Asansörlerin bir lüks değil ihtİyaç olduğunu vurgulayan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı İlkin Boz, asansörlerin periyodik bakımlarının doğru amanda ve doğru şekilde yapılmasının önemine dikkat çekti. Asansörlerde sarı ve kırmızı etiket olması halinde kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Boz’un açıklamalarında öne çıkan detaylar şunlar... 

120 BİNİN ÜZERİNDE ÜYE VAR 

‘Makina Mühendisleri Odası kamu kurumu niteliğinde bir kuruluştur, 1954 yılında kurulmuştur. Türkiye genelinde 120 binin üzerinde üyemiz var’. Özellikle söylemek isterim, meslek odaları siyasi bir parti değildir. Ancak odaların yapmış olduğu açıklamalar, topluma hizmet olması açısından Makina Mühendisleri Odası muhalif kanat gibi görünebilir ama bunun dışındadır. Biz toplumun yararına olması gereken her türlü açıklamayı mühendislik bilimi tabanında yaparak anlatmaya çalışırız. Bunu neden söylüyorum? Odamız iki yapıdan oluşur. Bir üye yapımız vardır bir de teknik alanımız, teknik hizmetlerimiz vardır. Bizim 20’nin üzerinde komisyonumuz vardır. Türkiye’de en başta gelebilecek kalibrasyon merkezimiz var. Türkiye’nin her bölgesine kalibrasyon hizmeti verebiliyoruz. 2022’de 641 tane farklı kuruma hizmet verdik.  

MAKİNANIN OLDUĞU HER YERDE 

Çalışan bir makinanın olduğu her yerde bir makina mühendisine ihtiyaç vardır. Her fabrikada bir makina mühendisine ihtiyaç vardır diyebiliri. Biz bell kalıpla mezun oluyoruz. Mühendislik biliminin temel kalıplarını, bilgilerini veriyorlar bizi o şekilde yolluyorlar. Bunu piyasada yoğurmak, o alanda bilgi ve tecrübe kazanmak maalesef çok zor oluyor. Biz bu zorluğu kırmak için eğitim ve seminerler düzenliyoruz. Odamızın kapısı herkese açık. İzmir genelinde 12 binin üzerinde makina mühendisi üyemiz var. Bu rakamın çok daha üzerinde odamıza kayıt olmamış makina mühendisi olduğunu biliyoruz. Bunun sebebini üyemizde aramamamız gerekiyor. Sebep hem bizde var, hem de yönetimlerde var. Demek ki biz kendimizi onlara anlatamıyoruz ki onlaro odmıza alamıyoruz. 1954’te kurulmuş bir kuruluş ve içinde ‘’x, y ve z’’ kuşağı var. Her kuşak birbirinden bağımsız, her kuşağın anlayışı, gelişimi, örgütlenme şekli birbirinden farklı. Siz x kuşağının kafasıyla z kuşağını örgütleyemezsiniz. Bir şey aktaramazsınız. Şu anda Alfa kuşağı geliyor.  

ASANSÖR BİR LÜK DEĞİL BİR İHTİYAÇ 

Bundan 20 yıl önce 5 katın üstündeki binalarda asansör olurdu. Bugün 3 katlı bir evde bile asansör var. Artık asansör bir lüks değil bir ihtiyaç. Bunu doğru kullanmamız gerekiyor. Çünkü asansör mekanik ve elektrk aksamlarının birleşimiyle oluşmuş bir ekipman. Siz bunun bakımlarını ve kontrollerini doğru zamanda yapıp, doğru şekilde müdahale ettiğiniz vakit kullanım ömrüne zaman biçemezsiniz. O yüzden bir asansörün süreki olarak kontrol edilmesi gerekir. Bunun yılda bir defa yapılması gerekir. Siz onu bir takvim yılının sonuna kadar diye düşünmeniz gerekir. 2023’ün ocak ayında kontrol edilmişse, 2024’ün ocak ayında en geç kontrolünün yapılması gerekir. Yani ilk kontrollle ikinci kontrol arasında 365 günden fazla olmamalı. Bunun yapılmasında temel sorumlu apartman yöneticisidir. Bir site için site yöneticisidir. Apartman yöneticilerimiz ‘ben bu işi yaptırdım, bu iş bitti’ diye düşünmesinler. Gelen arkadaşlar sadece o anki uygunluğu denetler. Onlardan sonra kullanımla ilgili yanlış ve hatalar apartman yönetiminin sorumluluğundadır.  

RENKLER NE ANLAMA GELİYOR? 

Biz İzmir’de 9 ilçede bu işin sorumluluğuna sahibiz. Asansörlerimizde dört tane etiket uygulaması vardır. Kırmızı, sarı, mavi ve yeşil. Yeşil her şey yolunda demektir. Mavi, evet asansör çalışabilir ama bir yıl içinde bazı ufak tefek eksikleri tamalasan iyi olur demektir. Sarı, bazı eksiklikler var, bunu 120 gün içinde yapman lazım, yapmazsan bu asansör kapanır demektir. Kırmızı ise, evet eksiklikler var, bu eksiklikleri 30 gün içinde tamamlamazsan bu asansör kapanır anlamındadır. Siz bir asansörde sarı ve kırmızı etiketi görüyorsanız o asansör kullanılabilir bir asansör değildir. Her asansörde bu etiketler bulunmak zorundadır. Apartman yöneticisi o asansörü etiketlendirmek zorunda. Bu bir kanuni zorunluluk. Yönetici bunu yapmıyorsa belediyeye şikayet edebilirsiniz.  

SADECE YÜZDE 65’İ GÜVENLİ 

Biz 2022’de 18 bin 700 tane asansör kontrolü yapmışız. Ve maalesef bu asansörlerden direk yeşil etiketi alan bin 985 tane. Yani sadece yüzde 10’u. Mavi etiket alan 10 bin civarında. Yani yüzde 53’ü. Bu demektir ki yüzde 65’i kullanılabilir, yüzde 35’i kullanılamaz durumda.  

Editör: TE Bilişim