İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Porsuk Gün Başlıyor programına katıldı.Programda sanayi üzerine açıklamalarda bulundu.

Kamil Porsuk; Sanayi durmuyor. Sıkıntılar olsa bile üretim var.1970’li yıllarda kurulmaya başlayan bir organize sanayi bölgesine sahibibiz.2000’li yıllarda tüzel kişiliği oldu. İzmir’in en büyük sanayi bölgesiyiz. Türkiye’de beşinciyiz.

520 sanayi tesisi var şu anda. Biz alt yapı çalışmalarına da başlıyoruz. Yol, atık su gibi talepleri var. Bunları hallediyoruz. Hızlı bir şekilde alt yapıyı hallediyoruz.Ticari hacmine gelince cari açık vermeyen nadir yerlerden biriyiz. Organize sanayi bölgemizde 3.2 milyar dolar ihracat , 2.7 milyar ithalatla 5.9 milyar dolar bir hacmi var. Bu diğer gelirler ile 8 milyar doları bulan bir yerdir.

Özel bir yasa ile tüzel kişilk kazandık.Pek çok organize sanayi bölgesi yararlandı. Bu yasayla dahil oldular. İş gücü piyasalarının kalifiye elemana ihtiyacı var. Meslek liseleri yapılıyor. Aranan elemanları yetiştirmek üzere özel bir meslek lisesi yaptırıyoruz. Babası adına bir okul yaptıran hayırseverimiz var.4 ay gibi bir sürede tamamlandı.360 öğrencimiz var.3 yıldır aktif durumda. Anadolu meslek lisesinin Makine ve metal teknolojisi, bilgisayarlı makine imalatı ve kaynakçılık gibi bölümleri var. İhtiyaç olduğu için kaynakçıya 10 bin tl teklif ettik. Ben bir düşüneyim dedi gitti.Kalifiye eleman ihtiyacımız var.

DRONE TASARLIYORLAR

Drone imal edip eğitim yapan öğrencilerimiz var. Geçtiğimiz günlerde bilim şenliği yaptık. Projeleri vardı. Milli eğitim bakanlığımızın Şanlıurfa’da teknofest etkinliği vardı. Ekibimiz iyi dereceler eldi etti.Bilgi Üniversitesine gittiler oradaki gençlere öğretim görevlilerine brifing verdiler. Oradakiler şaşırmış bu bilgiler nerden alınmış diye. Bunlar bizi gururlandıran olaylar. Sanayi bölgemize Yiğitler deresi önündeki barajın devri gerçekleşecek. Yüzde 60’ını biz kullanacağız, yüzde 40’ını tarım alanında sulamada kullanılacak.

45 MİLYON KİLOWATT ELEKTRİK TÜKETİMİMİZ VAR

Dünya Bankasından aralık ayında 20 milyon dolarlık kredi tesis edildi. Sosyal sorumluluk projelerini de ihmal etmiyoruz. Geçtiğimiz günlerde yıl sonu gösterisine gittiğimiz bir okul vardı. Okulun gelişmesi için 500 bin liralık kaynak ihtiyacı vardı. Biz 100 bin lira kaynak aktardık. Enstrümanlarına, gelişmeleri için bu para ayrıldı. Okulumuzun üzerine güneş enerjisi ekledik.Elektrik olarak 45 milyon kilowatt elektrik tüketiyoruz. Bazı firmaların kendi elektrik santralleri var. Bazı firmalar zamlardan dolayı üretimi durdurdu. Sanayicimiz mutsuz ancak üretime devam ediyor. Elemana ihtiyaç olan firmalarımıza stajyer sağlıyoruz. Hizmet içi eğitim vermek üzere bir takım çalışmalar hazırlıyoruz.

Döner sermaye sistemi kurduktan sonra projelerimiz artacaktır. Sanayicilerimiz masraflarını kısmaya çalışıyor. Kemalpaşa Belediyesine ödenecek atık toplama bedelini biz ödeyeceğiz sanayiye destek amacıyla yapacağız. Bu çok yeni bir projedir. Belirli bir alanda atıkları toplayıp satacağız. Tunç Soyer kasım ayında ziyarette bulundu. Bölgemizde Ulucak Höyüğü dediğimiz bir arkeolojik alan var. Üzerinde bir çökme var. Orada bir arkeopark projesi yapacağız. Lojistik köyümüz de var sınırımızda. Demiryolu hattımız da var.3 milyon ton kapasiteli bir alan var. Bizden çıkan bir yük Aliağa ve Çandarlı limanlarına gidebiliyor. Doğuda Kars Ardahan’a kadar gidebiliyor. Yakıt fiyatlarından dolayı şu an kullanılmıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde durumlar değiştiği için avantajlı olacağını düşünüyorum.

ASGARİ ÜCRETE ZAM BİZİ ETKİLEMEZ

Asgari ücret artışı hakkında görüşünü bildiren Kamil Porsuk, Bizdeki sanayicilerin çoğu kurumsal firmalar olduğu için işçilerine bu zamları yansıtabilir. Dövizle satış yapan sanayicilerimiz sıkıntı yaşamaz. Suriyeli çalıştırmıyoruz. Ben hiç sanayi bölgemizde görmedim.

Editör: TE Bilişim