Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu konuk oldu. Programda Karabağlar ve İzmir'in sorunları hakkında samimi açıklamalarda bulunan Selvitopu gündemi yakından değerlendirdi.

Ülke ve belediyedeki koronavirüs vaka artışlarından konuşmasına başlayan Muhittin Selvitopu; '' Karabağlar Belediyesi'nde de vakalar ne yazık ki var. Temaslı çalışanlarımız karantinaya alınıyor ve aşılama çalışmalarımız aksatılmadan yaptırılıyor. Ben kişisel olarak da aşılarımı tamamladım herkese aşı olması tavsiyesinde bulunuyorum'' dedi.

KARABAĞLAR MOBİLYA AKADEMİSİ İSTİHDAM MERKEZİ OLACAK

Karabağlar Mobilya Akademisi hakkında konuşan Başkan; '' Hedefimiz mobilya sektörünün içinde bulunan ara eleman ihtiyacını gidermek için açılmış bir merkezdi. Bu merkez bizim hedefimize ulaşmamızı sağlayan bir sonuç olmuştur. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin hocaları da bize Karabağlar Mobilya Akademisi üzerine destek sağlıyor. Öğrencilerimiz Karabağlar Mobilya Akademisi'nde atölyelerde eğitim görerek pratik kazanıyorlar. Geçtiğimiz gün Vali ve Kaymakam bey ile tasarım atölyesini gezerek öğrencilerimizin çalışmalarını gördük. Öğrencilerin tasarladığı mobilya sergisini inceledik. Umarım bu öğrenciler sektöre katkı sağlayarak ülke ve bölge ekonomisine katkıda bulunurlar. İstihdam problemi ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesidir. Belediyelerin en önemli sıkıntılarından birini bu tesisle gidermek istiyoruz. Mobilya Akademesi'nden mezun olacak gençlerin iş imkanlarını artırmak niyetindeyiz. '' açıklamasında bulundu.

KAVACIK ÜZÜM FESTİVALİ İPTAL RİSKİ

Kavacık Üzüm Festivali hakkında konuşan Muhittin Selvitopu; '' 17-18 eylül'de cumartesi ve pazar günü gerçekleşecek festivalde pandemi bizi de endişelendiriyor. Yetkililerin açıklamalarından edindiğimiz bilgilere göre kapanma olmayacaktır. İlk gün ağırlıklı bir program olacak, ikinci gün alışveriş ve konuk ziyaretleri olacaktır. Okullarda açık olacağı için kalabalık bir ziyaret olacaktır.'' dedi.

ÖĞRENCİLER YURT SORUNU YAŞAR MI ?

Karabağlar'da yurt problemi hakkında açılama yapan Başkan; '' Yurdumuz şu an hala açık, iki yüzün üzerinde öğrencimiz bu yurtta barınmaktadır. Kiralar pahalılığı ve güvenli yurtların azlığı problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Devlet yurtlarının bunun önlemini alması gereklidir.'' dedi.

Karabağlar'da eğitim merkezi hakkında konuşan Başkan Selvitopu; ''Eğitim merkezimizde geçen yıl 1100 öğrenciye ders verdik. Bizim merkezimizde lise için 462 öğrenci sınava girdi. Bunlardan sadece 7 öğrenci yerleşemedi. Eğitim merkezimizin kalitesini her zaman arttırıyoruz. Sabit kalmak istemiyoruz yeni şubeler açmak istiyoruz. Ayrıca geçen yıl kırtasiye kart dağıtımı yapıldı. Bu sene de aynı uygulamamızı gerçekleştireceğiz. Çocuklara yönelik spor merkezleri açtık ve onlara sosyal aktivite imkanlarını sağladık. Sosyal imkanlar olarak açılan aquaparkımıza bu yıl temmuz ayında 20 bin kişi geldi. Tesislerimizde hijyen ve güvenliğe çok dikkat ediyoruz.'' açıklamasında bulundu.

MECLİS TOPLANTISINDA DOĞALGAZ SORUNU

Ağustos ayı Karabağlar meclis toplantısında doğalgaz sorunu tartışması yaşanmıştı. Bu konu hakkında konuşan başkan; '' Belediyenin burada bir sorumluluğu bulunmuyor. İzmir gaz kendi projeleri ile bunu sağlıyor. İzmir gaz yatırım ve projelerini yaparken belediyelerden imar planları alır. Bazı bölgelerdeki vatandaşlar da kendi bölgelerine doğalgaz istiyor. Karabağlar Belediyesi'nin bu yerlere taahhüt vermesini istiyorlar. Eğer o bölgede doğalgaz çalışması sorunu yaşanırsa belediye kullanıcılara tazminat vermek zorunda olsun istiyorlar. Böyle bir isteğin gerçekleştirilmesi olağandışıdır.''dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI 

Karabağlar'da kentsel dönüşüm hakkında konuşan Başkan;  ''Karabağlar'da üç bölgede kentsel dönüşüm çalışması yapılmaktadır. Birisi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 32 hektarlık alanda yaptığı çalışmadır. Diğeri Osman Aksüner, Aşık Veysel mahallerinde olan çalışmalardır. Asıl sorun olan üçüncü bölgede 15 mahalleyi içeren 540 hektarlık dönüşüm alanı için bakanlıktan onay bekliyoruz. Henüz planları mevcut olmayan kentsel dönüşüm alanları olan yerler de var. Sanki belediyeler bu bölgelere izin vermiyor algısı yapılıyor. Öyle bir durum söz konusu olamaz. Planları henüz hazır değil. '' dedi.

Günümüzün enflasyonuna değinen Selvitopu; ''Devlet dar gelirli insanların konut sahibi olması için çabalar ancak enflasyon düzeltilmezse bunların hiç bir etkisi olmayacaktır. İzmir'de de toplu konut projeleri yapılmıştır. Belediyelerin uyguladığı bir çok sosyal konut projeleri olmuştur. Devletin bu kentsel dönüşüm projelerini olumlu buluyorum ancak o bölgedeki vatandaşların hakları korunarak kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanmalıdır.'' açıklamasında bulundu.

İZMİR'DE ASBEST SORUNU 

İzmir'de sökülecek asbest yüklü gemi hakkında konuşan Başkan; ''İzmir veya Türkiye Dünya'nın çöplüğü değildir. Buna onay verenler ekonomik bir getiri sağlamak için ülkeye ve orada yaşayan halka zarar veremez. Bu uygulamadan devlet derhal vazgeçmelidir.İnsanların sağlığı ile oynamamalıdır.'' dedi.

TÜRKİYE'DE SAĞLIKTA ŞİDDET 

Son günlerde artan sağlıktan şiddet hakkında konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu; '' Türkiye'de sağlıkta şiddet bir an önce çözüme kavuşturulması gerekli bir sorundur. Hastanelerde zor şartlarda tedavi yapmak durumunda olan hekimlere saygı gösterilmesi şarttır. Sağlık çalışanlarının imkanları ve olanakları arttırılması lazımdır. Eğer toplum kültür ve sanattan uzaklaşırsa bu durumları daha çok yaşarız. Kültür ve sanat mekanlarının arttırılması şarttır. Maalesef toplum olarak şiddete meyilli hala geldik.'' açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim