Doç. Dr. Nilgün Yener ve Ayşegül Koç'un birlikte hazırlayıp sunduğu ‘Her İşin Başı Sağlık' programında bu hafta Doç. Dr. Gonca Çoban Şerbetçioğlu konuk oldu. Programda cinsel yolla bulaşan HPV konusu ele alındı.


Doç. Dr. Gonca Çoban Şerbetçioğlu; ‘’ HPV sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. İnsanlar dokunarak ya da tükürükten bulaşacağını sanıyor. Ancak bu şekilde bulaşması çok zordur. Bazı durumlarda yurtlarda bulaşma vakaları yaşadık, bunun yaşanma sebebi ise hijyen azlığı nedeniyledir. HPV kansere de sebebiyet verir. Makat kanseri ve baş boyun kanserlerine neden olur. Ne yazık ki insanlar pek farkında değil. Erkekler özellikle taşıyıcı konumda olan bir durumdadır. Kadınlarda tarama programları 30 yaşında başlamasının ana nedeni cinsel ilişki sonrası ortaya çıkan bir rahatsızlık olmasından dolayıdır. HPV virüsü ile hepatit virüsünü taşımak kanser oranını arttırır. HPV virüsü ile erken yaşta yakalan çocuklarda da görülebiliyor. Bunun sebebi bağışıklık sisteminden kaynaklı olabilir. Genital bölgede siğil olarak görülür.’’ dedi. 


‘’İLERİ DÖNEMDE RAHİM AĞZI KANSERİ RİSKİ’’ 
‘’Maalesef ileride HPV virüsü 15 yıl sonra rahim ağzı kanserine yol açar. Yurt nedeniyle cinsel temas olmadan da HPV virüsü bulaşabilir. Çünkü çok kalabalık alanlarda hijyen az olduğu için hastalık olabilir. HPV virüsü çıkan hastalarda eşlerde de güvensizlik yaşatıyor. Maalesef boşanma durumuyla baş başa kalınıyor. Aslında bu hastalık cinsel yolun dışında da gerçekleşebilir. Yargısız infaz yapılmamalıdır.’’ açıklamasında bulundu.


‘’HPV AİDS GİBİ ÖLÜMCÜL DEĞİL’’
HPV virüsü aids gibi öldürücü bir hastalık değildir. Siğil nedeniyle ağrı yapan bir hastalıktır. Bu sebeple HPV virüsü korkutucu değildir. Eşler arasında problem yaratan ufak bir rahatsızlıktır. Ancak teşhis edilmediği zaman uzun vadede kansere neden olabilir.’’ dedi.

''ÜÇ DOZ HPV AŞISI 570 EURO''

HPV virüsü'nden korunma yöntemlerinden bahseden Şerbetcioğlu; ''Korunmak için HPV aşısı çok faydalıdır. Çoğu ülkede ücretsiz aşı çalışması yapılmaya başlandı. Ancak üç doz HPV aşısı 570 euro fiyatlarındadır. Maalesef biz de HPV aşı çalışması başlamadı. Bunun sebebi aşı ücretleridir. Ancak aşı yaptırmak isteyenler için erkek çocukları için 9 yaşında, kız çocukları ise 11 yaşından itibaren aşılama yapılabilir. Aynı zamanda HPV testleri yaptırılabilir. Acısız ve hızlı bir testtir.'' açıklamasında bulundu.

TEDAVİ AŞAMASI

''Hasta bize geldiği zaman detaylı şekilde durumu aktarıyoruz. Çünkü hastalar HPV virüsü'nden çok korkarak hastaneye gelir. 20 yıl sonunda hastalık kansere dönüşür. Biopsi sonucu biz hangi aşamada olduğunu öğrenerek tedavi sürecini başlatıyoruz. Öncelikle sigara içen hastalardan sigarayı bırakmasını istiyoruz. Beslenme ve spor yapmasını öneriyoruz.'' dedi.

Editör: TE Bilişim