CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de, 'Üye Katılım Töreni'nin ardından Konak ilçesindeki Milli Kütüphane'yi ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleştirilen ziyaret sonrasında CHP Lideri, Fuar İzmir'de düzenlenen 'Rumeli ve Balkan Buluşmaları'na katıldı. Programda konuşan Kılıçdaroğlu, "Bu milleti ikinci kez aydınlığa çıkaracağız. Bu milleti birinci kez aydınlığa çıkaranın kim olduğunu biliyorsunuz; Gazi Mustafa Kemal. Yolumuza Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandırmak için devam edeceğiz. Unutmayın dünyanın saygı duyduğu o büyük kahraman sizin içinizden çıkan biriydi. O, 'Benim iki eserim vardır. Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi'dir' demiştir. Sizleri CHP ile kucaklaşmaya davet ediyorum. Nerede olursanız olun yine kucaklaşmak yine beraber olmak zorundayız. İster Bulgaristan ister başka bir yerde olsun hiç kimse unutmasın, Balkanların yüreğinde mutlaka Mustafa Kemal sevgisi, CHP mutlaka vardır" dedi.


'BALKANLARI UNUTTUĞUMUZU SAKIN DÜŞÜNMEYİN'
Kılıçdaroğlu konuşmasında, "Artık beraber bu yolu yürümek zorundayız. İzmir Marşı'nı beraber söylemek zorundayız. Mustafa Kemal, sadece bu coğrafyada değil bütün mazlum milletlerin önderi olmuştur. Biz Cumhuriyet'i kurduktan sonra bütün mazlum milletlerin Cumhuriyet'i inşa ettiğini görüyorsunuz. Çağdaş uygarlığa ulaşacaksak omuz omuza bu mücadeleyi yapmak zorundayız. Kurtuluş Savaşı'nda sırtında çocuğu, elinde tüfeği, mermisi olan cephedeki kadınlar vardı. Bizim eksiğimiz, yanlışımız olabilir ama bir şeyi unutmayın bizden çok bu partiye sizlerin sahip çıkması lazım çünkü bu parti sizin partinizdir. Mustafa Kemal'in partisidir. Balkan coğrafyasında zaman zaman toplantılar düzenleriz. Buradaki belediyelerimizle oradaki belediyeler kardeş belediye rolü üstleniyor. Dostluklarımız devam ediyor. Balkanları unuttuğumuzu sakın düşünmeyin. Balkanlarla içli dışlıyız. Ankara'yla İstanbul neyse Balkanlarla Türkiye arasında da dostluğumuz, kardeşliğimiz devam ediyor. Buraya gelmeden önce Balkanların kanaat önderleriyle özel bir toplantı yaptık. Kader birliği yapmak zorundayız. Türkiye bütün sorunlarını aşacaktır, Türkiye güzelleşecektir" ifadelerine yer verdi.


'BARIŞIN SEMBOLÜ İZMİR HER ZAMAN BALKAN HALKLARINA KUCAK AÇTI'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuşmasında, "Bugün yalnızca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak değil; aynı zamanda Arnavut Mustafa Çavuş adıyla bilinen ve Piriştina'dan Ege'ye yerleşen bir Balkan Türkü'nün torunu olarak da aranızdayım. 8 bin 500 yıllık tarihinde her zaman barışın sembolü olan İzmir, Balkan halklarına da her zaman kucak açtı. Şehrimizin asil karakterinde, demokrasinin beşiği olan eşsiz coğrafyasında çok güçlü bir maya var. O mayanın adı: Birbirimizle uyum. Geçmişte olan hatıraları bir an olsun unutmadan bir daha yaşanmaması için çalışacağız. Barışı ve kardeşliği birbirimizden aldığımız güçle büyüteceğiz. Türkiye'de 10 milyon Balkan göçmeni bulunuyor. Biz Ata'mızdan kalan mirası sahiplendik ve Balkan Festivali'ni İzmir'de yaşatmaya devam ediyoruz. 23-25 Eylül tarihleri arasında bir kez daha Balkan Halk Dansları ve Kültür Festivali'ni düzenleyeceğiz" dedi.


'KARDEŞLİK VE MÜCADELE AKLA GELİYOR'
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de "Balkan ve Rumeli kökenli vatandaşlarımız denince aklıma mücadele, kardeşlik ve vatanı için gözünü kırpmadan canını vermeye hazır mert ve yiğit insanlar geliyor. Anne ve babalarınızın çektiği acıları tarif etmemiz ve anlayabilmemiz pek mümkün değil. Hem CHP İzmir İl Başkanı olarak hem de Makedonya'nın Ustrumca kentinden çıkıp Buca ilçesine yerleşen ailenin torunu olarak sizlere sesleniyorum. Bu ülkenin Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında Balkan kökenli silah arkadaşları vardı" diye konuştu.


 

Kaynak: dha