörü tam olarak taşıyamadığını gördük. İzmir’in sanat ve kültür ile alakalı çok insan yetiştirdiğini ancak İstanbul’a gittiğini fark ettik. İzmir’den tüm dünyaya çalışmalarımızın gidebileceğini düşünerek bu organizasyonu yapmayı düşündük.’’ dedi. 


YABANCI SİNEMACILARI İZMİR’E GETİRDİK
Muammer Sarıkaya; ‘’Kültür Bakanlığı’nın çeşitli projelerini görerek çalışmalara başladık. Belediyenin de film platoları için çalıştığını duyduk. Kentte bizlere de danışılarak çalışmaların ele alınması gereklidir. Siyasilerin meslek birliklerine danışarak bu adımları atmasını bekliyoruz. Yabancı sinemacıları İzmir’e getirerek masraflarını karşılayarak film platoları kurmaları için çaba harcadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konulardan haberi yoktu. Film platosu kurmak çok zor değil maliyetleri kazanç oranında azdır.’’ dedi.


İZMİR’E GELEN DİZİLERİN İZMİR’E KATKISI YOK
Sarıkaya; ‘’İzmir’e gelen dizilerin faydası olmaz. İstanbul’dan malzemeler getirilerek İzmir’de herhangi bir harcama yapılmıyor. İstanbul’dan İzmir’e sinema ve dizi sektörünü çekmemiz gereklidir. Meslek birliğinin İzmir’e katkısı çok fazladır. Oscar’a gidecek filmlerin jürisinde yer aldığımız için İzmir’e çalışmaları çekiyoruz.’’ dedi.
‘’İzmir kültür ve sanat anlamında çok bereketli topraklara sahiptir. İzmir’in medya olarak gelişmesi çok önemlidir. İzmir’de yeterince televizyon kanalı mevcut değildir. Bu sektörün geliştirilmesi gereklidir.’’ dedi.


4.ULUSLARARASI İZMİR FİLM FESTİVALİ
Uluslararası İzmir Film Festivali hakkında konuşan Sarıkaya; ‘’Antalya ve Adana arasında ezilmek istemediğimiz için Türkiye’de yapılmayan gişede yarışan filmlerin ödüllendirilmesini yaptık. İzmir sineması bu duruma çok fazla tepki gösterdi. Jürisiz halk oylaması ile bir yıl önce gişeye giren filmler noter huzurunda seçilerek ödüller dağıtılıyor.’’ dedi.
13-17 Eylül arasında düzenlenecek olan etkinliğe oyları ile İzmirliler katılabilirler. Herkesi oy vermeye davet ediyorum. Dizilere de oy verecekler. Halkın oyları ile alınan ödül sanatçılar için paradan daha değerlidir.

Sinema için okul çalışmasından bahseden Sarıkaya; '' İzmir'e ASİTEM Kültür Sanat  Bilim Koleji çalışmamız var. Yer ile sıkıntı yaşıyoruz. MEB tarafından kapsam dışıydı. Bunu kapsama aldık. Sektöre kaynak sağlayan bir okul olacak. Sinema teknolojileri ile alakalı çalışmalar olan bir okul olacaktır. Bu sene bu projeyi gerçekleştiremedik ancak seneye projemiz hayata geçecektir.'' dedi.

Editör: TE Bilişim