Ayşegül Koç'un sunduğu ''Gün Başlıyor'' programında bugün duayen gazeteci Serdar Öztürk konuk oldu. Programda İzmir siyaseti ve ülke gündemi ele alındı. 


Gazeteci Serdar Öztürk; ‘’ İzmir medyasında bütün medya problem yaşıyor. Enflasyon artışları nedeniyle masraflar arttı. Televizyonlar reyting yapmasa bile masrafları kat kat arttı. Siyaset de aynı şekilde masraflı bir iştir. Aslında Avrupa’da siyaset masraflı değildir. Türkiye’de siyasetin masraflarının karşılığının nereden geldiği belli değildir. İzmir’de masraflar için sermaye oluşturulmaya çalışılıyor. Medyayı kontrol etmeye çalışılarak gazetecilere davalar açılıyor. Bazı gazetecilerin istekleri yapılarak kendi lehlerine haberler yaptırılıyor.’’ dedi.


GAZETECİLER HAVUZLARDA GÖREVDE
Belediyelerin masraflarını karşılamak için havuz çalışmaları yaptığını anlatan Öztürk; ‘’ Yasal yollar ile yapılamayan masraflarını karşılamak için kendi havuzlarını oluşturuyorlar. Gazeteciler de bu havuzlarda görev alarak ödüllendirilir. Şirketlerde gazetecilere görevler verilerek çeşitli konumlara getiriliyor. Bu insanların bu konumlarda olması gereksizdir.’’ dedi.
‘’İllerde çıkan gazetelerin gelirinin yarısı resmi ilandır. Gazetelerin yarısı devletin demektir. Kalan yarısı da yerel iktidarındır. Yani yüzde 25’lik kesimi eleştirebilirsiniz. Büyükşehirler kendi medya organlarını kurmayacakları için yayın organlarını kendilerine bağımlı hale getiriyor.’’ dedi.


KILIÇDAROĞLU İÇİN SON SEÇİM
Seçimlerden bahseden Öztürk; ‘’ CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için 2023 seçimleri son seçimdir. Cumhuriyet Halk Partisi kazansın kazanmasın 2023 yılından sonra değişim olacaktır. Yeni yönetim anlayışı ile parti değişime uğrayacaktır.’’ dedi.
‘’2023 Haziran ayında Cumhurbaşkanı seçilecek ancak Tunç Soyer’in siyasi ağırlığı bu konuda yetersizdir. Seçimlerden sonra altı aylık süreçte tekrar seçimler gündeme gelecektir. Bu sebeple medyada güçlü olmanız gereklidir. Bu sebeple medya için de para gereklidir. Para takip edilirse çıkacak nokta bulunur.’’ dedi.


İZMİR’DE İHALE İPTALİ 
İhale iptali hakkında konuşan Öztürk; ‘’ Belli sanatçılar ile anlaşılmış ardında sanatçının biri çıkarılarak yeni bir ihaleye çıkıldı. İhaleyi alan kişi banka teminatını hazırlamışken ihale iptal denilmiş. Daha önce Aziz Kocaoğlu’nun döneminde soruşturma geçirmiş bir şirket radyo satın alarak ortaya çıkmış. Bu kişilerin şirketlerinin radyo ile alakası yoktur.’’ dedi.
Bana CHP’ye karşısın, AK Parti’ye karşısın veya MHP’ye karşısın diyorlar. Ben hiçbir partinin karşıtı yada destekçisi değilim. Ben bağımsız ve tarafsız gazeteciyim. Gazeteciliği öğrenmek istiyorlarsa İzmir Gazeteciler Cemiyeti yarın sempozyum yapacak. Sempozyumda yabancı gazeteciler de katılacak. Gençlerin oraya giderek diğer gazetecileri örnek alması gerekir.’’ dedi. 


PATRONLAR HABERE MÜDAHALE EDEMEZ
‘’Stajyer gençler parasız kıt kanaat geçiniyor. Çoğu zorunlu staj nedeni ile parasız çalıştırılıyor. Patronların haberlere karışmaması gereklidir. Haber gazetecilere bırakılmalıdır. Para veriyorum diye habere karışılamaz.’’ dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in CHP Genel Başkanlığına aday olabileceğini açıklayan Öztürk; ‘’ Bence aday olabilir. Ekrem İmamoğlu da aday olabilir. Her siyasetteki insanın hayali genel başkanlık ve üst mevkilerdir. Önemli olan bu konularda siyaseten güçlü olmaktır. Tunç Soyer’in siyasi geçmişine baktığımız zaman Seferihisar Belediye Başkanlığı zamanından beri çalışmaları siyaset dışı olmuştur.Siyaseten güçlü olduğunu düşünmüyorum ’’ dedi.


2023 SEÇİMLERİ ÇOK BİLİNMEZLİ BİR SEÇİM
AK Parti ve MHP’nin ittifakı seçimlere yakın bozulursa neler olur bilinemez. Anketlere bakıldığı zaman AK Partili seçmenlere göre MHP kendilerine oy kaybı yaşatıyor. Parti yönetiminde de bu konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun sonucunu görürse ittifakı bozabilir. Kaybedeceği seçime Erdoğan girmezse bilinmezlik daha çok artar. ‘’ açıklamasında bulundu.


BELEDİYE BAŞKANLARI ADAY OLAMAYABİLİR
‘’Ankara ve İstanbul gibi şehirler kaybedilmek istenmez. Çünkü meclis çoğunluğu AK Parti’de hakim durumdadır. Eğer aday olursa Yavaş ve İmamoğlu isimleri yerine parti meclisinden biri belediye başkanı olur. Ankara ve İstanbul kaybedilir. Bu sebeple aday olacaklarını sanmıyorum.’’ dedi.


6’LI MASA DAĞILAMAZ
‘’Altılı masanın dağılmamasının nedeni seçimin sonuçlarının çok farklı noktalarda etkilemesi ve en düşük oy oranının bile seçimler için çok değerli olmasıdır. Masa dağılırsa seçim kaybedilmiş demektir.’’ dedi.


SEDAT PEKER KAHRAMAN OLAMAZ
Sedat Peker hakkında konuşan Öztürk; ‘’Sedat Peker’in açıkladıkları önemlidir. Ancak kahraman muamelesi yapılmamalıdır. Söyledikleri dikkate alınarak araştırılmalıdır. Ancak onun üzerine muhalefet kurulmamalıdır. Kendisinin mafya geçmişi unutulmamalıdır. Benim için bir kahraman değil itirafçıdır.’’

Editör: TE Bilişim