Ege Bölgesi'nin nabzını tutan Radyo Ege yine halk sağlığını yakından ilgilendiren bir konuyu mercek altına aldı. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu 'Her İşin Başı Sağlık' programı her salı saat 11.00'de olduğu gibi bu hafta da gündemde dikkat çeken bir konuya parmak bastı.

Brezilya'dan söküm için Aliağa'ya getirilmesi beklenen Nae Sao Paulo gemisiyle yeniden hayatımıza dahil olan asbest tartışmaları bu haftaki programın da ana gündem maddesi oldu. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Osman Karababa'nın stüdyo konuğu, Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeymus Ensari'nin telefonla katıldığı program bu salı saat 11.00'de Radyo Ege'deydi. 

KANSERİN ETKİSİ 10 İLE 50 YIL İÇİNDEDİR

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Osman Karababa; ''Asbest kullunılması yasaklanmış bir elementtir. Sağlık risklerinin büyüklüğü nedeniyle Aliağa'ya gelecek olan asbest yüklü geminin 600 ton asbest taşıması insan sağlığı açısından olumsuzdur. Hem çevresel etkiler hem de o civardaki insanların sağlığı konusunda tehlikeler nedeniyle bu gemi gündem yarattı. Yıllardır Aliağa'daki çevre kirliliği hakkında çalışmalar yaptık. Havaya verilen emisyonlar İzmir'e doğru yönelen hava tüm çevreyi olumsuz etkiliyor. Asbestin en temel giriş yolu solunum sistemidir. Gemiyi parçalayan işçiler asbesti soluyarak bu maddeden etkilenecektir.Ancak asbestin etkisi hemen ortaya çıkmayabilir. Kansere varan etkileri vardır. Bu asbestin kanser riski etkisi 10. yıldan 50. yıla kadar görülebilir.'' dedi.

ASBEST YASAKLI BİR MADDEDİR

Ayşegül Koç'un asbestten korunma yöntemi var mı ? sorusuna cevap veren Karababa; ''Asbestten korunmanın tek yolu onunla temas etmemektir. Hayatımızda asbest bulunmamalıdır. Yasaklı bir madde olan asbest sadece sanaayi ürünlerinde kullanılan bir yalıtım malzemesidir. Bu malzeme evlerin yalıtımında da kullanılmıştır. Yaşadığımız son depremde hatırlarsanız asbest toz riski olabileceği hakkında tartışmalar yaşanmıştı.'' dedi.

''Aliağa'da gemi söküm sürecinde ülkemiz tehlike altındadır. Gemi söküm sürecinde asbestin raporlanması gerekir. Gemi söküm sürecinde çalışan işçilerin kansere yakalanma oranlarının raporları Sağlık Bakanlığı elindedir. Kanser sıklığı verilerini bizimle paylaşma durumu söz konusu olmamıştır. Asbeste karşı önlemler alınması sağlanmalıdır.''dedi.

ASBEST SOLUNUM YOLUNDAN ALINAN LİFLERDİR

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeymus Ensari'nin telefonla bağlanması sonrası açıklamalarında; '' Asbest oranları incelendiği zaman gemiden alınan parçalarda asbest tespit edildiğini aktardı. Parça geldiği zaman numunede asbest tespit edildi. İşçiler maddeyi bilmeden söküm yapmışlar ve bu kimyasaldan etkilendikleri kesindir. Derneğimizi arayan bir kadın ise Aliağa'da otobüse bindiğini ve işçilerle beraber seyahat ederken üzerime asbest bulaşmış mıdır ? diye bizi aradı.Biz de oradaki işçiler özel kıyafetlerle söküm yapmışsa asbest bulaşmasının söz konusu olamayacağını anlattık. Ancak işçiler normal kıyafetlerle söküme gitmişse asbest bulaşmıştır.''dedik.

HİJYEN KABİNLERİ KULLANIMI SAĞLANMALIDIR

Ensari; ''Aliağa'daki işçilerle konuştuğum zaman bu tesiste çalışırlarsa erken öleceklerini aktardım. Limon satın o tesiste çalışmayın dedim. Çünkü Asbest maddesi sizin ölümünüze neden olacaktır. Bağımsız kuruluşların denetlemeleri arttırılmalıdır. Bu tesiste çalışan işçilerin sayısı azaltılmalıdır. Asbest maddesinden az kişi etkilenmesi için temiz kıyafetler giyilerek hijyen kabininde duş alınması gerekir.'' dedi.

ASBEST MESLEK HASTALIĞIDIR

''Meslek hastalıkları yurt dışında incelenen çalışmalardır. Ancak biz de bunun araştırmaları yapılmıyor yapılsa bile paylaşılmıyor. Örneğin; Ülkemizde asbest kaynaklı çelik tencere üretiminde çalışan bir işçinin kızı bu maddeden dolayı evde hayatını kaybetti. Sadece işçi hayatını kaybetmiyor çevresindeki ailesi ve arkadaşları da bu maddeden zehirlenebiliyor.''dedi.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Osman Karababa; '' Asbestin sağlık açısından etkisi akciğer kanserini tetiklemesidir. İnsanda kalp zarının kalınlaşmasına sebep oluyor. Asbestli ortamda çalışan işçi için kansere yakalanma oranı beş kat artıyor. Asbestli ortamda sigara kullanan bir işçi de ise kansere yakalanma oranı 50 kat artıyor.'' dedi.

BU TESİSLER KAPATILMALIDIR

Karababa; ''Gemi sökme tesislerinden vazgeçilmesi gerekir. Avrupa ülkeleri bunun zararlarını bildiği için diğer ülkelerde gemi sökümünü para karşılığı yaptırıyor. Hem tarım alanlarına hem yaşayan insanlara zararı fazlasıyla risklidir.''dedi.

Editör: TE Bilişim