ALİ ÇATALBAŞ/ İZDEDA Başkanı Haydar Özkan dernekte düzenlenen basın toplantısında İzmir'de yaşanan deprem ve geçmişten beri süregelen depremzedelerin konut sorunu hakkında konuştu.

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan; ''TBMM sesimizi duymak için neyi bekliyor? Bugün 1 canımızı daha deprem nedeniyle kaybettik. Maalesef deprem şehitlerimizin sayısı artmaya devam ediyor! Yapılan açıklamalara göre 1 vatandaşımız ağır olmak üzere 4 de yaralımız var.

''İZMİR DEPREM KONUSUNDA UYARIYOR''
Umarım yaralı vatandaşlarımız bir an önce sağlığına kavuşur, Büyük İzmir depreminin ikinci yılını andığımız günlerin hemen ardından, bizi tekrar uykularımızdan uyandıran, merkez üssü İzmir’in Buca ilçesi olan şiddetli bir depremle daha sarsıldık. Gördük ki çok sevdiğimiz memleketimiz İzmir, bizi ve sorunlarımızı çözmek durumunda olanları şiddetle uyarmaya devam ediyor. Umarız bu uyarı ilgili kurum ve kuruluşlar açısından da etkili olur. İzmir halkının güvenliği için sağlam binalar inşa etmek konusuna hız kazandırır. Bugün için ekonomik şartların zorlamasıyla az hasarlı ve riskli binalarında oturmak zorunda kalanlar bundan sonraki depremlerde can ve mal kaybı yaşayacak, yıkılan binalar nedeniyle insanlarımız ortada kalacak, kiralık ev talebi artacağından fahiş kira artışları depremzedeleri bir kez daha vuracaktır.
Bunun için 23 ayın sonunda verildiği söylenen, ancak zorlayıcı şartları nedeniyle kullanılamayan Halkbank kredisi şartlarının iyileştirilmesi ve kullanılabilir hale getirilerek hızla evlerimizin inşaatına başlanması gerekmektedir. 

''İZMİR DEPREMZEDELERİ RAHAT UYUMAK İSTİYOR''
Halkbank tarafından verilecek olan krediyi dört gözle bekleyen, güvenli evlerine kavuşmak için can atan İzmir depremzedeleri artık rahat uyumak istiyor.  Bu vesileyle evlerinden olan binlerce depremzede için 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi sağlanmasının zaruri olduğunu tekrardan hatırlatmak isteriz. Bugün yaşadığımız deprem az hasarlı ve riskli binalarımızda yeni hasarlara neden olmuş, mevcut hasarları artırmıştır. 
Bu nedenle ÇŞB il müdürlüğünün evlerinin hasar tespitinin yeniden yapılmasını isteyenlere bu taleplerini karşılamasını bekliyoruz.'' açıklamasında bulundu.

''TOKİ HİZMETLERİN ÖNÜNE GEÇİYOR''

Beyaz eşya firmalarının stand kurarak satış yapması projesi hakkında konuşan Özkan; '' Vatandaşlar için bir hizmet olarak gördüğümüz standları valimiz ve AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de olumlu görüş bildirmesine rağmen TOKİ bunun reklam olacağı gerekçesi ile duruma müsade etmedi. Biz bu konunun ilerleyen günlerde düzeltileceğini umuyoruz. Ayrıca bu tip konularda mecliste milletvekillerimizden birinin bizi temsil etmesini istiyoruz.'' dedi.

KOOPERATİF ÇALIŞMALARI

Kooperatif çalışmaları hakkında konuşan temsilci; '' Kooperatif süreci bakımından halk konut sistemi üzerinde çalışma yaptık. Her bina kendi kooperatifini kurarak halk konut projesine dahil oluyor. Şu anda 27 bina kooperatif kurdu. Biz onlara her türlü desteği sunuyoruz. Toplu şekilde anlaşmalar sağlanarak maliyetlerin düşürülmesi ana hedefimizdi. Ve bunu da firma yetkilileri ile bir araya gelerek sağlıyoruz.'' dedi. 

 

Editör: TE Bilişim