Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Mehlika Koç konuk oldu.

Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Mehlika Koç konuk oldu. Programda asbest yüklü gemi ve atıklar hakkında konuşuldu.
Asbestin tehlikesinden konuşmasına başlayan Mehlika Koç; ‘’Asbest kanserojen bir maddedir. 2012 yılından itibaren yasaklandı. Asbestin yasaklanma sebebi 15 ile 50 yıl içinde kanser yapmasıdır. Brezilya’dan gelecek olan asbest yüklü gemi ayrıca nükleer atık riski barındırıyor. Bu gemi daha önce savaş gemisi olarak Brezilya ordusuna da hizmet etmiştir.’’ açıklamasında bulundu. 


GEMİNİN İKİZİNDE 760 TON ASBEST ÇIKTI
Koç; ‘’Geminin ikizi olan Clemenceau (Klemanso) gemisi Hindistan’da sökülmek istendi ancak Hindistan yönetimi geminin sökülmesini kabul etmedi. Geri dönerken Mısır Süveyş kanalından geçmesine izin vermedi. 760 ton asbest varlığı sökülürken tespit edildi. İkizinde asbest miktarı bu kadar fazla çıktıysa Sao Paulo ’da da aynı miktarda asbest çıkabilir ’’ dedi.


İZMİR ASBEST TEHLİKESİ ALTINDA 
Koç; ‘’ Pasifik çevresinde baştan kara veya kıçtan kara şeklinde söküm gerçekleştiriliyor ancak bu sökme işleminde çıkan atıklar denize karışır. Avrupa’da ise ayrı havuzlarda söküm yapılıyor. Bu şekilde atıklar denize ve suya karışamıyor. İzmir’de Alaybey Tershanesi’nde de söküm havuzu var.’’ dedi.
Mehlika Koç; ‘’ Aliağa’da Gemi Söküm Tesisi’nde Gökhan Han isimli gemi sökümünde asbest tespit edildi ve işçiler bu konuda uyarılmıştı. Aliağa artık bu tür asbest atıklarından uzak tutulması gereken bir bölgemiz olmalıdır. Buradaki asbest kente rüzgar yoluyla ulaşarak kanser vakalarını arttırabilir’’ açıklamasında bulundu.

YÖNETMELİKLER VE DENETİMLER DÜZENLENMELİ

Gemi Söküm Yönetmeliğinden bahseden Koç; ''Devletimizin yönetmelikleri uygulansa ve denetimleri yapılarak gemi söküm işleri yapılsa herhangi bir sorun olmayacaktır. Ancak bunlar uygulanmıyor. Eskiden Gas-Free raporu verilerek gemide gaz olmadığına dair rapor veriliyordu. Ancak şu an bu raporu GEMİSANDER veriyor. Bu rapor onlar verilmeye başlandığı zaman kaza meydana geldi. Patlamada 7 işçi hayatını kaybetti. '' açıklamasında bulundu. 

GAZİEMİR'DEKİ NÜKLEER ATIKLAR

Koç; ''Gaziemir'de kurşun fabrikası arazisine gömülü nükleer atıklar İZEYDAŞ tarafından tespit edilerek bulundu. Bizim ülkemizde nükleer tesis olmamasına rağmen nükleer atıklar bulundu.Bunun resmi bir açıklaması yapılamadı. Gaziemir'de yaşayan insanlar bu toprak altında bulunan radyoaktiv atıklardan etkilenmiştir.'' açıklamasında bulundu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ASBEST

Kentsel dönüşümde asbest olan binalar hakkında konuşan Koç; ''Asbest maddesi eski binalarda yoğunlukla kullanıldı. Söküm aşamasında da Asbest söküm uzmanları tarafından sökülmesi gerekir. Ancak bazı bina sahipleri asbest olan binalarda söküm uzmanlarına para ödememek için asbest olabilecek malzemeleri sökerek masraftan kurtulmaya çalışıyor. '' açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim