Ali Çatalbaş/ İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclisi üçüncü oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık  yaptı.

Önergelerin oylaması gerçekleştirilerek meclis toplantısı yapıldı.Ardından gündem dışı konuşmalar gerçekleştirildi.

Buca Cezaevi için konuşan AK Parti Buca Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil; '' Buca cezaevi için Red oyu kullanmamızın sebebi Buca Cezaevi'nin alanı ile igili bakanlığın rezerv alan şerhi var. Kanunda sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rezerv alanlara plan yapmaya yetkilidir. 
Tekrar söylüyorum sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan yapma yetkisi vardır. Dolayısıyla meclise geldiğinde bile yetki tecavüzü vardı. Bu bir açık ve bariz yetki tecavüzüdür.'' dedi.

MHP Grup Meclis Başkan Vekili Salahattin Şahin: '' Buca Cezaevine plan yapma fikri bakanlık plan yapınca mı ? aklınıza geldi.Üstelik deprem kapıdayken planların yapılması gereken yerler varken Buca Cezaevi mi? kaldı. Çeşme turizminin gelişimine yıllarca engel oldunuz.
Unutmayın ki en kötü plan plansızlıktan iyidir. Trafik ve otopark soruları varken bu konu mu önemli halkın sorunları mı ?'' dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal: '' İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi için kara bir gündür bugün. Her sabah uyandığım zaman hapishane duvarlarını gören bir insandım. Mesleğim gereği Buca Cezaevini de bilirim.

Buca Belediye Başkanı Buca metrosu üzerinden Buca cezaevinin kaldırılmasını istemişti. Bu açıklama sonrasında Buca Cezaevi kalırılmaya çalışıldı.Doğal olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Buca Cezaevi için 2021 yılında çalışma yaptı. O bölgede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazı yazmış. Yazıda Yeşil alan olması istenmiş ancak burası belediye alanı burada plan yapamazsınız denmemiş.'' dedi.

Buca Ceazevi için söz alan CHP Meclis Üyesi İlhan Dal: '' Geçmiş planlarda Buca Cezaevi için her Bucalı bu alanın yeşil alan olmasını istemiştir. Bizim planlarımızda yalan olmaz. Bakanlığın planında belediye hizmet alanı ve yol,otoparka ayrılan alanlar korunarak yeşil alanların ölçüleri yarı oranda düşürüldü. Yani bakanlığın planı yeşilimizi korumuyor.''dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın; '' Burasının rezerv alan olduğu ile ilgili bize bir tebligat gelmemiştir. Tebliğ edilmeden rezerv alan ilan edilemez. Çünkü rezerv alan ilan edilse belediyenin 30 gün içinde dava açma yetkisi vardır. Eğer rezer alan ilan edildiyse uydu görüntüsü, bilgi ve belgeleri sunulması gereklidir. Ancak hiçbiri yoktur.'' dedi.

TUNÇ SOYER'DEN YEŞİL ALAN TEPKİSİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer son olarak mecliste konuştu. Izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Hiçbir vatandaş burada yeşil olmasın diyemez. Orası sıkışmış. Bir tek ortada bir alan var. Boynumuzun borcudur gelecek nesillere orayı park yapmak. Nacizane tavsiyemiz bakanlık bu planlardan derhal vazgeçsin. Eminim ki herkes yarından itibaren itiraz sesini yükseltecek. Bunu yaşayıp göreceğiz. Plandan vazgeçsinler ve orayı Buca'ya yeşil alan olarak hediye etsinler'' dedi.

Editör: TE Bilişim