Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni rakamın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul’da açıklanması öngörülüyor.
TÜRK- İŞ'TEN AÇIKLAMA
Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat 2. toplantı sonrası "Bir toplantı daha olmasını bekliyoruz." dedi. Irgat, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: Üçüncü toplantıda komisyonun son kararını vermesi gerekiyor, bu da muhtemelen yarın olur.
ASGARİ ÜCRETE EK ZAM NEDEN GEREKLİ, BEKLENTİNİZ NEDİR?
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "1 Ocak 2022 itibarıyla memur, SSK emeklilerine yüzde 5’lik zam vardı. Devlet 2.5 seyyanen zam yaptı. Aynı beklenti asgari ücretlilerde de olduğu için 2 bin 825 liradan yüzde 50 artışla 4 bin 253 lira civarına taşındı. Bu rekor bir zamdı. Günümüz ortamında yüzde 50’lik zam bile eridi. 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete zam yapmak elzemdir. 
ARTIŞ KISMİ VERGİDEN MUAF TUTULACAK NE ANLAMA GELİYOR?
Yüzde 50’lik artışla 4 bin 253 lira ve üzerindekiler vergiler kalktı. Kanunda 4 bin 253 lira kadar olan vergiler kalktı. Artışı vergiye tabi. Artış kısmı vergiden muaf tutulacak diye bir düzenleme komisyondan geçecek.
ARA ZAMMIN HANGİ FORMÜLLE OLMASINI BEKLİYORSUNUZ?
Yüzde 76’lık enflasyon beklentisi yıl sonu enflasyon beklentisidir. Yüzde 50’lik asgari ücret zammı olduğu için arada yüzde 26’lık fark olursa eğer şu an asgari ücret 1105 lira fark alarak 5 bin 353 lira olacak. İçeriden aldığımız bilgiye göre yüzde 25 ile 30’luk zam yapılacak. Ama bu zam oranı yeterli değil.
İkinci senaryoda asgari ücret zaten 5 bin 4 lira brüt olarak. Bundan önce işçi üzerinden SGK primi ve işsizlik fonu da var. Arada 750 liralık bir fark var. Bunun üzerinden işveren payı yüzde 15.5 ve işsizlik sigorta primi yüzde 2. Buradan bir fedakarlık bekleniyor. Artışa bakıldığında yüzde 38’lik bir artış bekleniyor.
"6 BİN LİRA PSİKOLOJİK SINIR VAR"
Benim beklentim asgari ücretin yüzde 40 olacağı yönünde. 6 bin lira psikolojik sınır var. 3. senaryoda yüzde 40’lık artışla 5 bin 954 liraya ulaşacak. Ben yüzde 40’tan fazla bir artış bekliyorum.
Geçtiğimiz dönemde asgari ücrete zam yapıldığında özel sektör çalışanlarına da artış yapıldı. OSB’ler açıklama yaptı biz 1500 lira artış yaptık dedi. Bu aslında bir zam değil düzeltmedir. Zam olması için yüzde 40’ın üzerinde olması gerekiyor."
MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4 bin 253 LİRA
2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

DEĞİŞİKLİK RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, asgari ücret zammına ilişkin yapılan düzenlemenin 1 Temmuz itibariyle geçerli olacağı belirtildi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan kararla, asgari ücret yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Yönetmelikte yapılan değişiklikte "Komisyonca belirlenen ücretler Resmi Gazete'de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer" maddesi yer aldı. Kararın, 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe gireceği aktarıldı

Editör: TE Bilişim