Üç yılı aşkın bir süredir açık cezaevlerinde kalan mahkumlarla ilgili olarak hükümetin yeni bir adım atma hazırlığında olduğu öğrenildi Habertürk yazarı Yasemin Güneri, açık cezaevlerinde kalıp izinde olan 120 bin mahkumun cezalarının infazına ilişkin yeni gelişmeleri aktardı.

KOVİD İZNİNDE OLANLARA AF

Açık cezaevlerinde kalan yaklaşık 120 bin mahkum Covid-19 süresince izne gönderildi. İzin süresi bittiğinde yeniden izinler uzatıldı. En son kabine toplantısında alınan kararla açık cezaevlerinde kalan mahkumların izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Üç yılı aşkın bir zamandır açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, bir defaya mahsus “infaz iyileştirmesi” yapılmasını masaya yatırdı. Şu anda izinde olan 120 bin mahkumu tekrar cezaevine almak sorun olacak. Açık cezaevinden izne giden mahkumların büyük bir bölümü yeniden işini ve düzenini kurdu. Açık cezaevine yeniden dönüp ceza çekmek, kendi isteği dışında izne gönderilenlerin kurulu düzenini bozacak. İzne gitmeyi de kendisi talep etmediği için ve zorunluluktan gittiği için yeniden cezaevine dönmek istemeyen mahkumların “firar” etmesine neden olacak.

Açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanacak...

MAHKUM YAKINLARI GENEL AF İSTİYOR

Türkiye’nin bir FETÖ sürecinden geçtiğini ifade eden mahkum yakınları;“15 Temmuz öncesi FETÖ’cü hakim ve savcılar tarafından adil yargılanmayanlar mağduriyet yaşarken, onların yerine yargıda görevlendirilen, iddianame ve gerekçeli karar yazmayı dahi bilmeyen tecrübesiz hakim ve savcıların delilsiz şekilde kanaatle verdiği cezalarla mağdur olan on binlerce insan var. Biz ‘suç işledik, affedin’ demiyoruz ama geçmişin de temizlenmesi için Cumhuriyet’in 100. yılında bir genel af kaçınılmaz hale gelmiştir. Anayasa Mahkemesi bile ülkemizde adil yargılama hak ihlalinin yüzde 77’lere ulaştığını açıkladı. Yeniden yargılama mümkün olmadığı için genel af elzem hale gelmiştir. Mevcut koşullarda cezaevlerinin ıslah edici özelliğini de kaybettiği, sadece genel af değil, bununla birlikte sicil affının da verilmesi gerektiği ifade edildi. 

Editör: TE Bilişim