Şenol Özkaya, “Küresel iklim değişikliği üretim üzerindeki olumsuz etkileri , ülkeler arasındaki  stratejiler , dünyada yaşanan enerji krizleri , savaşlar gibi daha bir çok sebepten dolayı gıda adil olarak her insana ulaşmamaktadır. Dünya ülkeleri arasında ülkemiz iklimi, coğrafyası ve verimli toprakları ile gıda üretiminde şanslı bir konumdadır” dedi.

Bu avantajlara karşılık ülkemizin son yıllarda üretim yapan ülke değil, gıda ürününde ithalatçı konumuna geldiğini belirten Şenol Özkaya şunları söyledi:

“Bakliyat grubu, yağlı tohumlar, şeker, buğday ve yem hammaddelerinin büyük bir kısmı ithal olarak gelmektedir. Üretici bazlı somut ve radikal  çözümler  alınmazsa, tarımda yeni stratejiler belirlenmezse gıdada kriz yaşanacak , gıda bulunacak belki ama fiyatları çok yüksek olacak , vatandaş ulaşamayacak. Her koşulda çiftçimiz üretimin içinde gece gündüz çalışıyor. . Bizim çiftçimiz üretmeyi seviyor, çalışmayı seviyor, toprağını seviyor. Buna karşılık çiftçimiz girdi maliyetleri çok değişken her an artış eğiliminde olduğundan dolayı , üretmekte zorlanıyor , borçlanıyor,  ve zarar ediyor.”

Faizlerin altında kalıyorlar

Türkiye’de çiftçinin ağır faiz yükü altında ezildiğini de belirten İYİ Parti Manisa Ekonomi Politikaları Başkanı, Ziraat Mühendisi Şenol Özkaya şöyle devam etti:

“Elektrik, su, yakıt, sigorta gibi giderlerde destek olunmaması sonucunda çiftçimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Geçen yıl aynı dönemde 50 kiloluk bir çuval üre gübresinin fiyatı120 lira iken , bugün itibari ile  çuvalı 420 liraya çıktı. Elektrik, yakıt gibi sabit giderlerde son iki yılda yüzde 200’e yakın fiyat artışı olmuştur.  Tabi ki üretemedigimiz kimyasal gübreyi ucuza alamayız , fiyatını biz belirleyeceğiz ama , çiftçimize maliyeti artırmayacak düzeyde destek sağlayabiliriz. Çiftçimiz ürettiği ürünün çok pahalı olmasını istemiyor. Çiftçimizin  isteği  emeği karşılığında belli bir oranda kazanç elde etmek, yani 10 lira maliyeti olan bir ürünü 100 liraya satmak istemiyor, zaten satamaz.”

Çiftçimizin masraflarını çıkarmak, kendisine Pazar sağlanması gibi isteklerini hatırlatan Özkaya sözlerini şöyle tamamladı:

“Gıdaya ulaşmanın en kolay yolu tarım seferberliğinden geçmektedir. Ülkemizde devasa sera tesisleri var. Bu tesisler kapasitelerinin büyük bir bölümünü ihracat yaparak yabancı ülkelere gönderiyorlar. Orada vatandaş bu ürünü rahatlıkla alabiliyor çünkü orada enflasyon yok düzeyde, gıda fiyatlarında artışlar hiç olmuyor… Bizde ise  bir anda fiyat ikiye katlanıyor, bunu hepimiz görüyoruz. Halk pazarlarında bile fiyatlar inanılmaz derecede yüksek. Bu döngüden kurtulmanın yolu , hükümetlerin yapacağı , tarım seferberliği ile olacaktır. Toprak analizinden başlayıp, kullanılan hayvansal gübrelerin kullanımı, doğanın düzenini bozmayacak ilaçlama yapılması , teknik ekiplerin masa başı değil de , arazide çiftçinin yanında olunması… Tarımda daha yüksek verim alma çabaları gibi sayısız çalışmalar yapılmalıdır. Partimizin açıkladığı rüzgar gülü projelerinde bu konular en ince detayları ile açıklanmakta ve devam etmektedir. Burada  diğer önemli konuda , üretmek kadar değerli olan israf etmemektedir.  Gıdamıza, suyumuza ve çevremize sahip çıkmalıyız. İsraf ve gıda konularının anaokulu düzeyinde öğrencilerimize ders olarak öğretilmeli, yerel yönetimler bu konuda özel birimler kurmalıdır.”

Meclis üyesi zabıta ile dışarı çıkarıldı

Çeşme Belediyesi meclis toplantısında bütçe görüşülürken, toplantıdaki gerilim meclis üyesinin salondan atılmasına neden oldu.

Bütçe görüşmelerinde AK Partili Namık Aydoğdu, bütçe açığı ile ilgili ağır eleştirilerde bulundu. Aydoğdu, ‘Başka bir Çeşme mümkün!’ diyerek grup olarak bu bütçeye ret oyu verdiklerini dile getirdi. Aydoğdu şunları söyledi:

Elle tutulur proje yok

“Çeşme gibi bir turizm ilçesinde gelir gider dengesini tutturamıyoruz ve bu bütçe açığını halk etmiyor. Elle tutulur gözle görülür bir proje var mı, Çeşme bundan 10 yıl önce neyse yine o. Aynı tas aynı hamam.  Personel maaşı ödemeye endeksli bir bütçeyle karşı karşıyayız. Bu yıl da yatırım olmayacak. Çeşme halkı gerçek yatırım görmek istiyor. İlçede sağlık hizmetlerine konser festival kadar önem verilmiyor. 20 milyon bütçe açığımız var. Çeşme daha iyi yönetilebilir.”

Dinlemeyi öğren

AK Parti Meclis Üyesi Namık Aydoğdu’ya yanıt veren Başkan Ekrem Oran, Türkiye’nin genel olarak ekonomisinin kötü gittiğini söyledi. Aydoğdu Başkan’ın bu sözlerine sesini yükselterek müdahale etti. Oran, “Sözümü bölmeyin, önünüze verilen yazıyı çok güzel okudunuz. Tüm Çeşme Halkı size gülüyor, bir kez daha sözümü keserseniz sizi dışarı çıkartırım. Saygısızca davranıyorsun 3 kere söyledim susun diye sizi çıkaracağım. Dinleyeceksin kardeşim…  Dinlemeyi bilmiyorsan çıkacaksın. Kültüre ve sanata bakış açısını hem kendisinin hem de partisinin biliyoruz. Bu konuda cevap verecek değilim. Pandemide maske dağıtamayanlara karşı ne kadar maske dağıttığımızı ve sosyal yardım konusunda neler yaptığımızı herkes biliyor” dedi.

Zabıta ile attı

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran açıklama devam ederken müdahale devam edince talimatla zabıta eşliğinde AK Partili üyeyi meclisten çıkardı. Zabıtalar eşliğinde meclisten atılan Aydoğdu giderken, Genel siyaset yapmayalım, belediyecilik yapalım. Kim kime gülüyor? Kaç tane belediye başkanı var, kimse bunu meclis üyesine yapamadı, sen yaptın” diye konuştu.

Çeşme Belediyesinin bütçesi 2022 yılı için 270 milyon 750 bin TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi.

Editör: TE Bilişim